Haberler

İticü'den Saraybosna'da "Ahilik" Sempozyumu

Abone Ol

İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ), Ahilik Haftası nedeniyle Saraybosna'da 'Balkanlarda Sosyal Barışın İnşasında Ahiliğin Rolü' konulu bir sempozyum düzenledi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ), Ahilik Haftası nedeniyle Saraybosna'da 'Balkanlarda Sosyal Barışın İnşasında Ahiliğin Rolü' konulu bir sempozyum düzenledi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin (ESDER) de destek verdiği 'Balkanlarda Sosyal Barışın İnşasında Ahiliğin Rolü' konulu sempozyumun açılış programında, Ahilik müessesesinin oluşumu ve günümüze yansımaları değerlendirildi.

Sempozyumun açılışını yapan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özer Çınar, kültürümüzün bir parçası olan Ahilik geleneğini kendi ülkelerinde de yaşatmaya çalıştıklarını vurguladı. Çınar, ticari hayatın sosyal boyutunun derinlik kazanmasında Ahilik müessesesinin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

"AHİLİK RUHUNU YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Sempozyumda söz alan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, İTO olarak yapılan organizasyonlarda mümkün olduğunca Ahilik ruhunu yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Ahilik ile ilgili kitapların yayınlandığını, toplantıların ve seminerlerin düzenlendiğini hatırlatan Kuralay, "İstanbul'da yapılan Ahilik organizasyonlarına ciddi şekilde katkı sağlamaya özen gösteriyoruz. Ahiliğin kurumsal bir kimlik kazanarak kamuoyunda daha iyi tanınmasına yönelik çalışıyoruz. Esnaf ve zanaatkarın sahiplendiği oluşumlar sağlamaya uğraşıyoruz" dedi.

Kuralay, Ahilik ruhunun bugün modern işletmelerde dahi uygulanabilecek güzel kavramlara sahip olduğunu belirterek, yapılması gerekenin bu ruhun mümkün olduğu kadar güzel bir şekilde anlatılması olduğunu aktardı.

Kuralay, şunları söyledi: "Çağdaş müesseselerde bu ruhun yaşayabileceğini ifade etmeliyiz. Ahiliğin temel prensipleri olan ve hayatı düzenleyen prensipleri hayata geçirmek için çalışmalar yürütmeliyiz. 'Elinize, dilinize ve belinize sahip çıkın. Kapınız, gönlünüz ve alnınız açık olsun' prensibi yaygınlaştırılmalı. Bu sözler kadar güzel ve etkili olan başka bir anlatma biçimi olabilir mi? Bu prensipler güzel bir hayat için yeterli. Bu prensipleri hayata geçirebilirsek ticareti de düzeltiriz, toplumu da düzeltiriz. Çünkü ticaret tüm insan hayatını etkiliyor. Ahilik, Bosna Hersek için de çok şey ifade ediyor çünkü Bosna Hersek de çok dilli ve çok dinli bir ülke. Çünkü Ahilik sadece Müslümanlar için değil, tüm insanlık için ortak olacak prensipler ifade ediyor."

"BAŞÇARŞI'DA İZLERİ VAR"

İTİCÜ Rektör Yardımcısı Yücel Oğurlu da bu yılın Osmanlı İmparatorluğunun Balkanlardan çekilişinin 100'üncü yılı olduğunu hatırlatarak, "Bu bölgeden askeri ve siyasi olarak çekilmiş olabiliriz ancak insanı bağlar asla kopmamıştır" dedi.

Oğurlu, halkların yeniden kaynaşması için her türlü organizasyonun yapılması gerektiğini belirterek bu tür sempozyum gibi organizasyonların Bosna Hersek gibi bir ülkede yapılmasının ise ayrı bir öneminin olduğunu ifade etti. Oğurlu, Saraybosna'nın ünlü çarşısı Başçarşı'yı hatırlatarak, "Bugün Başçarşı'daki esnafı incelediğinizde Ahilik prensiplerinin izlerini görebilirsiniz" dedi.

"ÖNCE GÖNÜLLERE GİRDİK"

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikuş, "Türkler Balkanlara nasıl girdi, nasıl çekildi, bunu anlayabilmek için öncelikle Türklerin Anadolu'ya nasıl girdiğine bakmak gerek" dedi. Çelikuş, Türklerin fethettiği yerlere askeri zorbalıkla yerleşmeye çalışmadığını hatırlatarak, "Türkler fethettiği yerlerde öncelikle gönülleri fethetti. Bunu da ticaretle yaptılar. Esnafla zanaatkarla yaptılar. Esnaf, yerleştirildikleri bölgelerde halkın gönlünü kazandı. O yüzden bugün bile aramızda güçlü bir bağ mevcut" diye konuştu.

"FAZİLETLİ İNSAN TİPİ"

Son olarak Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu da Ahilik kurumunun tarihçesi hakkında sunum yaptı. Tabakoğlu, her toplumda Ahiliğe benzer oluşumların ortaya çıkabileceğini hatırlatarak Batı'daki şövalyeliği, Japonya'daki samurayları örnek gösterdi. Prof. Dr. Tabakoğlu, bu tür oluşumların 'faziletli insan' tipinin en iyi örnekleri olduğunu belirtti.

TİKA Balkan Bölge Sorumlusu Zülküf Oruç da Bosna Hersek'i ana vatan toprağından ayrı görmediklerini, kendi toprakları gibi hizmet etmeye özen gösterdiklerini vurguladı. - SARAYBOSNA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Ahmet Tabakoğlu Saraybosna Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title