Haberler

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a İsrail saldırısından önce Lübnan'ı terk etmesi için uyarıda bulundu

Güncelleme:
Abone Ol

İran lideri Hamaney, Hizbullah şefi Nasrallah'a Lübnan'dan ayrılması için uyarıda bulundu. Buna rağmen Nasrallah, İsrail saldırısında öldürüldü. Hamaney misilleme olarak İsrail'e 200 füze fırlattı. İsrail, Hizbullah'a karşı kara operasyonu başlattı. Uzmanlar, bu olayların İran'ın "Direniş Ekseni"ni zayıflattığını ve Hizbullah'ın lider seçimini zorlaştırdığını belirtiyor. Gelişmeler, bölgede gerginliğin tırmanmasına neden oluyor.

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a İsrail saldırısından günler önce Lübnan'ı terk etmesi için uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Üç İranlı kaynak, Hamaney'in aynı zamanda İsrail'in Tahran'daki üst düzey hükümet kademelerine sızmasından endişe duyduğunu belirtti.

Reuters'e konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, 17 Eylül'deki Hizbullah saldırısının ardından Hamaney'in, Nasrallah'a İran'a kaçması için acil bir mesaj gönderdiğini açıkladı. Mesajda, İsrail'in Hizbullah içinde ajanları olduğu ve Nasrallah'ı öldürmeyi planladığı bilgisi yer alıyordu.

Elçi olarak gönderilen İslam Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Tuğgeneral Abbas Nilforoushan, 27 Eylül'de Nasrallah ile birlikte bir sığınakta İsrail saldırısında hayatını kaybetti.

Bu olayların ardından Hamaney'in Salı günü İsrail'e yaklaşık 200 füzelik bir saldırı emri verdiği belirtildi. Devrim Muhafızları, bu saldırının Nasrallah ve Nilforoushan'ın ölümlerinin intikamı olduğunu açıkladı.

İsrail, Salı günü Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a karşı "sınırlı" bir kara harekatı başlattı. Bu gelişmeler, İsrail'in son iki haftada Hizbullah'a yönelik gerçekleştirdiği hassas saldırıların bir devamı niteliğinde.

Uzmanlar, yaşanan olayların İran'ın "Direniş Ekseni" olarak adlandırdığı ittifakı zayıflattığını ve Hizbullah'ın yeni bir lider seçmesini zorlaştırdığını belirtiyor. Bu durum, İran'ın İsrail sınırlarına yönelik operasyon kapasitesini de önemli ölçüde azaltmış görünüyor.

Haberler.com / Abdullah Teymur - Dünya

Ayetullah Ali Hamaney Hasan Nasrallah Operasyon Güvenlik Politika Lübnan İsrail Lübnan Dünya İran İran İsrail Güvenlik Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Karl Yobazboğan:

Kıyafetleri hangi marka acaba? Partner Look.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title