Haberler

HSYK Üyesi Çiçekli: Devlet Tek Elde Toplanmaya Çalışılıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasası, kurul içerisinden de eleştirilere yol açtı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasına kurul içerisinden de eleştirilere yol açtı. HSYK üyelerinden Prof. Dr. Bülent Çiçekli, son haftalarda TBMM gündemine gelen yasalarla birlikte "çok seslilikten uzaklaştığımız ve devlet güçlerinin, otoritesinin ve yetkisinin tek elde toplanmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini görüyoruz" dedi.

BBC Türkçe'ye konuşan Çiçekli, yeni HSYK yasasından kaygılı olduğunu söylerken "Yasama ve yürütmenin bu kadar iç içe geçtiği bir ortamda yargı üzerinde yürütmenin yetkilerinin bu derece arttırılmasının normal bir demokratik ülkedekinden çok daha fazla facia sonuçlara neden olacağı endişe ve kaygısını taşıyorum" şeklinde konuştu.

"ADALET BAKANI'NA ÇOK CİDDİ YETKİLER VERİLİYOR"

17 Aralık'ta yapılan ve aralarında eski bakanların çocuklarının ve işadamlarını kapsayan operasyonun ardından HSYK'nın ses getiren açıklamasını imzalayanlardan biri olan Çiçekli, yasanın "Özellikle yargı bağımsızlığını ve kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecek, adil bir yargılamanın yapılmadığı algısını kamuoyuna verecek çok ciddi sayıda düzenleme" içerdiğini belirtiyor ve Adalet Bakanı'na "kurul üzerinde çok ciddi yetkiler verilmekte" olduğunu söylüyor.

"PERSONELİN GÖREVLERİNİN SONLANDIRILMASINI DEMOKRATİK BULMUYORUM"

Daha önce HSYK'nın tasarrufunda bulunan bazı idari kararların bundan sonra Bakanlığa devredilmesini kaygı verici bulduğunu belirten Çiçekli, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından hem HSYK'nın hem Adalet Akademisi'nin çalışan bütün personelinin görevlerinin sonlandırılacak olmasını "demokratik bulmadığını" vurguluyor.

Çiçekli, 17 Aralık operasyonunun ardından HSYK tarafından yapılan açıklamaya ilişkin olarak da kurul tarafından bu açıklamanın yapılması ile ilgili oylama yapıldığını ve 18 üyenin katıldığı oylamada oy birliği ile açıklama yapılması kararının alındığını söyleyen Çiçekli, "18 üyenin 13'ü bu açıklamadaki hususlara katılarak imza attı" diyor ve o gün "durduğu noktada durduğunu" belirtiyor.

"17 ARALIK SONRASI ATAMALAR YARGI BAĞIMSIZLIĞI AÇISINDAN DOĞRU DEĞİL"

BBC haberinde 26 Aralık'ta yaptıkları açıklamanın ardından görev yaptığı daire değiştirilen Çiçekli'nin hakim ve savcıların atamalarından da sorumlu olan HSYK 1. Daire'den, hakim ve savcıların mesleğe kabulü ve haklarındaki şikayetleri değerlendiren 3. Daire'ye atandığına dikkat çektikten sonra "Çiçekli bu değişiklikle ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor ancak bu kararın verildiği toplantıda 22 üyeden "sadece iki üyenin' yerlerinin değiştirildiğine dikkat çekiyor" diyor.

Çiçekli özellikle 17 Aralık operasyonlarına katılan savcı ve hakimlerin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin "yargı bağımsızlığı açısından doğru bulmuyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: ANKA / Dünya

Bülent Çiçekli Abdullah Gül Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title