Makedonya'da Manastırda, 'Atatürk Sempozyumu' Düzenlendi
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Eğitim Gördüğü Askeri İdadi Okulu'ndan Mezuniyetinin 111. Yılında Aynı Mekanda ' Atatürk Sempozyumu' Düzenlendi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim gördüğü Askeri İdadi Okulu'ndan mezuniyetinin 111. yılında aynı mekanda ' Atatürk Sempozyumu' düzenlendi.Gazeteciler Cemiyeti Ankara ve Makedonya Türk Gazetecileri Birliği'nin düzenlediği sempozyuma Türkiye'den çok sayıda araştırmacı, üniversite hocası ve gazeteciler katıldı.Sempozyumda Makedonya, Romanya, Kosova ve K.K.T.C,'den de araştırmacı ve gazeteciler de yer aldı.
Makedonya Savunma Bakanı Zoran Konyanovski'nin de katıldığı ve yaptığı selamlama konuşmasında Atatürk'ün fikirlerini daima takdir ettiğini söyledi.Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Makedonya Türk Gazetecileri Birliği Başkanı Zehriyan Salih, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ve T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer'in de selamlama konuşmalarından sonra iki gün süren 'Atatürk Sempozyumu' çalışmalarına başladı.
Sempozyumda, 4 ayrı oturumda Atatürk'ün iletişim Politikası, Atatürk ve Türkçe, Atatürk ve Kültür, ve Atatürk ve Balkanlar konuları üzerinde konuşuldu.Atatürk ve iletişim Politikası konusu üzerine konuşan AA Genel Müdürü Hilmi Bengi, Atatürk'ün iletişime çok büyük önem verdiğini ve 'AA kurulmasına öncülük vermiştir ve kamuoyun doğru bilgilerle donatılması için genelge yayınlamıştır. Atatürk bir iletişim dehasıdır', dedi.Atatürk'ün, 90 yıl önce de basına verdiği önem ve değeri, yürüttüğü iletişim politikaları hakkında görüşlerini Muharrem Sarıkaya, Murat Karakaya ve Erol Rizaov da dile getirdiler.
Atatürk ve Türkçe konusunda söz alan Türksav Başkanı Yahya Akengin Atatürk'ün Türk diline verdiği önemi dile getirirken ,geleceği kurma stratejisinde dilin önemine değinmiş oldu.Fadıl Hoca ise, Makedonya Türk şiirinde Atatürk üzerinde konuşurken,Makedonya şairlerinin Atatürk için çok sayıda şiir yazdığını vurguladı.Mürteza Suluoca ,Atatürk'ün Türkçe ibadet konusuna bakışını ele alırken, Sevin Ali de Makedon dili üzere Atatürk için yazıları değerlendirdi.Atatürk ve Kültür konusunun ele alındığı oturumda Güner İsmail, Şükran Soner ve İskender Muzbeğ, Atatürk'ün çok geniş bir kültür birikimine sahip olduğunu ve insanlar arasındaki iletişimde kültüre verdiği önem üzerinde konuştular.Atatürk ve Balkanlar konusu üzerinde de Semih İdiz, Ergün Aybars ve Fevzi Tanpınar Atatürk'ün Balkanlarla ilgili düşüncelerini ve politikalarını değerlendirdiler.