Hürriyet'ten Avusturyalılara: Türkiye Çocuklarını Çok İyi Koruyor
Havalimanının yolcu salonunda Kronen Zeitung gazetesine ait elektronik panoda Türkiye'de 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarına izin verildiğini iddia eden bir haber başlığı yayınlanmasının ardından İsveç dahil üç ülke arasında diplomatik kriz yaşanmıştı.
Havalimanının yolcu salonunda Kronen Zeitung gazetesine ait elektronik panoda Türkiye'de 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarına izin verildiğini iddia eden bir haber başlığı yayınlanmasının ardından İsveç dahil üç ülke arasında diplomatik kriz yaşanmıştı.
Kronen Zeitung'un reklam panosunun yer aldığı alanda bu kez Hürriyet'in duyurusu yayınlanmaya başlandı. Hürriyet'in panoyla duyurduğu mesaj şöyle:
"Avusturyalı dostlarımız! Türkiye'nin bağımsız lider gazetesi Hürriyet araştırdı. İçiniz rahat olsun. Türk yasaları çocukların cinsel istismarına kesinlikle izin vermiyor; çocuklarını çok iyi koruyor. Detaylı bilgi için: "
Hürriyet'in panodaki ilanında verilen Hürriyet Daily News linkinde ise, Oya Armutçu'nun "Türkiye çocuklara cinsel istismara daha ağır cezalar uygulayacak" başlıklı haberi yer alıyor. Haberde, Türkiye ile İsveç arasında gerginliğe neden olan Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal kararına değinilerek, AYM'nin iptali üzerine Avrupa'nın tepkisini çeken, 15 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlara verilecek cezalarla ilgili yeni yasa taslağında cezaların azalması değil tam tersine kademeli olarak artmasının öngörüldüğüne dikkat çekiliyor. Haberde, çocuk istismarına ilişkin yeni düzenleme 8 soru-8 yanıt ile ayrıntılı olarak anlatılıyor.
Schwechat Havalimanı'nda Hürriyet'in mesajını okuyan yolcular konuyla ilgili DHA muhabirine açıklamalarda bulundular.
Hedwig K.: "Türkiye'de İstanbul'a gittim. Gayet huzurlu ve muhteşem bir şehir. Camileri gezdik. Çarşaflı kadınlar da gördüm ama genelde modern bir halkınız var. Tekrar gitmeyi düşünüyorum. İstanbul veya Ankara'ya tekrar gideceğim. İki ülke arasında abartılacak bir sorun olmadığını düşünüyorum."
Oswald R: "İstanbul'a gittim. Hiçbir terör emaresi görmedim. Taksim'de gezdik. Gayet huzurlu bir ülkeniz var. Çocuk istismarı haberlerine itibar etmiyorum. Benim gördüğüm Türkiye modern, gezilip görülmeye değer bir ülke. İstanbul'da herhangi bir terör olayı da görmedik. Tarihi köklü bir şehir. Fırsat bulursam tekrar gideceğim."
Mehmet Aygün: " Avusturya'da Türk düşmanlığı artıyor. Bir çok vatandaşımız bu ülkeyi terk etmeyi planlıyor. Kronen gazetesinin yazdıklarını kabul etmek mümkün değil. Bu olanlara anlam veremiyorum. Neden bu kadar ırkçı tavırlara giriyorlar anlayamıyorum."
Diplomatik krize neden oldu
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Uluslararası Schwechat Havalimanı'nın gelen yolcu salonunda "Kronen Zeitung" gazetesine ait elektronik panoda Türkiye'de 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarına izin verildiğini iddia eden bir haber başlığı yayınlanmasının ardından iki ülke arasında diplomatik kriz yaşanmıştı. Türk Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak "Gerçeklerle hiçbir şekilde örtüşmeyen, çarpıtılmış bir haber başlığına yer verildiği görülmüştür. Bundan bir süre önce aynı panoda "Türkiye tatili sadece Erdoğan'ı destekler" şeklinde yine maksatlı diğer bir başlık kullanılmıştı" açıklaması yapmıştı. Avusturyalı politikacıların Türkiye karşıtı söylemleri devam edince de Viyana büyükelçisi Hasan Göğüş Ankara'ya çağrılmıştı.
Vuslat Doğan Sabancı: "Haberin doğrusunu aynı havaalanında aynı yerde dünya komuoyuna duyurmak istedik"
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, haberin doğrusunu aynı havaalanında, aynı yerde dünya kamuoyuna duyurmak istediklerini söyledi.
Sabancı'nın açıklaması şöyle:
"Her şeyden evvel Hürriyet ve Doğan Yayın Grubu olarak bizim işimiz gerçeğin peşine düşmektir. Üstelik çocuk istismarı olayı kamuoyu açısından fevkalade hassas bir olaydır. Dolayısıyla gerçeğin peşine düştük ve araştırdık. Bulduğumuz sonuç; o 'bilboard'da yazanın tam tersidir. Bu hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı gibi tam tersi bir olay mevzu bahistir. Türkiye'de yapılan çalışma çocuk istismarına geçit vermek değil tam tersi çocuk istismarı cezalarının artırılmasına yönelik bir çalışmadır. Bu, Avrupa kamuoyunda Türkiye ile ilgili ciddi bir yanlış anlaşılmaya sebep verdi. Biz, bu yanlış anlaşılmayı düzelttirmek istedik.
Aynı şekilde bu Avusturya, İsveç ve Türkiye arasında bir krize sebep oldu. Buna sebep olan Avusturya'da bir medya kuruluşudur. ve bunu havaalanı 'bilboard'ında duyuruyor. Biz de bir medya kuruluşuyuz. Haberin doğrusunu aynı havaalanında aynı yerde dünya kamuoyuna duyurmak istedik. Bunun bir görevimiz ve boynumuzun borcu olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca maalesef son zamanlarda Batı medyasında ciddi bir şekilde Türkiye'yi duymama, özellikle 15 Temmuz'dan darbe girişiminden sonra Türkiye'yi duymama, doğru anlamama gibi bir eğilim var. Sanıyorum ki bu son yaşanan olay da böyle bir eğilimin neticesidir. Dolayısıyla biz de hassas davranıp bunu dünya kamuoyunda duyurmak istedik. Türkiye'de böyle bir şeye kesinlikle geçit yok. Hürriyet ve Doğan Yayın Grubu olarak, bunun takipçisi olacağız, medya olarak üzerimize düşeni yine yapacağız."