Haberler

Lavrov, Suriye Konusunda Batı ve Arap Birliği Ülkelerinin Tutumunu Eleştirdi

Abone Ol

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batılı ülkeleri ve Arap Birliği'ni suçlayarak, "Onların hedefi Suriye'de şiddetin sona erdirilmesi değil silahlı örgütlerin kent ve kasabaları teker teker ele geçirmesini sağlamaktır" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, batılı ülkeleri Suriye'de silahlı örgütlere destek vermekle suçlayarak, "Onların hedefi Suriye'de şiddetin sona erdirilmesi değil silahlı örgütlerin kent ve kasabaları teker teker ele geçirmesini sağlamaktır" dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar ile bugün Moskova'da biraraya gelen Sergey Lavrov, görüşme bitiminde düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye konusunda batı ve Arap Birliği ülkelerinin tutumunu eleştirdi.

Dün Suriye lideri Beşar Esad ile Şam'da biraraya geldiğini hatırlatan Lavrov, "Suriye hükümeti, herhangi bir ön şart öne sürmeden muhalefet ile diyalog görüşmelerine başlamaya hazır olduğunu açıkladı.

Lavrov, "Ancak hükümetin her ılımlı adımı, muhalefet tarafından kendilerinin agresif tutumuna yeşil ışık olarak algılanıyor. Bir daha Suriye muhalefetini sorumlu davranmaya çağırıyoruz" dedi.

Bazı Arap ülkelerinin Suriye'deki büyükelçilerini geri çağırmasına bir anlam veremediğini belirten Lavrov, "Arap elçilerinin Suriye'ye terk etmesi Arap Birliği'nin bu ülkedeki hedeflerini gerçekleştirmesine engel olacak. Ayrıca Arap Birliği'nin Suriye'deki gözlemcilerinin de faaliyetini durdurmasını olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Çünkü bu gözlemcilerin faaliyeti az dahi olsa olayların kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyordu" diye konuştu.

Bazı ülkelerin Rusya ve Çin'i Fas projesinin Güvenlik Konseyi'nden geçmesini veto ederek Suriye'de kan dökülmesinin engellenmesi çabalarının önüne geçmekle suçladıklarına dikkat çeken Lavrov, "Biz veto hakkımızı kullanarak Suriye'de şiddetin sona ermesini değil, silahlı örgütlerin kent ve kasabaları ele geçirmesini engelledik. Eğer batının amacı silahlı örgütlerin Suriye'yi ele geçirmesiyse bunu açık bir şekilde dile getirmeleri lazım. Gerçi birebir görüşmelerde bunu açıkça beyan ediyorlar. Ama resmi açıklamalarda bunu açıkça söylemekten çekiniyorlar" dedi.

Rusya'nın Suriye konusunda başlıca hedefinin bu ülkedeki krizin Suriye halkı tarafından çözümü olduğunu ve bu yönde farklı siyasi görüşlere sahip kesimler arasında diyalog görüşmelerini desteklemek olduğunu tekrarlarken, Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar da "Suriye'de en az şiddet ve en barışçıl yolları öngören çözüm ne ise biz onu destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

- MOSKOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Rusya Federasyonu Sergey Lavrov Politika Suriye Güncel Dünya Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title