Haberler
BBC

Koronavirüs krizine, aldıkları tedbirlerle kadın liderler damga vurdu

Güncelleme:
Abone Ol

Liderlerin koronavirüs mücadeleleri dikkatle izlenirken, konu ile ilgili en çarpıcı yorum CNN televizyonunda yapıldı. Söz konusu haberde; Tayvan, Almanya, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkeleri örneklerinden yola çıkarak kadın liderlerin koronavirüs salgınında çok daha iyi bir sınav verdiklerine vurgu yapıldı.

Tüm dünyada 2 milyondan fazla insana enfekte olan koronavirüs, on binlerce insanın ise hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu durumda gözler, ülkelerin virüsle mücadelede izledikleri yola çevrildi. Liderlerin cinsiyetinden yola çıkarak konuyu değerlendiren CNN televizyonu; Tayvan, Almanya, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkeleri örneklerinden yola çıkarak kadın liderlerin bu süreçte daha iyi sınav verdiğini belirtti.

LİDERLERİN %7'Sİ KADIN

Haberde dünya liderlerinin sadece yüzde 7'sinin kadın olduğu hatırlatılarak "Bu açıdan kadın liderlerin başarıları ayrı bir önem kazanıyor. Hükümetlere güvenin yüksek olduğu çok partili bu demokrasilerde, salgın bilimsel müdahaleyle erken kontrol altına alındı.'' ifadeleri yer aldı.

TAYVAN LİDERİ ÖNLEMLERİNİ ERKEN ALDI

Haberin Tayvanla ilgili bölümünde 24 milyon nüfuslu ülkenin virüsün çıkış noktası olan Çin'in komşusu olduğu belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün bile tanımadığı Tavyan'ı, Çin kendi toprağı olarak görüyor. Haberin devamında ülke ile ilgili şu sözlere yer verildi: ' ' Tayvan'da; yaygın olarak testler yapıldı, yüksek nitelikli tıbbi tedaviye kolay erişim sağlandı, taşıyıcılar agresif bir şekilde izlendi, kalabalıkların bir araya gelmesini önlemek için katı önlemler uygulandı. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, geçen Aralık'ta Vuhan'da insanların gizemli bir virüs nedeniyle hasta olduğu haberlerinin duyulmasından sonra Vuhan'dan gelen tüm uçakların incelenmesi talimatını verdi. Tsai, daha sonra bir epidemi kumanda merkezi oluşturdu. Maske gibi kişisel koruyucu malzemelerin üretimine hız verdi; anakara Çin, Hong Kong ve Macau'dan tüm uçuşlara sınırlama getirildi. Tayvan'ın bu sıkı müdahale önlemleri sonunda salgının bilançosu 393 teyit edilmiş vaka ve altı ölümle sınırlı kaldı.''

ALMANYA'DA HÜKÜMETİN ARKASINDA HALK DESTEĞİ VAR

83 milyon nüfuslu Almanya'da hastalığa yakalanan kişi sayısı 132 binin üzerinde. Fakat ölüm oranı birçok Avrupa ülkesindekinden daha düşük görüldü. Bu noktada kuantum kimyası alanında doktorası olan Başbakan Angela Merkel koronavirüs krizini yönetim tarzıyla halk desteğini önemli oranda artırdı. Haberde Almanya ile ilgili "Avrupa'da en fazla yoğun bakım yatağı ve test kapasitesi olan ülke Almanya. Heidelberg Üniversitesi Hastanesi Viroloji Bölümü Başkanı Hans-Georg Kräusslich, New York Times gazetesine "Almanya'nın en büyük gücü hükümetin en üst seviyesinde rasyonel kararlar alınabilmesi ve hükümetin arkasında halk desteğinin olması." ifadeleri yer aldı.

YENİ ZELANDA'DA HALK EVLERE KAPANDI

Yeni Zelanda, nüfusu yaklaşık beş milyon olan ve ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı olan bir ada ülkesi. Haberde salgınla birlikte ülkede alınan önlemler ise şu şekilde anlatıldı: ''Fakat Başbakan Jacinda Ardern 19 Mart'ta ülkenin sınırlarını yabancı ziyaretçilere kapattı. 23 Mart'tan itibaren herkes evlere kapandı. Ardern, sınırlamaları kaldırmakta acele etmeyeceklerini söylüyor. Ülkede geniş kapsamlı bir test programı uygulandı. 1300 vakanın görüldüğü ülkede dokuz kişi yaşamını yitirdi.''

Perşembe günü halka hitap eden Ardern, "Yüzyılı aşkın bir süre sonra insan sağlığını tehdit eden bu en büyük krizde sessizce ve kolektif olarak bir ulusal savunma duvarı ördük." dedi.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE ÖLÜM ORANI DÜŞÜK

Beş İskandinav ülkesinin (Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç) dördünde kadın liderler iktidarda. Söz konusu haberde bu ülkelerle ilgili şu bilgiler yer aldı: "Salgında kadın liderlerin yönettiği bu ülkelerin tümünde Avrupa'nın diğer bölgelerine kıyasla ölüm oranları düşük. Örneğin 34 yaşındaki Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, dünyanın en genç lideri olarak salgında halk desteğini yüzde 85'e çıkardı. Salgına hazırlık seviyesi yüksek olan 5,5 milyon nüfuslu ülkede ölü sayısı 59'da kaldı. 360.000 nüfuslu küçük bir ada ülkesi İzlanda da krize erken müdahale eden ülkeler arasında. Ülkede birçok kişiye test yapıldı, testleri pozitif çıkanların yaklaşık yarısının hiçbir hastalık belirtisi göstermediği ortaya çıktı. Hastaların temas ettiği kişilerin belirlenmesi için etkili bir program uygulandı.''

ERKEK LİDERLER SINIFTA KALDI

CNN'in haberinde erkek liderlerle ilgili olarak da şu yoruma yer veriliyor: "Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, yaygın bir test programıyla ülkesindeki enfeksiyon eğrisinin doğrusal bir seyir izlemesini sağladığı için övgüyü hak ediyor. Ama işinin ehli olmayan, bilim inkarcısı erkek liderlerin yönetimindeki birçok ülkede koronavirüs büyük facialara yol açtı. Krizin merkezi ABD'de ise Başkan Donald Trump, başlangıçta Demokrat Parti'yi "virüs şakasını siyasileştirmekle" suçladı ve bilim insanlarının aylar boyunca yaptığı uyarıları dikkate almadı. Benzer şekilde İngiltere Başbakanı Boris Johnson da salgının başlangıçta kamu sağlığına riskinin ciddiyetini önemsemedi. İngiltere'de önlemler diğer Avrupa ülkelerindekinden daha geç alındı. Johnson, kendisi Covid-19'dan hastaneye kaldırılmadan önce gazetecilere virüsün hastanedeki hastalarla el sıkışmasına engel olamayacağını söyledi."

BBC

Koronavirüs Almanya Tayvan Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (9)

can:

merkel gene bir numara güven veren bir lider tesekkürler baska varmi yok

Yanıtla19
şam da kayası yiyeceğiz:

Korona sonrasın da belkide eyt huyt demeyen çevreye insan sağlığını ön planda tutan savaştan çok barıştan yana olan liderleri görebileceğiz.

Yanıtla08
Muhittin Aksoy:

Bu Ülkelerde insan iliskisi yoktur insanlar bir arada yasamaz hep bir birlerinden uzak dururlar yani samimiyet yoktur biz de ki gibi bir birlerine sarilmaz ve öpüsmezler. ve bir arada yasamazlar onun icin bu wirus bunlarda cok az ve kisitli bulasmistir. Onlarin daha iyi yaptigindan deyil.

Yanıtla61
Hasan Hüseyin:

Açık ara bilinen bir gerçek tekrar teyit edilmiş oldu EYER GERÇEKTEN ÜLKENİ SEVİYOR VE HAK ETTİĞİN DOĞRULUKTA YÖNETİLMEK İSTİYORSAN YÖNETİMİ KADINLARA VERECEKSİNİZ AMA BİR ŞARTLA MAALESEF ÜLKEMİZİ BİR DÖNEM YÖNETMEK GAFLETİNE DÜŞEN ÇİLLER GİBİ BİR KADINA DEĞİL ANA GİBİ ANA OLAN MERAL HANIMA

Yanıtla31
realist:

Keşke bizde de Meral abla başta olsaydı

Yanıtla21
CAN DEP:

Ben almanyada yasiyorum...iyiki burada yasiyorum.. Dankeschön Minister presintinin Angela MERKEL

Yanıtla03
paylas:

bu yorumu almanyadan yaziyorum .burda ölecek duruma geleceksinki doktorlar seni teste göndersin.iki haftadir bogazimin ve gögüs agrisindan mahvolmus durumdayim fakat doktorun dedigi sen gencsin ve risk grubunda degilsin halbuki hipertansiyonumda var ama ölmeden hadtaneye gönderemeyiz diyorlar.demem o ki en cok test yapan ülke almanya degil kesinlikle degil.

Yanıtla20
Önce vatan:

Trolluk yapmak için yazıyorsun ya. Hala ölmemişsin demek ki MERKEL doğru yolda. Benim Almanya’da onlarca akrabam var, ve hepsi de uyugulamardan gayet memnun durumdalar.

01
Ali:

Almanya hükümeti’nin karar ve tavsiyeleri doğru yönde,Halk ise kuralcı bir yapı’ya sahip oldukları için disiplini elden bırakmıyorlar, Dolayısıyla Sağlık yönünde Dünyanın en önde gelen Sağlık alt yapısına sahipler

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title