Haberler

'Kimyasal Ali' Irak'ı İkiye Böldü

Abone Ol

İdam Edilen Devrik Irak Lideri Saddam Hüseyin'in "Kimyasal Ali" Lakaplı Kuzeni Ali Hasan El-mecid ile İki Eski Iraklı Yetkili Hakkındaki İdam Hükümlerinin İnfazı, Ülke Yönetimini İkiye Böldü.

İdam edilen Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan el-Mecid ile iki eski Iraklı yetkili hakkındaki idam hükümlerinin infazı, ülke yönetimini ikiye böldü.

Devlet Başkanı Talabani, idam hükmünü imzalamaktan kaçınırken, Başbakan Maliki söz konusu imzanın bir an önce atılması için çaba sarf ediyor.

Ali Hasan el-Mecit ile diğer iki Iraklı eski yetkili Irak eski Savunma Bakanı Sultan Haşim ve Askeri İstihbarat Başkanı Reşid Muhammed Tıkrıti'nin idam hükümlerinin infazı, Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ı karşı karşıya getirdi.

Kararın Başkanlık Konseyi'ni de böldüğü, konsey üyelerinin bazılarının idam hükmünü imzalama konusunda anlaşamadığı bildirildi. Halen ABD makamlarının kontrolünde bulunan üç idam mahkumu ile ilgili baş gösteren krizin, ilerleyen günlerde giderek derinleşebileceğine işaret ediliyor.

Haklarında idam hükmü verilen Ali Hasan el-Mecit ile birlikte eski Savunma Bakanı Sultan Haşim ve eski rejimin Askeri İstihbarat Şefi Reşid Muhammed Tıkrıti'nin bir an önce idam edilmesini isteyen Maliki, bunun için kuralların açık olduğunu savunurken, Devlet Başkanı Talabani ve Sünni yardımcısı el- Haşimi, bu üç idam mahkumunun infaz hükmünü imzalamaya yanaşmadı.

İdamları konusunda ülkeyi ikiye bölen üç eski Iraklı yetkili, eski rejimin 1986-1989 yılları arasında yürüttüğü Enfal operasyonunun en sarsıcı halkasını oluşturan Halepçe Katliamı'nın baş aktörleriydi.

(SK-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title