Haberler

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kalbini Arayan Ekipten Açıklama

Abone Ol

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'da gömülü iç organlarının aranmasına devam ediliyor.

Macaristan'da, 6 Eylül 1566 yılında Zigetvar Kalesi'nin kuşatması sırasında şehit olan Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'da gömülü iç organlarının aranmasına devam ediliyor. Zigetvar Belediye Başkanı Janos Kolovics, iç organların gömüldüğü yerin bulunmasıyla birlikte çok önemli bir turizm kalkınması yaşanacağını, on binlerce Türk vatandaşının bölgeye geleceğini söyledi.Araştırmaları yürüten 12 kişilik Macar bilim adamı grubunun başkanı olan Peç Üniversitesi'nden Prof. Norbert Pap, konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.1994 yılında Zigetvar şehrinde Türk ve Macar devletleri tarafından ortaklaşa yaptırılan Macar-Türk Dostluk Parkı’ndaki temsili Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarı önünde konuşan Pap, araştırmanın Türkiye'de büyük ses getirdiğini bildiğini söyleyerek, "Şunu içtenlikle söylüyorum. Biz Kanuni'nin iç organlarını aramıyoruz. Bizim için iç organlarının gömüldüğü yer önemli" diye konuştu.Prof. Pap, Kanuni'nin iç organlarının gömüldüğü yerin aranması hazırlıklarına 2010 yılında, kazıların ise 2013 yılı başında başladığını, bu konudaki çalışmalar için en büyük desteği TİKA Başkanı Serdar Çam'dan aldıklarını söyledi.Pap, 16. asrın ortasından 17. asrın ortasına kadar bölgede "küçük buzul çağı" döneminin yaşandığını, dolayısıyla o dönem kışların çok daha uzun, soğuk ve yağışlı, yazların ise kısa olduğunu belirterek, "Şimdiki jeolojik yapıyla o zamanki jeolojik yapı çok farklı. O zaman bölge bataklık ve sularla kaplıydı. Şimdi ise kuru ve akarsular tamamen kurumuş durumda. Dolayısıyla Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü yer o dönemin jeolojik yapısına göre aranması gerekiyor. Biz de bilim adamları gurubumuzla tüm bu detayları göz önüne alarak çalışmalara başladık" ifadelerini kullandı.

"BÖLGENİN JEOLOJİK YAPISINI YENİDEN HARİTALANDIRIYORUZ"

16. asrın ortalarında bölgenin jeolojik yapısını yeniden haritalandırmak için çağımızın en modern teknolojisinin ekipmanlarından faydalandıklarını söyleyen Macar profesör, öte yandan Ankara, İstanbul, Roma, Venedik, Viyana ve Macaristan'daki önemli arşivleri kullanarak o döneme ait haritalar ile verileri araştırmalarda kullandıklarını açıkladı.

Tüm bu verileri kullanarak Kanuni'nin iç organlarının gömülü olabileceği yer sayısında önemli bir eliminasyon yaptıklarını belirten Prof. Pap, 20 Eylül'de Zigetvar'da konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulunacaklarını ifade etti.

"EVLİYA ÇELEBİ'NİN İFADESİ BİRAZ EFSANE AMA GERÇEK ÇIKARSA DA ŞAŞIRMAM"

Dünyaca ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi'nin Zigetvar'a 1664 yılında, yani Kanuni'nin ölümünden 98 yıl sonra geldiğini söyleyen Macar Prof. Pap, Evliya Çelebi'ye göre Kanuni'nin kalbinin altın bir kutuda gömüldüğünü yazmasının sadece bir efsane olduğunu belirterek, "Ancak bazen efsaneler gerçek olabilir. Böyle bir şey olursa hiç şaşırmam" diye konuştu.

ZİGETVAR BELEDİYE BAŞKANI: "TİKA İLE ORTAKLAŞA BİR PROJE HAZIRLADIK"

Zigetvar Belediye Başkanı Janos Kolovics ise, Kanuni'nin iç organlarının gömüldüğü yerin bulunması fikrinin ilk olarak kendisinden çıktığını, daha sonra Zigetvar Belediyesi ve TİKA'nın ortaklaşa bir proje hazırladığını söyledi. 2012 yılında anlaşmayı imzalayarak projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Kolovics, bu projenin 2016 yılına kadar devam edeceğini, TİKA tarafından araştırma için verilen 50 bin avroyla bilimsel çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

2010 yılından bu yana Zigetvar belediye başkanlığı görevini yürütmekte olduğunu söyleyen Kolovics, 21. yüzyılın modern teknik ekipmanlarının kullanarak 1566 yılında Zigetvar'da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü yerin aranmasına başladıklarını belirtti.

Araştırmayı sürdüren Macar bilim adamlarının bu konuda önemli bulgular elde ettiklerini kaydeden Kolovics, bu bulguların 20 Eylül'de Zigetvar'da düzenlenecek olan basın toplantısında anlatılacağını kaydetti.

"2016 YILINA KADAR BİR NETİCE ALMAYI UMUYORUZ"

Kolovics, 2016 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümünün 450'nci yıldönümünün olacağını, bu tarihe kadar kazı çalışmalarını neticelendirmeyi ümit ettiklerini belirtti.

Zigetvar Belediye Başkanı Kolovics, ''Biz bu projeyle birlikte o zaman dökülen gözyaşlarını, savaş nedeniyle hayatlarını yitirenlerin acılarını dindirerek iki ülkenin kardeşliğini ortaya koyup, batıyı doğuyla buluşturmak istiyoruz'' diye konuştu.

Kolovics, yapılan hummalı çalışmaların ardından iç organların gömüldüğü yerin bulunabilmesi için potansiyel yerlerin tespitinin yapılması çok büyük başarı olduğunu, önümüzdeki yıldan itibaren kazı çalışmaların bu potansiyel yerlerde yapılarak hedefe varmak istediklerini açıkladı.

"PROJE NETİCELENİRSE ON BİNLERCE TÜRK ZİGETVAR'A GELECEK"

Kolovics, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü yerin bulunmasıyla birlikte bölgenin çok önemli bir turizm kalkınması yaşayacağını, Zigetvar'ı ziyaret etmek için on binlerce Türk vatandaşının bölgeye geleceğini söyledi.

Türk-Macar Ticaret Odası Başkanı, öte yandan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Komisyonu Macaristan Üyesi olan Suat Karakuş da, Kanuni’nin iç organlarının gömüldüğü yerin aranmasını yakından takip ettiklerini, bu çalışmanın başarılı olması halinde Macaristan’a gelecek Türk sayısının şimdikinin 100 katına çıkabileceğini kaydetti.

MEHMET BAŞARAN

ZİGETVAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Kanuni Sultan Süleyman Macaristan Zigetvar Dünya Eylül Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title