Haberler

Bilim insanlarından yeni araştırma! Koronavirüsün insanı nasıl hasta ettiği ortaya çıktı

Güncelleme:
Abone Ol

Koronavirüsün, insan hücrelerini etkili biçimde enfekte etmek için Neuropilin-1 adlı bir reseptörü kullanabildiği tespit edildi. Bu keşif doğrultusunda çalışma yürüten uluslararası ekip, neuropilin-1'i antikorlarla bloke etti ve laboratuvar hücre kültürlerinde enfeksiyonu önemli ölçüde azaltmayı başardı.

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde 1 milyon 131 bini aşkın insan hayatını kaybetti, 41 milyondan fazla insan ölümcül salgına yakalandı. Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ederken, Almanya'da yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmada, Kovid-19'un insan hücrelerini etkili biçimde enfekte etmek için Neuropilin-1 adlı bir reseptörü kullanabildiği tespit edildi.

İKİ KORONAVİRÜS DE AYNI RESEPTÖRÜ KULLANIYOR

NewsMedicalLifeSciences sitesinin haberine göre keşif, Münih Teknik Üniversitesinde görevli Mika Simons liderliğindeki nörologlar ve Helsinki Üniversitesinden virolog Giuseppe Balistreri öncülüğünde yapıldı. Balistreri'nin ekibi, SARS-CoV-2'nin (Kovid-19), 2003 yılında patlak veren salgının başrol oyuncusu SARS-CoV (SARS) ile aynı reseptörü, yani ACE2'yi kullanırken nasıl böyle farklı biçimde yayılım gösterdiğine odaklandı.

Bu farklılığın nedenini çözmek isteyen bilim insanları, viral yüzey proteinlerini, bir diğer deyişle virüsün sivri uçlarını inceledi. Balistreri, "Eski akrabasıyla kıyaslandığında yeni tip koronavirüsün, yüzey proteinlerine 'fazladan bir parça' katmış olduğunu, bu parçanın, Ebola, HIV ve kuş gribinin çok patojenik türleri dahil birçok yıkıcı insan virüsünde bulunduğunu" açıkladı.

DAMARLAR VE SİNİRLERDE BOL MİKTARDA BULUNUYOR

Bu bulgudan yola çıkan bilim insanları, Fin biyokimya Profesörü Ari Helenius ve Estonya'da Tartu Üniversitesinde görevli kanser biyoloğu Profesör Tambet Teesalu iş birliğinde SARS-CoV-2'deki bu fazladan parçanın, solunum yolu, damarlar ve sinirlerde bol miktarda bulunan neuropilin-1 reseptörüne bağlanabildiğini ortaya koydu.

RESEPTÖRÜ ANTİKORLA BLOKE ETTİLER

Bu keşif doğrultusunda çalışma yürüten uluslararası ekip, neuropilin-1'i antikorlarla bloke etti ve laboratuvar hücre kültürlerinde enfeksiyonu önemli ölçüde azaltmayı başardı.

Balistreri, "ACE2'yi hücreye girişi sağlayan bir kapı gibi düşünürseniz, bu durumda neuropilin-1 virüsü o kapıya yönlendiren faktör olabilir. ACE2, birçok hücrede çok düşük seviyelerde dışa vurulur. Bu nedenle virüsün kapıları bulması kolay değildir. Neuropilin-1 gibi diğer faktörler de virüsün kapıyı bulmasına yardım edebilir." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Helsinki Münih Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (15)

Cabir:

Nasıl hasta ettiğini buldular testini buldular vücutta ne gibi hasarlara yol açtığını herşeyi biliyorlar ama ilaç yok garip..

Yanıtla019
eser:

Ben korona virüse ayakta geçirdim, sanıldığı kadar zor değil.

Yanıtla74
kader:

bunu bakanda söylüyor zaten kiminin hasta olduğundan haberi yok kimi komada. artık nasıl bişey değişik versiyonlarımı var bilinmez

12
Zebani:

Cahil cahil yorum yapma.

00
Kaan:

Bi virüs ol yalanmı gerçekmı görürsün boş konuşma başına gelince anlarsin

Yanıtla35
kaleli:

virüsün sonu geldi ya son çırpınışlarını yapıyorlar son kozlarını oynuyorlar son bi kez daha insaları nasıl korkutalım diye çabalıyorlar bu yalan virüsün sonu geldiğinde önümzdeki yıllarda buna bilerek yada bilmiyerek müdahil olanların masum vatanşaların ahı üzerelerinde olsun

Yanıtla15
Selin88:

BANA DA ANNEMDEN BULASTİ 12 YASİNDAKİ OGLUMADA BENDEN BULASTİ Kİ ANNEM COK HAFİF GECİRMİS DEMİSLERDİ ONDA DA BENDE DE SAC KALMADİ KALİN VE GÜR SACLARA SAHİP OLMAMA RAGMEN VE TEST NEGATİF CİKTİ AMA YASADİKLARİMİ BEN BİLİRİM

Yanıtla03
covidli osman:

abi elinizde uzaylı haberi yokmu abi, uzaylılarda virüs kapmış mı, ölü yaralı sayısı nedir açıklama gelmiyor abi

Yanıtla11
cnv:

hala masal anlatıyor bu bilimadamlarına neden bilim adamı diyorlarki sizin işiniz nedir hava atmakmı. .

Yanıtla01
Tayyar Durden:

''Bilim adamı'' demiyorlar, lütfen. . . 100 yıllık bilim adamı oldu sana ''Bilim İnsanı'', ne yapacaklarını şaşırdılar sidik yarıştıracağız diye.

03
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title