Haberler

İki Ülkeyi Birbirine Düşürdü

Abone Ol

Millattan Önce 14 Yüzyıla Ait Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin Büstü Almanya ile Mısır'ı Birbirine Düşürdü.

Millattan önce 14 yüzyıla ait Mısır kraliçesi Nefertiti'nin büstü Almanya ile Mısır'ı birbirine düşürdü.

Nefertiti'nin büstü şu anda Berlin Müzesi'nde bulunuyor. Ancak Mısır Arkeolojik Eserleri Koruma Müdürlüğü Mısır kraliçesinin büstünün ait olduğu ülkeye dönmesini istiyor.

Nefertiti büstü 1913 yılında Mısır'da arkeolojik kazı yapan Alman arkeolog Ludwig Borchardt tarafından bulundu. Daha sonra bu büst Borchardt tarafından Almanya'ya götürülerek Berlin Müzesi'ne konuldu. Ancak yeni ortaya çıkan bir belge, Borchardt'ın Nefertiti büstünün sahte olduğunu belirterek Mısırlı yetkilileri aldattığını ve bu yolla eseri Almanya'ya kaçırdığını ortaya koyuyor.

MISIR HAREKETE GEÇTİ

Mısır Arkeolojik Eserleri Koruma Müdürü Zahi Hawass, "Yeni belgelerin doğruluğu ortaya çıkarsa. Nefertiti'yi ait olduğu ülkeye getirmemiz kolaylaşacak." dedi.

Alman arkeolog Stefanie Heinlein ise yeni belgelerden haberlerinin olmadığını, Mısır'dan eseri istemek için kendilerine bir mektup ulaşmadığını söyledi.

GÜZELLİK GELİYOR

Nefertiti (M.Ö. 14. yüzyıl), Mısır kraliçesi (hd M.Ö. 1379-62[1]), Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in (sonradan Akhenaton) eşi, Firavun Tutankhamun'un kayınvalidesidir. Adı "güzelik geliyor" anlamındadır.

Nefertiti yasadığı dönemin en güçlü kadınlarından biriydi. Özelliklede Mısır'da. Çünkü Nefertiti kocası Akhenathon yani firavunla aynı düzeyde bulunuyordu. Hatta firavunun uygulaması gereken cezaları ya da yapması gereken işleri yapabilme yetkisi vardı. Bu durumdan halk ve din adamları hiç memnun değildi, çünkü bu Mısır'da alışkın olunan bir uygulama değildi. Tahtta çok uzun süre kalamadıklarından dolayı bu memnuniyetsizlik uzun sürmedi. Akhenaton saraya yayılan salgın bir hastalıktan öldü. Nefertiti de bir süre tahtta kaldı ve yaşama veda etti.

Sağ tarafta bulunan büst en çok kopyalanmış bulunan eski Mısır eseridir. Ünlü Mısırlı heykeltraş Djhutmose tarafından yapılan bir eserdir. Bu büst onun atölyesinde bulunmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title