Haberler

Kıbrıs Rum Basınına Göre Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi "Anlaşmazlıkla Başladı"

Abone Ol

Kıbrıs’ta mutabık kalınan ortak açıklama metninin resmileşmesi sonrası Rum partilerinin tepkileri sonucu Rum gazeteleri, görüşmelerin anlaşmazlıkla başladığını ifade etti.

Kıbrıs'ta mutabık kalınan ortak açıklama metninin resmileşmesi sonrası Rum partilerinin tepkileri sonucu Rum gazeteleri, görüşmelerin anlaşmazlıkla başladığını ifade etti.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin en çok satan gazetesi konumunda olan Fileleftheros haberini "Anlaşmazlıkla Başladılar... Eroğlu Ortak Açıklamayla İlgili Kendi Sürümünü Ortaya Koyarak Tepki Çekti... 8'inci Paragraf Boş Kaldı" başlığıyla manşete çekti. Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun dünkü ilk görüşmede, ortak açıklamaya kendi 'tercümesini' getirerek her şeyin müzakere edilebilir olduğu tezini ortaya koyduğunu ancak Rum tarafının, bu ifadenin 'taahhüdün gözden geçirilmesi olacağı' iddiasıyla tepki gösterdiğini, bunun üzerine Eroğlu'nun metne bağlılık belirttiğini yazdı. Ortak açıklama metninin 8'inci paragrafının tamamlanması sırasında da anlaşmazlık çıktığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı'nın Özel Temsilcisi Özersay, Rum müzakereci Mavroyannis ve Atina ile Ankara'ya yapacakları seyahatlerle ilgili bu paragrafın metinde yer almadığını kaydetti. Gazete BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın Özersay, Mavroyannis ve Atina ile Ankara'ya yapacakları ziyaretlere basına özel (metin dışı) açıklama yaptığını hatırlatarak Özersay ve Mavroyannis'in Cuma günü usulü görüşmek üzere bir araya gelmelerinin beklendiğini belirtti.

ÖZERSAY VE MAVROYANNİS'İN ATİNA VE ANKARA'YA GİDİŞ TARİHLERİNDE ANLAŞMAZLIK

İki taraf arasında, Özersay ile Mavroyannis'in anavatanlara gidiş zamanları konusunda da anlaşmazlık yaşandığını yazan gazete, Türk tarafının Atina ve Ankara seyahatlerinin, Özersay'ın başka başkentlere ziyaretlerini organize etmek maksadıyla gelecek hafta içerisinde gerçekleşmesini istediği yorumunu yaptı. Rum tarafının, başlıkların paralel görüşülmesini savunduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının buna karşı çıktığını, örneğin toprak meselesinin en son görüşüleceğine vurgu yaptığını kaydeden gazete, "Kıbrıs Rum tarafı başlıkların paralel müzakere edilmesini savunuyor. Bu tezi önceki gün Brüksel'de Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da tekrarladı. Derviş Eroğlu bu usule itiraz ederek farklı bir yaklaşım istiyor. Dün ilk başta, aleni olarak da, geçmişte yaptığı önerilerin müzakere masasında bulunduğunu söyledi. Ortak açıklamanın net görüntüsünün ötesinde, prosedüre iki devletle ilgili malum tezlerini yüklediği anlamına geliyor. Toprak başlığının en son görüşüleceğini söyledi ve 'bütün konular görüşüldükten sonra toprak da görüşülmeli. Bütün başlıklar görüşüldükten sonra harita ve toprak da gündeme gelebilir' ifadelerini kullandı.

ANASTASİADİS "HER İKİ LİDERİN ARZUSU DA KARŞILIKLI SAYGI VE ANLAYIŞ İÇERİSİNDE ÇÖZÜME VARMAKTIR"

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı dünkü görüşmenin ardından Rum Başkanlık Köşkü'nde yaptığı açıklamada, ortak açıklamanın temel çözüm ilkelerinin çerçevesini çizdiği ancak bunun nihai çözüm değil, arzu edilen hedefe varmak için meşakkatli çabanın başlangıcı olduğunu söyledi. Rum siyaset dünyasını birlik olmaya çağırdı. Anastasiadis "Her iki toplumun liderinin de arzusu -en azından bugün de ortaya konulduğu üzere- karşılıklı saygı ve karşılıklı anlayış içerisinde bugünkü kabul edilemez duruma son verecek ve bütün vatandaşların insan haklarına saygıyla birlikte var olma şartlarını yaratacak çağdaş bir Avrupa devletinde yaşamamızı gündeme getirecek bir çözüme varmamızdır" ifadesini kullandı. Politis manşet haberine "Amerikalılar Kıbrıs Sorununda Katalizör Rol İstiyor... Amerikan Başkanı Barack Obama'dan Dinamik Müdahale... Maraş Konusu da Masada... ve Ankara'ya Gerilimden Kaçınma Uyarısı" başlığını attı.

Amerikalıların, dünkü Eroğlu-Anastasiadis görüşmesiyle başlayan yeni çabaya kendi damgalarını kararlılıkla vurduklarını belirten gazete, ABD Başkanı Barack Obama'nın prosedüre destek belirttiği genel açıklamasının ötesinde müzakere masasına Maraş konusunu da koyduğunu yazdı.

OBAMA MARAŞ KONUSUNU DA MASAYA KOYDU

Gazete Obama'nın dünkü açıklamasının özellikle şu bölümlerini öne çıkararak okurlarına aktardı:

"Geniş açıklamasında, Amerikan Başkanı ve Amerikan hükümetinin Başkan Anastasiadis'in 'taraflarca uzlaşılıp uygulandığında Kıbrıs Türk ve Rum toplumları arasında işbirliği geliştirip çözüm çabalarına inanç sağlanması olanağına sahip olan cesur ve yeni güven yaratıcı önlemler ve diğer yapıcı öneriler paketine' desteğini açıkladı. Maraş'a ismen değindiği açıklamasına, ABD'nin bütün çabaya aktif müdahiliyeti taahhüdü eşlik etti. Obama 'ABD, iki toplum tarafından mutabakat sağlandığında Maraş bölgesinin yeniden canlandırılması da dahil, çözüm müzakerelerini takviye için olası inisiyatifleri araştırmak üzere bütün müdahillerle diplomasiye girecek' dedi."

Gazete, Obama'nın ABD'nin Güney Kıbrıs'ın "egemenlik haklarını" kullanmasına destek belirtirken dolaylı yoldan da Türkiye'ye "tehdit veya diğer faaliyetlerden veya gerilimi tırmandıracak açıklamalardan kaçınması gerektiği" uyarısında bulunduğunu yazdı.

"PETROL VE DOĞALGAZ YATAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM ÇERÇEVESİNDE İKİ TOPLUM ARASINDA ADİL PAYLAŞIM GEREKLİ"

Habere göre doğalgaz ve petrol yataklarının değerlendirilmesine de değinen Obama, kapsamlı bir çözüm çerçevesinde iki toplum arasında adil paylaşılması gerektiği tezini yineledi.

Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in dünkü ilk görüşmeleriyle ilgili haberini ise "İlk Görüşme Prosedürel... Müzakereler Perşembe veya Cuma Günü Başlıyor... Prensipte Olumlu Atmosfer" başlığıyla aktardı.

Gazete ortak açıklama metnini imzalamakla yetinen liderlerin dünkü görüşmesinin oldukça iyi bir havada gerçekleşmiş göründüğünü, müzakerelerin usulü ve gündemini Özersay ile Mavroyannis'in görüşeceğini yazdı.

Dünkü görüşmenin olumlu ve hatta neredeyse iyimser bir havada gerçekleştiğini ve tarafların belki ilk defa ortak açıklama metnindeki kelimeler konusunda düştükleri çıkmazdan aylar sonra ilk kez sonuca varma çabasına odaklandıkları yorumunu yapan gazete, edindiği bilgilere dayanarak Özersay ve Mavroyannis'in usul ve gündemi belirlemek üzere Perşembe veya Cuma günü bir araya geleceğini kaydetti.

EROĞLU VE ANASTASİADİS'İN HEYET ÜYELERİ

Gazete dünkü görüşmede liderlere eşlik eden heyet üyelerini okurlarına şöyle aktardı:

"Anastasiadis'in yanında Müzakereci Andreas Mavroyannis, Diplomatik Büro Şefi Hristos Hristodulidis, Rum Ulusal Konseyi sekreteri Pandelis Pandelidis, Mavroyannis'in ofisinden Polis Yoannu ve Adrianos Kiriakidis ile Hukuk Dairesi'nden Nikolas Kiriaku vardı. Eroğlu'nun heyetinde Kudret Özersay, Danışman Güner Onar, Gülfem Sevgili, mülkiyet konusu uzmanı Erdem Hoca, hukukçu Oğuzhan Hasipoğlu, Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşe Balcıoğlu ve tercüman Özlem İnce hazır bulundu"

Gazete Rum Yönetimi Başkanı'nın köşke dönüşünde "iyi başlangıç" yorumunda bulunduğu görüşmeler hakkında daha sonra yaptığı açıklamada, ortak açıklamanın çözüm değil çabanın başlangıcı olduğunu vurguladığını yazdı ve bu akşam saat 20.45'te düzenleyeceği basın toplantısıyla, dün okunan ortak açıklama metninin maddelerini detayıyla anlatacağını kaydetti.

ABD, BM'YLE ÇATIŞMADAN GAYRI RESMİ YARDIMCILIK ROLÜ OYNAYACAK

Simerini manşet haberini "Yeni Prosedüre Amerikan Mührü... Amerikalılar Gayrı Resmi Yardımcı Rolüyle Müzakerelerde" başlığıyla aktardı.

ABD'nin Kıbrıs sorununda dün başlayan yeni müzakere turunda aktif rol oynamakta kararlı olduğunu ve çözüm iradesini her şekilde gösterdiğini belirten gazete bu çerçevede BM ile çatışmaya girmeden, gayrı resmi yardımcı bir rol üstlenerek gerekli gördüğü zaman harekete geçecek göründüğünü yazdı.

Gazete dünkü görüşmenin, bir miktar öze değinilse de prosedürel nitelikte olduğuna işaret etti ve özetle şunları yazdı:

"Gazetemizin edindiği bilgilere göre kapalı kapılar ardındaki görüşmede önceden hazırlanılan bir açıklamanın taraflarca okunmasıyla ve oldukça iyi bir havada gerçekleşen nezaket görüşmesiyle başladı. Ardından Buttenheim öyle veya böyle çok önceden hazırlanmış ve taraflardan hiçbirinin ciddi bir itirazı bulunmayan ortak açıklamayı okudu. Ortak açıklama taslağında var olan ancak nihai metne girmeyen 8'inci paragrafla ilgili gazetemize ulaşan bilgi, Türk tarafının bu paragrafa müzakerecilerin karşılıklı ziyaretleri, kamuoyu ve müzakerelerin usulüyle ilgili bazı noktalar eklenmesi görüşü işitildi. Ancak bu ifadelerin halen metnin diğer maddelerinde yer almasından dolayı, ılımlı bir tartışmanın ardından, o paragrafın olmamasına karar verildi. Aynı bilgilere göre Başkan Anastasiadis de güven yaratıcı önlemler konusunu gündeme getirdi ancak geniş ölçekte ve vurgulu değil."

EROĞLU-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ SIRASINDA RMMO-İSRAİL HAVA KUVVETLERİ ORTAK TATBİKAT İCRA ETTİ

Alithia manşet haberini "Müzakereler Dün İyi Havada Başladı... Obama'dan Çözüm, Maraş ve MEB İçin Güçlü Müdahale... Amerikan Başkanı Diplomatik İnisiyatiflerle Aktif Müdahale İlan Etti... Nikos Anastasiadis: Ada'yı ve Halkını 40 Yıldır Bölünmüş Tutan Kabul Edilemez ve İstenmeyen Duruma Son Vermek İçin Başlangıç" başlık ve şu yorumla spotlarıyla aktardı:

"Kıbrıs sorununun çözümüne giden tren dün nihayet, bu sefer içte (DİSİ ve AKEL Anastasiadis'e güçlü destek veriyor) ve uluslararasında (ABD, AB, BM, İngiltere, Fransa, vb.) çok güçlü yolcularla hareket etti, hatta Türkiye bile olumlu görünüyor. Müzakereler iyiye alametle başlıyor. BM, Kıbrıs Rum tarafının hatırını kırmadı ve Genel Sekreter'in Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'ı uzaklaştırdı. Kıbrıs Türk tarafı da Kıbrıs sorununun katı müzakerecisi Osman Ertuğ'u gerçekçi Kudret Özersay'la değiştirdi." - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Nikos Anastasiadis Kudret Özersay Derviş Eroğlu Barack Obama Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title