Haberler

İran'da üç aydır süren protestolar sonuç verdi: Hükümet başörtüsü konusunda düzenlemeye gidiyor

Güncelleme:
Abone Ol

İran'ın başkenti Tahran'da "Ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi sonucunda ülke genelinde protestolar başlamıştı. İran'da 1983'te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilirken İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, "Meclis ve Devrim Yüksek Konseyi, sonuçları önümüzdeki günlerde belli olacak olan başörtüsü konusu üzerinde çalışıyor ve inceliyor" dedi.

İran'da 13 Eylül günü başkent Tahran'da erkek kardeşiyle gezerken başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp 3 günün ardından komalık halde kaldırıldığı hastanede ölen Mahsa Amini protestoları 3 aydır devam ediyor.

15 GÜN İÇERİSİNDE YENİ DÜZENLEME GELECEK

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, İran Meclisi ve Devrim Yüksek Konseyi'nin başörtüsü konusunda yasal bir düzenleme üzerinde çalıştığını ve yakın bir zamanda sonucun açıklanacağını belirterek, "Anayasaya bağlı kalarak karar alacağız. Çalışmalar 15 gün içerisinde sonuçlanacaktır" dedi.

"AHLAK POLİSLİĞİ" HAKKINDA DA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Mahsa Amini'nin gözaltına alınmasına neden olunan "ahlak polisliği" hakkında yorumda bulunan Muntazeri, uygulamayı "sosyal güvenlik polisliği" şeklinde adlandırarak, "Yargı olarak sosyal güvenlik polisliğini sonlandırmak gibi bir niyetimiz yok. Elbette yaşanan son olaylardan sonra güvenlik ve kültür merkezlerimiz soruna daha makul çözüm yolları arıyorlar" ifadelerini kullandı.

40 YILLIK YASAK KALKABİLİR

İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden 4 yıl sonra, 1983'te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilmişti. Böylece 40 yıllık yasağın belki de ilk defa kalkması söz konusu olacak.

PROTESTOLAR NASIL BAŞLAMIŞTI?

17 Eylül tarihinde yapılan cenaze merasimlerinde"kadın, yaşam, özgürlük" sloganları İran'da kitlesel gösterilerin fitilini ateşledi. Gösteriler Tahran dahil olmak üzere İsfahan, Meşhet, Kum, Gazvin, Kereç, Şiraz ve Reşt gibi büyük kentlere de sıçradı. Kadınların "zorunlu başörtüsü" ve "ahlak polisliği" uygulamalarına tepki olarak başlayan protestolar, İran'daki mevcut toplumsal ve ekonomik sorunların eklenmesi ile kitlesel rejim karşıtı şiddet eylemlerine döndü. Gösteriler ülkede hala sürüyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Tahran İran Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (4)

Ercan Ercan:

Bu karmaşa da Güney Azerbaycan özgürlüğünü ilan etmeliydi. Şia imamları Türk Milletini ayrı düşürüyor.

Yanıtla2338
Serdar SENER:

hak ve özgürlükler anlamında iran halkı hakkını arıyor ve alacak gibi. İslamda zorlama yoktur eger zorlama varsa orası islam ülkesi degildir. Allah herkezi özgür yaratmıştır , Allahın insana verdigi özgürlük hakkını kımse elınden alamaz.

Yanıtla06
bekir yapici:

ama bu tartisilirken bile tuklanmalar öldürmeler devam ediyor aynen afkanistandaki taliban gibi yaptiklarinla söyledikleri aynimi bunlar dindarliktan cok islami kendi cikarlarina uyarlayan sahtekarlar din adaminin görevi yönetmek degil islami insanlara anlatmaktir islam dinini yaymak icin calismalari gerekirken islama düsman topluyorlar.

Yanıtla05
Turgut Aydın:

Milletin refah seviyesini yükseltmeyi düşünmeyip koltuklarını hep din ve başörtüsü siyasetiyle korumaya çalışanlar bıçak kemiğe dayanınca nasılda çark ediyorlarrr

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title