Hüsnü Mübarek Öldü mü?
Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in öldüğü iddia edildi. İddialara cevap gecikmedi.
Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in sağlık durumunun kritik olduğu bildirildi.
Mısırlı bir güvenlik yetkilisi, müebbet hapis alan Mübarek'in sağlık durumunun ciddi olduğunu belirtti. Kahire'de hapishanedeki hastanede tutulan Mübarek'in bilincini sık sık kaybettiği aktarıldı.
Mısır'da Mübarek'in öldüğü söylentileri dolaşırken, eşi Süzan Mübarek ve iki kızının bugün sabah hapishanede Hüsnü Mübarek'i ziyaret ettiği kaydedildi.
Mahkeme, 2 Haziran'da Mübarek'i müebbet hapis cezasına çarptırırken, ülkenin eski cumhurbaşkanı Kahire'deki Torah hapishanesine konulmuştu.
NASIL İKTİDAR OLDU
Mısır'ın kurucu lideri olan Cemal Nasır'ın ölümünden sonra iktidara gelen Enver Sedat'ın en güvendiği isimlerden biri dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı olan Hüsnü Mübarek'ti.
İsrail'le 1973'te yapılan Yom Kippur Savaşı'ndaki başarılarıyla popüleritesi artan Mübarek, 1975'te Başkan Yardımcısı görevine getirildi.
Enver Sedat'ın başkanlık dönemine damga vuran konu Mısır- İsrail barış görüşmeleriydi. 1977'de imzalanan anlaşmayla Mısır 6 yıldır İsrail işgalindeki Sina Yarımadası'nı geri aldı. Ancak İsrail ile barış ülke içinde ve Arap halkları arasında hoşnutsuzluk yarattı.
Sedat 1981'de, İsrail ile anlaşmayı onaylamayan bir grup ordu mensubunun suikastine kurban gidince Hüsnü Mübarek'e de iktidar yolu açılmış oldu.
MÜBAREK NASIL DEVRİLDİ
2004 yılında başlayan, 2006 yılında tam 220 adet grevle perçinlenen, 2009 yılında kanla bastırılarak geri püskürtülen Mısır Halk Hareketi, 2011 yılında önemli bir başarı kazanmış ve ABD-İsrail ikilisinin çok önemli bir müttefiki olan 31 yıllık Hüsnü Mübarek'i devirmişti.
25 Ocak 2011'de başlayan halk hareketinin ilk günlerinde Mübarek'e "hükümet sağlam" açıklamasıyla destek veren Washington, ilerleyen günlerde "rejimi kurtarmak için Mübarek'i feda etmişti.
"DİKTATÖRLER GİTTİ AMA DİKTATÖRLÜKLER DURUYOR"
Uluslararası Af Örgütü 2011-2012 yılı insan hakları raporunu yayınladı.
Arap Baharı olaylarına geniş yer ayrılan raporda, barışcıl gösteriler sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekiliyor.
30 Yıllık Hüsnü Mübarek rejimini deviren Mısır'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri Af Örgütü tarafından yakından takip ediliyor.
Örgütün genel sekreteri Salil Shetty, diktatörlerin devrildiği ülkelerdeki durumun henüz düzelmediğinin altını çiziyor:
"Geçiş sürecindeki birçok ülkede diktatörler gitti ama diktatörlükler hala duruyor. Bunun için bu bölgeleri dikkatle izlemeye devam etmeliyiz. Cumhurbaşkanı olacak kişinin acil olarak bazı şeyler yapacağını umuyoruz."
BM'in şiddet olayları karşısındaki tutumunun eleştirildiği rapora göre silah ihracatı yapan ülkelerin yüzde 70'ini çatışmaları önlemesi beklenen Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri oluşturuyor.