Macaristan'ı AB'den Atalım
AB'nin temel değerlerinin Macaristan tarafından ağır bir şekilde ihlalini kabul edemeyeceklerini belirten Asselborn, "Macaristan gibi her kim savaştan kaçan sığınmacılara karşı duvar örerse, ya da her kim basın ve adalet özgürlüğünü ihlal ederse AB'den dışlanmalıdır" dedi.
AB'nin temel değerlerinin Macaristan tarafından ağır bir şekilde ihlalini kabul edemeyeceklerini belirten Asselborn, "Macaristan gibi her kim savaştan kaçan sığınmacılara karşı duvar örerse, ya da her kim basın ve adalet özgürlüğünü ihlal ederse AB'den dışlanmalıdır" dedi. Asselborn, Macaristan'da sığınmacılara neredeyse 'hayvan gibi davranıldığına' dikkati çekti.
Avrupa'nın sığınmacı almasına karşı olan Macaristan, sığınmacıların girişini fiilen engelleyen ilk ülke olmuştu. Macaristan Başbakanı Victor Orban, sığınmacıları ülkesine sokmamak için çeşitli adımlar atmıştı. Sırbistan ve Hırvatistan sınırına çit ve duvar ören Macaristan, ülkeye yasa dışı girişi ve çitlere zarar vermeyi de cezalandıran yasalar getirmişti.
ACIMASIZCA DAVRANIYOR
Çeşitli insani kuruluşları raporlarında, Macaristan'ın, ülkeden izinsiz geçmeye çalışan sığınmacılara acımasızca davrandığını açıklıyor. AB kurallarına göre bir ülkenin üyeliği diğer ülkelerin oy birliği ile dondurulabiliyor. AB, 2000 yılında Avusturya'da aşırı sağcı partinin hükümette yer alması sonrasında bu ülkenin AB'deki oy hakkını geçici olarak dondurmuştu. Macaristan'da 2 Ekim'de yapılacak referandumda halka, sığınmacıların AB'nin kota sistemine göre ülkeye alınıp alınmaması sorulacak.