Haberler

KKTC'de Küçük Hükümeti İstifa Etti

Abone Ol

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na sunduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın kabul ettiğini belirterek, "Beklentimiz Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Anayasa çerçevesinde yasalara"...

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na sunduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın kabul ettiğini belirterek, "Beklentimiz Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Anayasa çerçevesinde yasalara bağlı kalarak, tarafsızlığını yitirmeden kararlar vermesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na hükümetin istifasını sunmasının ardından Cumhurbaşkanlığı kapısında basına açıklamalarda bulunan Başbakan İrsen Küçük, "Cumhurbaşkanı'nın bundan sonra atacağı adımları ve alacağı kararları adım adım izleyeceğiz. Sonuçlarını da halkımızla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Küçük, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yeni görevlendirme yapılana kadar hükümetteki görevlerine devam etmelerini istediğini de ifade etti. İrsen Küçük, ülkedeki siyasal bir süreç yaşanmakta olduğunu hatırlatarak, kısa bir süre önce UBP'de 8 milletvekilinin muhalefetle işbirliği yaparak kendi kurdukları hükümeti düşürmek için güvensizlik önergesine imza attıklarını söyledi. UBP yetkili organların Genel Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi'nin toplanarak 8 milletvekilinin girişimlerini incelediğini, "ÜBP tüzüğü ile teamüllere aykırı" ve "UBP'ye gerçekten ihanet olduğu" kararıyla ihraçları için Disiplin Kurulu'na sevk ettiğini anlatan Küçük, "Tüzüğe göre basın önünde işlenen bir suçun savunması için bir haftalık süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Disiplin kovuşturmalarında bir hafta ile 15 gün süre verilmektedir. Bu arkadaşlarımıza 7 gün süre verildi" dedi.

Söz konusu 8 milletvekilinin savunmalarını vermeden istifa ettiklerini ve parlamentoda 2 milletvekili ile temsil edilen DP'ye katıldıklarına işaret eden Küçük, dün akşam da DP'nin kurultayını yaparak ismini değiştirdiğini ifade etti.

Bu süre içerisinde 2009 meclis iradesinde büyük değişiklik olduğunu belirten Küçük, 2009'da bugünkü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun başbakanlığı döneminde parlamentoda 26 milletvekili ile görev yapan IBP'de ilk olarak Tahsin Ertuğruloğlu'nun ayrıldığını ve milletvekili sayısının 25'e düştüğünü, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından da UBP'nin azınlık olduğunu ve 24 milletvekili ile görevini sürdürdüğünü anlattı. Mayıs 2010'da hükümeti kurma görevini aldığında UBP'nin 24 milletvekili ile azınlık durumunda olduğuna işaret eden Küçük, o dönemden itibaren partilerde sayısal değişiklikler olduğunu ve UBP'nin 26'ya, daha sonra 27 ve son olarak da 30'a ulaştığını ifade etti.

ERKEN SEÇİM ÖNERİSİ 21 TEMMUZ

"8 milletvekili bizden ayrılıp da DP çatısı altına girince çok değişiklik oldu. Halkın iradesi, temsiliyeti belki siyasal olarak aritmetik olarak orada duruyor ama siyasi bakımdan bu irade ortadan kalktı" diyen Küçük, bu iradenin yeniden tecellisi için UBP'nin 22 milletvekili ile parlamentoya Anayasa ve yasaları inceleyerek erken seçim önerisi olarak 21 Temmuz'u sunduklarını belirtti.

60 gün yasakları da dikkate alarak sundukları bu tarihin komitede grubu bulunan CTP-BG ve UBP'nin oybirliği ile erken seçim tarihi olarak 28 Temmuz'un belirlendiğini ve bunun parlamentoda onaylanarak sürecin başlatıldığını anımsatan Küçük, "Seçim yasakları da başladı" dedi.

UBP'ye güvensizlik önergesi ile de yeni dönemin ortaya çıktığını belirten Küçük, "Biz de bugün Anayasal görevimizi yerine getirdik. Az önce Cumhurbaşkanına hükümetin istifasını sundum" ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki sürecin Cumhurbaşkanına ait olduğunu ifade eden Küçük şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı'ndan beklentimiz Anayasa çerçevesinde yasalara bağlı kalarak, tarafsızlığını yitirmeden kararlar vermesidir. Bu süreci de halkın hükümetsiz kalmaması ve işlerinin yürüyebilmesi için iyi değerlendirip, anayasal çerçeveden çıkmaması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bundan sonra atacağı adımları ve alacağı kararları adım adım izleyeceğiz. Sonuçlarını da halkımızla paylaşacağız."

"HÜKÜMETTE GÖREVE DEVAMIMIZI İSTEDİ"

Kendisine yöneltilen bir soru üzerine Cumhurbaşkanı'nın bundan sonraki tavrıyla ilgili kendileri ile bir şey paylaşmadığını belirten Küçük, Cumhurbaşkanının istifalarını kabul ettiğini ancak yeni görevlendirme yapılıncaya kadar hükümette görevlerine devam etmelerini istediğini ve bunun da doğal olduğunu ifade etti.

17 Mayıs 2010'da işbaşına gelen İrsen Küçük hükümeti, yaklaşık 3 yıllık bir icraat döneminin ardından dün güvensizlik önergesiyle düşürülmüştü. Başbakan İrsen Küçük başkanlığındaki hükümette bazı bakanlar, 6 Nisan 2011 ve 10 Eylül 2012 tarihlerindeki değişikliklerle görevden alınmıştı. Son dönemde bazı milletvekillerinin katılımı ile Cumhuriyet Meclisi'nde 30 rakamına ulaşan UBP'de 8 milletvekilinin istifası ile milletvekili sayısı 22 rakamına gerilemişti. Küçük hükümeti, Kıbrıs Türk halkının devlet çatısı altındaki 23, KKTC döneminin de 17'nci hükümetiydi. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Derviş Eroğlu İrsen Küçük Kıbrıs Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title