Hollanda'nın Rusya Aleyhine Açtığı Greenpeace Davası Başladı
Rusya'nın gözaltına aldığı Greenpeace eylemcisi 30 kişinin serbest bırakılması için Hollanda tarafından Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi'nde açılan dava başladı.
Rus güvenlik güçleri, 18 Eylül'de, Hollanda bayraklı Arctic Sunrise gemisiyle...
Rusya'nın gözaltına aldığı Greenpeace eylemcisi 30 kişinin serbest bırakılması için Hollanda tarafından Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi'nde açılan dava başladı.
Rus güvenlik güçleri, 18 Eylül'de, Hollanda bayraklı Arctic Sunrise gemisiyle eylem yapan aktivistlere müdahalede bulunmuş, ardından gemiye operasyon düzenleyerek Greenpeace üyelerini gözaltına almıştı. Rusya'nın Murmansk bölgesinde korsanlık suçlaması ile hakim karşısına çıkarılan eylemciler arasında Türkiye vatandaşı Gizem Akhan da bulunuyor. Tutuklu olarak yargılamaları devam eden aktivistlere, suçlu bulunmaları durumunda 15 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Rusya tarafından kimsenin katılmadığı davanın ilk duruşmasına verilen arada konuşan Hollanda hükümet temsilcisi Liesbeth Lijnzaad, Rusya'nın, aktivistleri "dayanaksız yere" 7 haftadır gözaltında tutarak insan hakları ihlalinde bulunduğunu söyledi.
Rusya ise, davayı reddettiğini belirterek, Kuzey Kutbu'ndaki Rus petrol platformuna çıkmaya çalışan aktivistlerin ve Arctic Sunrise gemisinin güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve korsanlık suçuyla yargılanacaklarını tekrar etti.
GREENPEACE SÖZCÜSÜ: "EMSALİ OLMAYAN BİR DAVA"
Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo ise, "Bugün görülen dava, emsali olmayan bir davadır. Hollanda hükümeti, Rus hükümetine dava açtı. Hollanda, gemiye el konulması ve Greenpeace eylemcilerinin gözaltına alınmasının hukuk dışı olduğunu söylüyor. Gemiye el konulduğundan beri biz de aynı şeyleri söylüyoruz. Hollanda, uluslararası mahkemenin 22 Kasım'a kadar gemiye el konulması ve eylemcilerin tutuklanmasının kanun dışı olduğu yönünde bir karar vermesini istiyor. Diğer pek çok davada olduğu gibi, mahkemenin bu karara varacağını ve Rusya'nın da bu karara uyacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Naidoo, "Rusya hükümetinden geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Rusya'nın uluslararası hukuka saygılı olduğu ve bu mahkemenin vereceği karar Rusya'nın hoşuna gitmese bile bu karara saygı duyulacağı belirtildi" ifadelerini kullandı.
"GİZEM'İN 25. YAŞ GÜNÜNE HAPİSTE GİRMESİ ÜZÜCÜ"
Naidoo konuşmasına şöyle devam etti:
"Orada 30 kişi gözaltına aldı. Hepsi genç, akıllı ve cesur insanlar. Tek amacımız kutupları yok eden ve iklim değişikliğine yol açan bu trajediye dikkat çekmek. Gizem ve diğerlerinin yaptığı, her ülkeden bilim adamlarının yer aldığı BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 'zamanımız azalıyor, acilen harekete geçmeliyiz, felaketlere yol açacak iklim değişikliğini önlemek için petrol dışı kömür ve gaz rezervlerinin yüzde 80'i mevcut seviyesinde kalmak zorunda' yönündeki açıklamalarına dikkat çekmek. Gizem ve diğer eylemciler barışçıl bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemin amacı, sorunun büyüklüğünü göstermekti. Rus hükümetinin, bunun küçük, barışçıl bir gösteri olduğu düşünüldüğünde, eyleme cevabı orantısız oldu. Gazprom, petrol arama platformunun torpidolara bile dayanıklı olduğunu söylüyor. Öyleyse küçük bir botla gelen ve amaçları üzerinde 'iklim değişikliğini durdurun, kutuplarda petrol aramaktan vazgeçin' yazan bir pankart asmak olan bir avuç barışçıl göstericiden neden bu kadar korktular? Gizem'in annesiyle konuştum. İki gün önce Gizem'in 25. doğum günüydü. 25. yaşına cezaevinde girmesi çok üzücü. Oradaki eylemcilere önce 'korsan' dendi. Şimdi de 'holigan' olarak adlandırılıyorlar. Bizim için ve dünyadaki milyonlarca insan için, Gizem ve arkadaşları kahramandır. En kısa zamanda serbest bırakılmalı ve yeniden ailelerine kavuşmalıdırlar." - HAMBURG