Hollanda Kralı Willem Alexander, ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle özür diledi
Hollanda Kralı Willem Alexander, ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle vatandaşlarının karşısına çıkarak resmen özür diledi. Alexander, kölelik tarihi ve köle ticaretindeki rolleri için insanlığa karşı bu suç karşısında harekete geçmekte başarısız olunduğunu ifade etti.
Hollanda Kralı Willem Alexander, Hollanda'nın köle ticaretini yasaklamasının yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende, ülkesinin kölelikteki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Alexander, "Bugün karşınızda duruyorum. Bugün kralınız ve hükümetin bir üyesi olarak bizzat özür diliyorum. Kelimelerin ağırlığını kalbimde ve ruhumda hissediyorum." ifadesini kullandı.
ÇALIŞMA YAPILMASI İÇİN TALİMAT VERDİ
Orange-Nassau Hanedanlığı'nın kölelikteki "kesin rolünün" belirlenmesi amacıyla bir çalışma yapılması için talimat verdiğini belirten Alexander, insanlığa karşı bu suç karşısında harekete geçmekteki açık şekildeki başarısızlık için af diledi.
HOLLANDA BAŞBAKANI DA ÖZÜR DİLEMİŞTİ
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Aralık 2022'de ülkesinin kölelik tarihi ve köle ticaretindeki rolü sebebiyle hükümeti adına resmi olarak özür dilemişti.
HOLLANDA 16. YÜZYILIN BAŞLARINDA KÖLE TİCARETİNE BAŞLAMIŞTI
Güney Amerika ve Afrika'nın kıyı kesimlerinde sömürge yönetimi kuran Hollanda, 16. yüzyılın sonlarında "Transatlantik" bölgesinde köle ticaretine başlamış ve "altın çağı"nı yaşadığı 17. yüzyılın ortasında Güney Amerika ile Avrupa arasındaki köle ticaretinin en önemli aktörlerinden biri olduktan sonra 1 Temmuz 1863'te köle ticaretini resmen yasaklamıştı.