Haberler

Orta doğu alev alev! Lübnan'dan kaçış başladı, İsrail OHAL ilan etti

Güncelleme:
Abone Ol

Orta doğu bir kez daha yangın yerine döndü. İsrail, Lübnan'a bu sabah itibarıyla yeniden saldırmaya başladı. Lübnan Sağlık Bakanı, yaşanan saldırıları 'En kanlı gün' olarak nitelerken Lübnan'ın güneyinden büyük bir göç dalgasının başladığı öğrenildi. İsrail saldırısında ölenlerin sayısı 35'i çocuk olmak üzere 492'ye, yaralananların sayısı 1645'e yükseldi.

İsrail savaş uçakları bu sabah yeniden Lübnan semalarından bomba yağdırmaya başladı. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyi ve doğusunda yüzlerce hedefe saldırı düzenlendiğini duyurdu. Lübnan resmi haber ajansı NNA'a göre ise savaş uçakları, ülkenin güneyindeki En-Nebatiye kentine bağlı Ez-Zerrariye ve Ensar beldeleri arasındaki bölgelere ve vadilere hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları ülkedeki bilançonun giderek ağırlaştığını gözler önüne serdi. Orta Doğu'da artan gerginlik üzerine ABD'nin bölgeye ek asker göndereceği açıklandı.

Lübnan'da ortalık yangın yeri! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

İsrail siber saldırılarla vurduğu Lübnan'a havadan yoğun bombardımanla saldırmaya başladı. Saldırılarda, Abba, Cebşit, Eş-Şarkiye, En-Nemriye, Kefer Tenbit, Nebatiye el- Fevka, Deyr ez-Zehrani, Rumin, Humin el-Fevka, Yahmur, Arnun ve Secd beldeleri çevresi, Kefer Rumman otoyolu, Et-Tuffah bölgesindeki tepeler ve Er-Reyhan dağı gibi birçok nokta hedef alındı. Aynı zamanda İsrail, ülkenin doğusundaki Bekaa, Şemstar, Budayi, En-Nebi Şit ve Bealbek gibi birçok bölgeye de hava saldırıları gerçekleştirdi. İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Ed-Delafe eteklerindeki Litani Nehri yatağı ve Sur'un doğusundaki bölgeleri de yoğun şekilde bombaladı.

İSRAİL'DEN LÜBNAN'IN KALBİNE SALDIRI

İsrail ordusu akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırısı düzenlemeye başladı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, saldırı, Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki mahallelerden Bir el-Abid'de bir binaya yönelik gerçekleştirildi. İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı doğruladı. Saldırının hedefinde Hizbullah'ın silahlı kanadının komutanlarından Ali Karaki olduğu öne sürüldü. Saldırıda can kaybı ya da yaralı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

LÜBNAN'DAN GÖÇ DALGASI

Lübnan medyasına göre, ülkenin güneyinden 10 binlerce kişi başkent Beyrut ve kuzey bölgelerine doğru göç ediyor. Sabah saatlerinden beri devam eden hava saldırıları nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan Lübnanlılar yollardaki yoğun trafik nedeniyle araçlarında kaldı. İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda hastaneleri, ambulansları ve sağlık merkezlerini hedef aldı.

Orta doğu alev alev! Lübnan'dan kaçış başladı, İsrail OHAL ilan etti

ÜLKE GENELİNDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, yaptığı açıklamada, ülke genelindeki tüm üniversite ve okullarda yarın eğitime ara verildiğini bildirdi. Halebi, askeri ve güvenlik durumunda yaşanan gelişmelerin öğrencilerin okullarına gitmesinde tehlike oluşturduğunu ifade etti. İsrail ordusunun yoğun saldırıları nedeniyle Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinden ve güneydeki diğer bölgelerden binlerce Lübnanlı kuzeydeki Sayda ve Beyrut'a doğru göç etmeye başladığı öğrenildi.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

İSRAİL, EVLERE VE BENZİN İSTASYONLARINA SALDIRDI

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre İsrail ordusu, Bekaa'da evlere ve benzin istasyonuna hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana hava saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle Lübnan'ın güneyinde özellikle sınıra yakın bölgelerdeki halk, ülkenin kuzeyine doğru kaçmak zorunda kaldı.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

İSRAİL'DE OHAL İLAN EDİLDİ

İsrail OHAL kararı aldı. Hükümet, 30 Eylül 2024'e kadar geçerli olmak üzere ülke genelinde "OHAL" ilan edildiğini açıkladı. İsrail'den gelen görüntülerde, Lübnan'ın güneyinden Hayfa kenti çevresine atılan roketler nedeniyle bölgede sirenlerin çaldığı duyuldu.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

NETANYAHU LÜBNAN HALKINA SESLENDİ: EVLERİNİZİ TERK EDİN

İsrail ordusunun bu sabah itibarıyla başlattığı yoğun hava saldırılarının ardından Başbakan Netanyahu, video mesajla Lübnan halkına seslendi. Netanyahu, İsrail ordusunun hava saldırılarını şiddetlendirdiği Lübnan'da halktan evlerini terk etmeleri gerektiğini öne sürerek, saldırılar sona erdiğinde "güven içinde evlerine dönebilecekleri" iddiasında bulundu. İsrail ordusunun bu sabah itibarıyla Lübnan halkını "tehlikeden uzak durmaları" konusunda uyardığını ileri süren Netanyahu, "Bu uyarıyı ciddiye almanızı tavsiye ediyorum." dedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnan halkını "canlı kalkan" olarak kullandığını ima ederek Hizbullah roketlerinin İsrail'i ve vatandaşlarını hedef aldığını savundu.

Lübnan'da ortalık yangın yeri! İsrail Beyrut'u havadan vuruyor

GALLANT: ALTYAPIYI ÇÖKERTTİK

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Gallant, İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Gallant, "Geçtiğimiz gün, Hizbullah'ın 20 yıl boyunca inşa ettiklerini yerle bir ettik" iddiasında bulunarak, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın "en tepede tek başına kaldığını" ve "Rıdvan Gücü'nün tüm birimlerinin hizmet dışı bırakıldığını" öne sürdü. İsrail'in dün Beyrut'a düzenlediği saldırıda Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil'in yanı sıra "Rıdvan Gücü"nün eski komutanlarından Ahmed Mahmud Vehbi'nin de aralarında bulunduğu 15 Hizbullah mensubu ölmüştü.

Lübnan'da ortalık yangın yeri! İsrail Beyrut'u havadan vuruyor

HİZBULLAH LÜBNAN'DAN ROKET ATIŞLARIYLA KARŞILIK VERDİ

İsrail'in Lübnan'a sabah saatlerinden itibaren peş peşe düzenlediği şiddetli ve yoğun hava saldırılarının ardından Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bölgelere roket atışlarıyla karşılık verdi. İsrail'in kuzeyindeki Hayfa çevresindeki Karmel, Aşağı ve Yukarı Celile bölgelerinde saldırı uyarı sirenleri çaldı. Saldırı sirenlerinin çaldığı bazı bölgeler çatışmaların başladığı Ekim 2023'ten itibaren ilk defa Lübnan'dan hedef alınan menzile girdi. İsrail ordu sözcülüğü, Hayfa yakınlarındaki Karmel bölgesine Lübnan'dan yaklaşık 5 roket atıldığını bunların bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini aktardı. Atılan roketlerden bazılarının da isabet ettiği görüldü.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

Ordu sözcülüğünün açıklamasında, Yukarı Celile bölgesine 5, Aşağı Celile bölgesineyse 25 kadar roket atıldığı, bunlardan bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiği bazılarının da açık alana düştüğü kaydedildi. Öte yandan, Hayfa yakınlarında yeniden saldırı alarmları çaldı. Lübnan'dan atılan roketlerin hava savunma sistemleri tarafından önlenmesiyle bölgede güçlü patlamalar duyuldu. İsrail ordusu ve Hizbullah arasındaki Ekim 2023'ten bugüne ilk defa işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin topraklarından gasbedilen İsrail yerleşimlerinde Lübnan'dan atılan roketler nedeniyle saldırı alarmları çaldı. İsrail basını, son turda Lübnan'dan İsrail'e 25 roket daha atıldığını belirtti. Buna göre, Hizbullah bu sabah saatlerinden itibaren İsrail'e yaklaşık 95 kadar roket ateşledi. İsrail'de açık alanlara düşen bazı roketler, isabet alan bir ev ve hafif yaralılar dışında can kaybı, ağır hasar bildirilmedi.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

ABD, ORTA DOĞU'YA EK ASKER GÖNDERİYOR

İsrail ve Hizbullah arasında gerilim devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, ABD'nin Orta Doğu'ya daha fazla asker konuşlandıracağını açıkladı. Ryder, ilave kuvvetlerin sayısı ya da ne işle görevlendirilecekleri konusunda ayrıntı vermedi. ABD'nin şu anda bölgede yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor.

ÖLÜ SAYISI 492'YE YÜKSELDİ

İsrail'in sabahtan bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 35'i çocuk olmak üzere 492'ye, yaralananların sayısı 1645'e yükseldi. Lübnan Sağlık Bakanı Ebyad, 2006'da yaklaşık 1 ay süren Lübnan-İsrail savaşına işaret ederek, "2006'daki savaşta yaralı sayısı 10 bindi. Ancak İsrail'in son bir hafta içinde düzenlediği saldırılarda yaklaşık 5 bin kişi yaralandı" ifadesini kullandı.

Lübnan'da ortalık yangın yeri! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

İsrail ordusunun saldırılarında ambulansları hedef aldığına dikkati çeken Ebyad, 2 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 16'sının da yaralandığını aktardı. Ebyad, İsrail'in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunun sivillerden oluştuğuna dikkati çekti. Lübnan'ın güneyinden büyük bir göç dalgasının harekete geçtiğine vurgu yapan Ebyad, Irak ve Ürdün gibi ülkelerden tıbbi yardımların gönderilmesine rağmen, dost ve kardeş ülkelere "daha fazla destek" çağrısı yaptı. Lübnan Sağlık Bakanı, İsrail saldırılarında yaralananların ülkedeki 27 hastaneye nakledildiğini belirtti.

Lübnan'da ortalık yangın yeri! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Lübnan Hizbullahı da yaptığı yazılı açıklamalarla, Gazze'deki Filistin halkının direnişiyle dayanışma ile İsrail'in Lübnan'ın güneyi ve Bekaa'ya düzenlediği saldırılara karşılık İsrail ordusunun kuzey komutanlığının silah deposu Nimra askeri üssü, bölgedeki füze ve topçu birliklerinin Yoav karargahını onlarca roketle hedef aldıklarını duyurdu.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

İSRAİL, LÜBNANLILARIN TELEFONLARINA MESAJ GÖNDERDİ

İsrail, Lübnanlıların telefonlarına "bulundukları yerleri hemen boşaltmaları" konusunda uyarı mesajı yolladı. Mesajlarda Lübnanlılara "bulundukları yerleri derhal boşaltmaları" çağrısı yapılırken, bunun İsrail'in yürüttüğü psikolojik savaş çerçevesinde gerçekleştirildiği vurgulandı. Haberde ayrıca, Enformasyon Bakanı Ziyad el-Makari'nin ofisindeki telesekretere de "binanın boşaltılması" çağrısının bulunduğu bir mesaj geldiği bildirildi. Makari, yaptığı açıklamada, İsrail'in benimsediği psikolojik savaşın bir parçası olarak, Beyrut ve bazı bölgelerdeki çok sayıda vatandaşa "bulundukları yeri tahliye" çağrısı içeren İsrail üzerinden telefon mesajları yollandığını ve bu mesajların rastgele gönderildiğini aktardı.

Lübnan'da bilanço çok ağır! İsrail bombaladığı ülkede telefonlara bu mesajı atıyor

Enformasyon Bakanlığı çalışanlarının görevlerine odaklandığını belirten Makari, konunun ilgili makamlarca takip edildiği ve böyle durumlara gereğinden fazla itibar edilmemesi çağrısında bulundu. İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi de ordu kaynaklı haberinde, "İsrail ordusunun, Lübnan'a saldırı planladığını ve bunun pazar günkünden daha büyük ve uzun süreli olmasının beklendiğini" aktardı. İsrail ordusu, sabah saatlerinde Lübnan'ın güneyindeki sivillere, Hizbullah'a ait olduğunu iddia ettiği ev ve binaları boşaltma ve bunlardan uzak durma çağrısı yapmıştı. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de yaptığı görüntülü açıklamada, Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalarda birçok konut ve binada silah gizlediğini iddia etmişti. Hizbullah'ın İsrail'e saldırılara hazırlandığını ifade eden Adraee, sivil halka Hizbullah'ın silah gizlediğini ileri sürdüğü ev ve binaları boşaltma çağrısında bulunmuştu.

İSRAİL SALDIRININ ADINA "KUZEY OKLARI" DEDİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail'in Lübnan'a devam eden saldırılarına dair operasyonuna "Kuzey Okları" isminin verildiğini açıkladı. İsrail ordusu, şu ana kadar Lübnan'da bin 300'den fazla noktayı vurdu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Sağlık Bakanı Orta Doğu Beyrut İsrail Lübnan Çocuk Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (64)

Nurullah Akarslan:

bu işin ucu 100 yılda geçse yine bize dokunacaktır

Yanıtla16528
Emir Güler:

FİLİSTİNİ HAMAS LÜBNAN'I HİZBULLAH KARIŞTIRDI ŞİMDİ TIKLARI YOK

Yanıtla118294
Delololiko:

Lübnan ne yapıyor peki Armut mu topluyorlar.

Yanıtla12343
Emre null:

Hizbullah nerde hamas nerde iran nerde bunların eli armut mu topluyor havadan roketle olmuyor karadan girin israile

Yanıtla22291
Volkan Çolak:

Türkiye'ye Lübnanlı lar Suriyeliler Afgan Pakistan Iraklılar Kongolular hoş geldiniz En kısa zamanda vatandaşlık hazırlıyoruz efendim.

Yanıtla79185
Çağatay Çetin:

Hizbullah yada Hamas'ın Allah yardımcısı olsun ama güçleri malesef yetmez. Müslüman devletlerin ağzını bıçak açmıyor

Yanıtla40211
Mehmet Yarba:

Hamas ve Hizbullahın fırlattığı roketler nedense hep boş alanlara düşüyor.

Yanıtla7162
Abdullah KARAMAN:

yemin ediyorum İsrail sonunu hazırlıyor. bakın çok az kaldı göreceksiniz.

Yanıtla5975
VEFA:

Pandora 'nın kutusu açıldı. Anlaşın, gerekirse taviz de verin ama çatışmalar bitsin. Onca insan ölmesin. Yaşamdan daha değerli ne olabilir ki. Yaşamda her yeni gün bir mucizedir. Başka yolu yok!...

Yanıtla6361
Ömer:

Hepinizi Türkiye' ye bekliyoruz. İran 2 milyon Afganlıyı daha ülkemize gönderiyor.

Yanıtla2757
Tüm 64 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title