Haberler
BBC

İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehine anlaşması için müzakereler başladı

Güncelleme:
Abone Ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile görüşmek üzere bir müzakereci ekibi görevlendirdi. İsrail'in müzakere ekibinden bir kaynak Hamas tarafından sunulan yanıtın 'çok önemli bir atılım' içerdiğini söyledi. İsrail ve Hamas arasındaki görüş ayrılıklarını nihai olarak gidermeyi amaçlayan bir dizi karmaşık görüşmenin ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

İsrail ile Hamas arasında olası bir ateşkes ve rehine anlaşması konusunda yeniden hareketlenme yaşanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Perşembe günü Hamas ile görüşmek üzere bir müzakereci ekibi görevlendirdi.

İsrail Dış İstihbarat Servisi (Mossad) Başkanı David Barnea'nın Doha'da Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Tani ile görüştüğü bildirildi.

Reuters'ın aktardığına göre İsrail Başbakanlık Ofisi'nden Cuma günü yapılan açıklamada müzakerelerin önümüzdeki hafta devam edeceği belirtildi.

Bu, İsrail hükümeti ile Hamas arasındaki görüş ayrılıklarını nihai olarak gidermeyi amaçlayan bir dizi karmaşık görüşmenin ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

Mossad Başkanı Barnea'nın Doha'dan ayrılmasının ardından İsrail'den yapılan açıklamada iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının devam ettiği aktarıldı. İsrailli yetkililer daha önce beklentilerin düşürülmesi gerektiğini söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Gazze'deki savaşı sona erdirmek için üç aşamalı yeni bir öneri sunmuştu.

Hamas'ın kalıcı ateşkes talebi ile İsrail'in gerekirse Gazze'de savaşa devam etme özgürlüğüne sahip olması gerektiği yönündeki karşı talebi şimdiye kadar müzakerelerin sonuçlanmasına engel oldu.

Biden'ın teklifi bu çıkmaza çözüm sunmayı hedefliyor ve kalıcı ateşkese hemen olmasa da 6 haftalık geçici bir ateşkes ve müzakerelerin devamıyla ulaşılmasını öneriyor.

Hamas yetkililerinin bu öneriye yanıt verdiği bildirildi ancak bu yanıtın içeriği henüz kesin olarak bilinmiyor.

İsrail'in tepkisinin ise geçtiğimiz aylarda sunulan çeşitli diğer tekliflere kıyasla çok daha olumlu olduğu belirtiliyor.

İsrail'in müzakere ekibinden bir kaynak Hamas tarafından sunulan yanıtın "çok önemli bir atılım" içerdiğini söyledi.

Hamas'ın Biden'ın önerisinin kilit noktasını kabul etmiş olabileceği düşünülüyor.

Eğer bu bilgi doğruysa ve Hamas'ın gerçekten bu noktada taviz verdiği ortaya çıkarsa, top yeniden Netanyahu'nun sahasında olacak.

Netanyahu, Hamas'ın tamamen yok edilmesi ve İsrail'in Gazze'de savaşmaya devam etme hakkı konusundaki duruşundan şimdiye kadar hiç geri adım atmadı.

Ancak İsrail başbakanının üzerindeki baskı giderek artıyor.

New York Times'ta yayınlanan ve ismi açıklanmayan mevcut ve eski güvenlik yetkililerine dayandırılan bir haberde, İsrail'in üst düzey generallerinin "Hamas'ı şimdilik iktidarda tutsa bile Gazze'de bir ateşkes başlatmak istedikleri" belirtildi.

Öte yandan Hamas'ın üzerindeki baskı da sürüyor.

Gazze'deki sivil halkın savaşın devam etmesinden duyduğu umutsuzluğun arttığı aktarılıyor.

Uluslararası alanda ise Mısır ve Katar gibi arabulucuların sabrı tükeniyor olabilir.

Filistin'i destekleyen bölge ülkelerinin de Hamas'a ateşkes anlaşmanı kabul etmesi için giderek daha fazla baskı uyguladığı bildiriliyor.

İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmanın topyekûn bir savaşa dönüşme ihtimali ise uluslararası toplumun geri kalanını endişelendiriyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen ve çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1200 kişinin öldürüldüğü ve 251 kişinin de rehin alındığı saldırıya yanıt olarak Hamas'ı "yok etmek için" savaş başlattı.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolünde olan Gazze'de Sağlık Bakanlığı'na göre, o tarihten bu yana Gazze'de 38 binden fazla kişi öldürüldü.

BBC

İsrail Dizi Diplomasi Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

D- SMART ŞİFRESİZ İZLE | D- smart şifreli mi? LASK Linz- Galatasaray maçı kesintisiz, şifresiz izleme linki var mı? Bay geçmek ne demek? Futbolda bay geçmek nedir, bay sistemi ne? LASK LINZ- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE | Lask Linz- Galatasaray maçı hangi kanalda, saat kaçta? LASK Linz-Galatasaray maçı ne zaman? LASK Linz- Galatasaray maçı saat kaçta, hangi kanalda? Srebrenitsa Katliamı 29.yılında anılıyor | Srebrenitsa Katliamı nedir ? Srebrenitsa Katliamı ne zaman, nerede gerçekleşti? Galatasaray- Hatayspor maçı ne zaman? Galatasaray- Hatayspor hangi hafta oynanacak? İsmail Uyanık TFF adaylığından çekildi mi? İsmail Uyanık, TFF başkan adaylığından neden çekildi? 11 TEMMUZ HAMSTER KOMBAT GÜNLÜK ŞİFRE KOMBO | Hamster Kombat yeni şifre ne, nasıl kullanılır? Hamster Kombat nedir? Trendyol Süper Lig 2024- 2025 DERBİ FİKSTÜRÜ | Derbiler ne zaman, hangi haftada oynanacak? DERBİ TARİHLERİ BELLİ OLDU! Trabzonspor- Galatasaray derbisi ne zaman? 2024-25 Trabzonspor- Galatasaray maç tarihi belli oldu mu? SÜPER LİG BEŞİKTAŞ- FENERBAHÇE DERBİSİ NE ZAMAN? 2024- 25 Beşiktaş- Fenerbahçe derbisi belli oldu mu? 2024-25 DERBİ TARİHLERİ AÇIKLANDI! Trabzonspor-Beşiktaş derbisi ne zaman? Trabzonspor- Beşiktaş derbisi belli oldu mu? SÜPER LİG TRABZONSPOR- FENERBAHÇE DERBİSİ NE ZAMAN? 2024- 25 Trabzonspor- Fenerbahçe derbisi belli oldu mu? SÜPER LİG GALATASARAY- BEŞİKTAŞ DERBİSİ NE ZAMAN? 2024- 25 Galatasaray- Beşiktaş derbisi belli oldu mu? SÜPER LİG GALATASARAY- FENERBAHÇE DERBİSİ NE ZAMAN? 2024- 25 Galatasaray- Fenerbahçe derbisi belli oldu mu?
1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title