Haberler

Kıbrıs Rum Kesiminde 51 Yıl Sonra İlk Namaz

Güncelleme:
Abone Ol

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, 1964 yılından sonra ilk kez Lefkoşa'nın Güney'inde kalan ana cami ve mescitleri ziyaret edip namaz kıldırdı.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, 1964 yılından sonra ilk kez Lefkoşa'nın Güney'inde kalan ana cami ve mescitleri ziyaret etti. Atalay, toplumlar arası olayların patlak verdiği 21 Aralık 1963'den sonra ibadet edilemeyen Mağusa Kapısı bölgesine bulunan Tahtakale Camii'nde ilk namazı kıldırdı.

ÇOK SAYIDA İSİM EŞLİK ETTİ

Ziyaret, İsveç Büyükelçiliğinin 2009'da başlattığı dinler arası diyalog çalışmaları kapsamında gerçekleştirildi. Talip Atalay, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gökçebağ ve Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar'ın da yer aldığı heyete, Rum Ortodoks Kilisesi'nden Papaz Savvas Hacıyonas ile İsveç Büyükelçiliği Yetkilileri eşlik etti.

"CAMİDE BAZI EKSİKLER VAR"

1826 yıllarında inşa edildiği belirtilen Camii'nin ibadete açılışından önce cami önünde basına açıklamalar yapıldı. Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Tahtakale bölgesinin, toplumlar arası çatışmaların başladığı Aralık 1963'te Kıbrıslı Türklerin ilk ayrılmak zorunda kaldığı bölgelerden biri olduğunu kaydetti. Atalay, "Burada olmak çok güzel çünkü acıların bir gün iyileşip yeniden normale dönme konusunda umudun varlığını gösteriyor" dedi. Camide bazı eksikliklerin var olduğunu, bir eksiğin abdesthane olduğunu kaydeden Atalay, "Sorunlar üzerinde durmak istemiyoruz burada olmanın güzelliğini ve güzellikleri arttırmanın yolunu bulmamız lazım" diye konuştu.

"ANTLAŞMA BÖLGE ÜLKELERİNE ÖRNEK OLACAK"

Adada varılacak kalıcı bir antlaşmanın bölge ülkeleri için de güzel bir model olacağını, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yüz yıllar boyunca birlikte yaşadığına işaret eden Atalay, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların gelecekte de birlikte yaşamasının yollarını bulmak gerektiğini belirtti. Atalay, İsveç Büyükelçiliği ile Ortodoks Kilisesi'ne teşekkür etti.

"ATALAY'IN BURADA OLMASINDAN MEMNUNUZ"

Ortodoks Kilisesi'nden Papaz Savvas Hacıyonas, Arnavutluk'ta olan Rum Ortodoks Başpiskoposu Hristostomos'un, Din İşleri Başkanı Atalay'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Savvas dini liderleri bir ayara getirmeyi başarmasından dolayı İsveç elçiliği yetkililerine teşekkür etti. Kurulan ilişkiler sayesinde dini mekanlara serbestçe kullanılmaya başlandığını kaydeden Papaz Hacıyonas, "Diyalogun kurulmasında hedef inanç özgürlüğüdür. Bu diyalog sayesinde dini eser ve ibadet yerlerini ziyaretin önü açıldı" dedi.

Papaz Hacıyonas ayrıca diyalog sayesinde Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Başkanlığıyla işbirliği yapma olanağı elde ettiklerini ve Vakıflar İdaresine bazı Ortodoks Kiliselerine yapılan tadilattan dolayı müteşekkir olduklarını kaydetti.

51 YIL SONRA İLK NAMAZ

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal ise yaptığı konuşmada Kıbrıslı Türkler gibi adadaki tüm etnik grupların da acılar çektiğini söyledi. Kendisinin de Tahtakale'den ayrılmak zorunda kalanlardan olduğunu ifade eden Ersenal, "51 yıl boyunca acıları sadece Kıbrıslı Türklerin çektiğini zannederdik, sadece bizlerin ağladığını zannederdik, ama (Lefkoşa'nın kuzeyindeki) Ermeni Manastırı'nda 3 hafta önce gerçekleştirilen ilk ayinde 51 yıl önce aynı şekilde üzülerek evlerinden ayrılan Ermenilerin de olduğunu gördük" şeklinde konuştu.

İsveç Büyükelçisi Klas Giearow ise 51 yıl aradan sonra Müftü'nün Lefkoşa'nın güneyindeki camileri gezmesi ve Tahtakale Camii'nde namaz kılmasının "tarihi" olduğunu söyledi. Müftü'nün ziyaretine atıfta bulunarak Giearow, "Güven arttırıcı önlemlerin mümkün olduğunu gösteren somut bir örnek" dedi.

Giearow, ayrıca "Organizasyonda yer alan herkes birlikte çalışıp ilerleme kaydedilmesinin mümkün olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

Tahtakale Camii'nde kılınan öğle namazının kılınmasının ardından Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Constantinos Yorgacis'in katılımıyla öğle yemeği yendi.

Dinler arası diyalogu organize eden İsveç Büyükelçiliğinden Peter Weiderud ise bir Kıbrıs Türk dini liderin 51 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ziyareti "tarihi bir olay" olarak niteledi.

GÜNEY LEFKOŞA'DA ÖNE ÇIKAN CAMİLERİ ZİYARETLER

Talip Atalay ve beraberindeki heyet ile Ortodoks Kilisesi'nden Papaz Savvas Hacıyonas, Tahtakale Camii'nden önce, 1570 yılında Lefkoşa'nın fethi esnasında hayatını kaybeden bir bayraktarın anısına inşa edilen Bayraktar Camii, Osmanlı tarafından ilk namazın kılındığı söylenen Ömeriye Camii ve Araplar Camii ziyaret edildi. Heyet, Tophane, Tabakhane ve Nöbethane mescitlerini de ziyaret etti. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Talip Atalay Tahtakale Dünya İsveç Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (8)

ASİ DERSİMLİ:

DİN TOPLUMLARI UYUŞTURAN AFYONDUR.

Yanıtla439
MÜMİNyok@yahoo.com:

Dediğiniz dinler islamdan önceki dinlerdir. İnşaallah islamın temel kaynaklarını incelersinizde sizde uyanırsınız

00
Ali Haydarheybe51@hotmail.com:

550 yıl önce azgın bir topluluk olduğunuz için Sultan Fatih sizi teba olarak bile kabul etmedi. O azgınlık , taşkınlık devlet düşmanlığı din düşmanlığı hala devam ediyor . Yazıklar olsun size ve sizin gibi düşünenlere

00
Mehmet Gümüş:

Namaz kılarken okuduğunuz duaların anlamını biliyormusunuz ve iman ediyormusunuz

Yanıtla79
Yahudiyahudi@web.de:

Artik cennete girer bunlar

Yanıtla114
ali.yavuz.1959@gmail.comali.yavuz.1959@gmail.:

Berbat bir otel sakin gitmeyin .

Yanıtla82
RASİM ÖZ:

belamlar

Yanıtla43
mehmet 51:

müslüman varsa iyi fakat bu tarih sayfalarında kalan uygulamalar politik olarak yada nüfus olarak geri dönüş yapmıyo insanlar daha akıllı

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title