Haberler

Kaosun Nedeni Keskin Nişancılar

Abone Ol

Kırgızistan'daki Çatışmalara "Siyah Ciplerle Gelip Kırgızlara Ateş Açan Keskin Nişancıların" Neden Olduğu İddia Edildi.

Kırgızistan'ın güneyindeki çatışmalardan kaçan Kırgızlar dağlara, Özbek'ler sınıra yönelirken, çatışmalara "siyah ciplerle gelip Kırgızlara ateş açan keskin nişancıların" neden olduğu iddia edildi.

Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, ülkenin güneyindeki şiddetten devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev ile devrik liderin kardeşi Canıbek Bakiyev'i sorumlu tuttu.

Atambayev Bişkek'te düzenlediği basın toplantıda, güneydeki olayların önceden ve çok iyi planlanmış olduğunu belirterek, bunun, geçici hükümeti devirmek için atılan bir adım olduğunu söyledi.

Atambayev, Oş ve Celalabad'da yabancı kiralık keskin nişancıların bulunduğunu ifade ederek, olayların ülkenin kuzeyine sıçramasından endişe ettiklerini, Ortak Güvenlik İşbirliği Örgütü'nden teknik yardım istediklerini kaydetti.

Geçici hükümetin sadece Rusya'dan destek istediğini anımsatan Atambayev, "Biz Rusya'dan Kırgızistan'a asker göndermesini dedi.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya'dan askeri destek istemiş, Rusya yönetimi bu talebini geri çevirmişti.

ÖZBEKLER DE KIRGIZLAR DA KAÇIYOR

Bu arada, eski Maliye Bakanı Marat Sultanov, Bişkek'te düzenlediği basın toplantıda, Oş ve Celalabad eyaletlerinden Kırgızların dağlara, Özbeklerin sınıra kaçtıklarını söyledi.

Kendisinin güneyden bugün döndüğünü belirten Sultanov, Kırgızistan-Özbekistan sınırında yığılma olduğunu, gıda sıkıntısı çekildiği kaydetti.

KESKİN NİŞANCILAR

Öte yandan Celalabad güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, güneydeki olayların etnik değil siyasi nedenleri olduğunu belirtti.

Cinayetlerin keskin nişancılar tarafından işlendiğini kaydeden Baybolov, "Siyah ciplerle geliyorlar, Kırgızlara ateş açıyorlar. Sonra gidiyorlar Özbeklere ateş ediyorlar. Olay yerine gelen Kırgız güvenlik güçlerine ise kızgın halk saldırıyor. Ortada açıkça kışkırtma ve provokasyon var" dedi.

151 TÜRK YURDA DÖNDÜ

Kırgızistan'daki çatışmalardan dolayı bu ülkenin Celalabad ve Oş kentlerinde bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Dışişleri Bakanlığının isteği üzerine tahsis edilen 'Manisa' uçağı, 151 yolcusuyla Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi.

Havalimanı'nda, yolcuların çıkış işlemleri sürüyor.

Boeing 737-800 tipi 159 yolcu kapasiteli uçak, saat 10.28'de Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na inişini gerçekleştirdi.

THY'ye ait uçak, yaklaşık 6 saatlik pasaport ve diğer idari işlemlerin tamamlanmasının ardından yerel saatle 07.00'de Oş'tan ayrılmıştı. Uçak bir saat sonra Bişkek'e inmiş, buradan da Türkiye'ye hareket etmişti.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title