Kofi Annan'dan Kaddafi Ve Libya Mesajı
Kofi Annan'dan Kaddafi ve Libya Mesajı
KOFİ ANNAN'DAN KADDAFİ VE LİBYA MESAJI
- "LİBYA'DA DA BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ"
* Birlemiş Milletler 7. Genel Sekreteri Kofi Annan:
"Libya, Tunusluların ya da Mısırlıların örneğini takip edecek. Çok hızlı bir şekilde muhtemelen de Kaddafi'nin gidiyor olması sorunu çözecek. Benim düşüncem Libya'da daha uzun bir değişim yaşayacağız Bunu iyi bir şekilde yöneterek gereksiz sivillere yönelik ölümlerden kaçınarak, bunu yapması gerekiyor."
"Hepimiz Ruanda'da Srebrenitsa'da olanları hatırlıyoruz. Bundan dolayı BM yeni bir sorumluluk normu geliştirdi. Libya'da da bir şeyler yapmak durumundayız."
"Kurumlar da değişmeli. Belki Güvenlik Konseyi gibi, IMF gibi, Dünya Bankası gibi kurumlarda da reform olması gerekiyor."
Birleşmiş Milletler'in ( BM ) 7. Genel Sekreteri Kofi Annan Değişim Liderleri Zirvesi kapsamında, "Uluslar arası Diplomasinin Beş Kuralı "konulu oturumda konuştu. Annan'ı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da izledi. Basın mensuplarının Annan'ın konuşmasının ilk beş dakikasında görüntü alınmasına izin verildi.
"LİBYA'DA DA BİR ŞEYLER YAPMAK DURUMUNDAYIZ"
Annan, "11 Eylül 'e baktığımız zaman herkes tehditlerin terör olduğunu zannetti. Ben farklı ülkelere gittiğimde oradaki tehditler farklı şeyler olduğunu gördüm Şunu anlamamız gerekiyor Bizim tehdidimiz her zaman diğer kişinin gördüğü tehdit olmak zorunda değil." dedi. İlk tehdidin terörizm olduğunu kaydeden Annan, ikinci tehdidin ise, insan hakları suistimali olduğunu söyledi. Annan, "İç savaşları insan hakları ihlallerini de beraberinden getiriyor. Hepimiz Ruanda'da Srebrenitsa'da olanları hatırlıyoruz. Bundan dolayı BM yeni bir sorumluluk normu geliştirdi. Libya'da da bir şeyler yapmak durumundayız. Buradaki norm hükümetlere ulusal özerkliği bir kalkan olarak kullanamayacağımızı gösteriyor. Kaba kuvvet değil tabii ki. Diplomatik politik ve ekonomik konularla sivillere eziyet edenlere müdahale ek gerekiyor. Normun diğer tarafından bizim de sizin de hiçbir şekilde mazeret olmadan müdahale etmesi gerektiğini gösteriyor." dedi.
"GÜVENLİK KONSEYİ, IMF VE DÜNYA BANKASININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR"
Annan, bazı ülkelerin sorunları görmezden geldiğini belirterek, "Bazı devletler bunu göz ardı edebiliyor. Kafalarını kuma gömebiliyorlar. Bu problemleri bazen parça parça ele alabiliyorlar. Bu da büyümenin önünde bir engel teşkil ediyor." dedi. Annan, dünyadaki önemli kurumların da değişmesi gerektiğine işaret ederek, "G20 ülkelerinin G 8 'in yerine geçmesi bile kendi başına bir göstergeydi. Bu da dünyanın değiştiğini gösteriyor. Kurumlar da değişmeli. Belki Güvenlik Konseyi gibi, IMF gibi, Dünya Bankası gibi kurumlarda da reform olması gerekiyor. Ayrıcalığı elinde tutanların bunu gerçekleştirmek istemeyebilirler. Bu konuda çok büyük yeni değişimler var. Brezilya, Türkiye, Güney Afrika. Eğer dünyanın değiştiğini görürsek ve başka sorunların çözümünde bunlara dayanmayı kabul ediyorsak o zaman iktidarı yeni oyuncularla paylaşmamız lazım." dedi.
"KADDAFİ'NİN GİDİYOR OLMASI SORUNU ÇÖZECEK"
Annan, Ortadoğu'daki gelişmelere de değinerek, "İnsanlar değişim için uğraşıyorlar. Daha iyi yönetişim için uğraşıyorlar. Devletlerin insanların refahına odaklanması lazım. Azınlığın ihtiyaçlarına değil. Hukukun üstünlüğünü insan haklarına saygı istiyor bu insanlar; haysiyet istiyor saygı istiyor. Bu taleplerin cevabı reformdur. Bir anlamda reform cevabın kendisi ama sorunun da kendisidir. Reformun hızı ne kadar hızlı olmalı ? Ne kadar derin ve geniş olmalı? Soru artık reform olsun mu olmasın mı değildir. Değişim için baskı durdurulamaz." diye konuştu. Annan, daha sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Annan, "Bizim şunu kabul etmez gerekir, krizler ve gelişmeler de o ülkeye özgü. Tunus'a bakacak olursak kendi sürecini başlattı. Mısır da bu süreçten geçti. Libya, Tunusluların ya da Mısırlıların örneğini takip edecek. Çok hızlı bir şekilde muhtemelen de Kaddafi'nin gidiyor olması sorunu çözecek. Benim düşüncem Libya'da daha uzun bir değişim yaşayacağız Bunu iyi bir şekilde yöneterek gereksiz sivillere yönelik ölümlerden kaçınarak, bunu yapması gerekiyor. Bu hareketler durdurulamaz. Kişiler adalet, hak ve özgürlük istiyor demokrasi talebinde bulunuyorlar Bence genel olarak liderlerin öncü olması bu değişiklikleri başlatması gerekiyor. Böyle bir krizle baş etmenin yolu reformdan geçer bu reformların da güvenilir olması ve kişiler tarafından kabul edilebilir olması gerekiyor." diye konuştu.
"UMUYORUM Kİ BU REFORMLAR DEVAM EDECEK"
Annan, yaşanan gelişmelerle ilgili Birleşmiş Milletler ve NATO'nun konumunu da değerlendirdi. Annan, "Bence BM ve üyeleri bu gelişmeleri takip ediyorlar. Birçok kişi de şaşırıyor.Tunus'taki gelişmeler birçok kişiyi şaşırttı. Mısır 'da bunun arkasından geldi. Biz başarısızlığa uğrayan ve uğramakta olan devletlere bir ayrım yapmıyoruz. Diğer devletler arasında çok fazla gri alan var. Devletler sağlam bir temel üzerine kurulmamışsa devletler hukukun üstünlüğüne insan haklarına saygı temelinin üzerine çıkmamışsa istikrarlı olamayacaklardır. Burada tek bir kıvılcımla birçok şey kötüye gidebilir. Bizim bir devletin ne kadar sağlıklı olduğunu düşünmemiz gerekiyor.ö dedi. Türkiye ile ilgili de konuşan Annan, "Türkiye ilginç dinamik bir ülke. Birçok değişikliklerden geçti hala da geçiyor Öncelikle doğru ve batıyı birleştiren bir ülke bunun yanı sıra çok fazla sunacak şeyi olan bir ülke. Aynı zamanda AB'ye başvurularla reformları ileri götüren bir ülke. Umuyorum ki bu reformlar devam edecek. Küresel sorunlara bakacak olursak Türkiye'nin çok önemli rol oynadığını görüyoruz. Laik bir devlet bu da çok önemli Mısır ve Tunus takım gelişmeler açısından da burada olanların onlar içinde bir model olacağını düşünüyor." şeklinde konuştu.