Haberler

İtalya, Yazarını Mafyadan Koru

Abone Ol

Nobel Ödüllü Altı İsim, "Gomorrah" Adlı Kitabı Yüzünden Napoli Mafyasından Ölüm Tehditleri Alan İtalyan Yazar Roberto Saviano'ya Sahip Çıkması İçin İtalya'yı Uyardı.

Nobel ödüllü altı isim, "Gomorrah" adlı kitabı yüzünden Napoli mafyasından ölüm tehditleri alan İtalyan yazar Roberto Saviano’ya sahip çıkması için İtalya’yı uyardı.

Orhan Pamuk ve diğer beş Nobelli, "2008 Avrupası’nda böyle bir durum kabul edilemez. İtalyan devleti yazarını koruma sorumluluğunu almalıdır. Bu polisiye bir vaka değil, bir demokrasi ve özgürlük sorunudur" diye seslendi.

NAPOLİ mafyası Camorra’nın içyüzünü anlattığı "Gomorrah" adlı kitabı yüzünden mafyadan ölüm tehdidi alan ve ülkeyi terk etme aşamasına gelen İtalyan yazar Roberto Saviano’ya (28) karşı sergilenen ilgisizlik uluslararası şöhrete sahip altı Nobel’liyi harekete geçirdi. Bu altı kişi, sol eğilimli La Repubblica gazetesinde bir bildiri yayınlayarak, İtalyan devletini yazar Saviano’yu korumak üzere sorumluluk almaya çağırdılar.

Bildiriye imza koyan altı kişi şöyle: Nobel edebiyat ödülü sahibi Orhan Pamuk, Alman yazar Günter Grass, İtalyan oyun yazarı ve oyuncu Dario Fo, Nobel barış ödülü sahibi Mihail Gorbaçov, Desmond Tutu ve Nobel tıp ödülü sahibi İtalyan senatör Rita Levi Montalcini.

2008 Avrupası’nda böyle bir durumun kabul edilemeyeceğini belirten Nobelliler, İtalyan devletinin Saviano’yu korumak ve Camorra’yı yenilgiye uğratmak için mümkün olan tüm çabayı göstermesi gerektiğini, bunun polisiye bir vaka değil, bir demokrasi sorunu olduğunu ve Saviano’nun özgürlüğünün vatandaş olan herkesi ilgilendirdiğini yazdılar.

İtalya’da "Camorra" adıyla tanınan Napoli mafyasının "kirli çamaşırlarını" ortaya seren bir kitap yazmasının ardından tehditlere maruz kalan yazar Roberto Saviano, bir süreliğine de olsa İtalya’yı terk edebileceğini açıklamıştı. İtalya’da pişmanlık yasasından yararlanmış mafya itirafçısı Carmine Schiavone, polise verdiği bilgide, Napoli mafyasının Saviano’yu en geç Noel’e kadar öldürmeyi planladığını belirtmişti. Schiavone’nin verdiği bilgi üzerine, Napoli’deki Mafyayla Mücadele Savcılığı konuya ilişkin soruşturma başlatmış, Saviano’nun etrafındaki güvenlik önlemlerinin de artırılması kararlaştırılmıştı.

Yaşamak áşık olmak istiyorum

İKİ yıldır polis koruması altında yaşayan Roberto Saviano’nun kitabı "Gomorrah", İtalya’da 1.2 milyon adet sattı. Türkçe dahil 42 dile çevrilen kitaptan uyarlanan, Matteo Garrone’nin çektiği film Cannes Film Festivali’nde bu yıl ikincilik ödülünü aldı ve şimdi Oscar adayı olmak için yarışıyor.

İkamet yerini sürekli değiştirerek yaşayan Saviano, geçen hafta La Repubblica gazetesine şöyle yazmıştı: "Artık bir hayat istiyorum, bir ev istiyorum. Aşık olmak, sokakta bira içmek istiyorum... Ölümcül bir hastalığa yakalanmış biri gibi sürekli kendimle ilgili konuşmayı değil, gülmeyi istiyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title