NATO Şemsiyesi Çözüme Ulaşmayı Sağlar
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO şemsiyesi altında konuşmanın ve birlikte çalışmanın gerilimleri gidermeyi, hassasiyetleri tartışmayı ve pragmatik çözümlere ulaşmayı sağladığını belirtti.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO şemsiyesi altında konuşmanın ve birlikte çalışmanın gerilimleri gidermeyi, hassasiyetleri tartışmayı ve pragmatik çözümlere ulaşmayı sağladığını belirtti.
NATO'ya üyeliğinin 60. yılı dolayısıyla Yunanistan'ı ziyaret eden Rasmussen, Yunanistan Avrupa ve Dışişleri Politikası Kurumu (ELIAMEP) tarafından düzenlenen
"Yunanistan ve NATO: Bugün ve Gelecek" adlı konferansta Dışişleri Bakanı Stavros Dimas ile katılımcılara seslendi.
NATO üyeliğinin Yunanistan ekonomisine de katkıda bulunduğunu ifade eden Rasmussen, müttefikleri ile çalışmanın ülkenin güvenliğini güçlendireceğini ve bunun uzun dönemde ekonomik canlanmanın ön koşulu olduğunu kaydetti.
Önemli savunma reformları yaparak Yunanistan'ın ekonomik krizi fırsata çevirebileceğini ifade eden Rassmussen, kıt kaynakları sabit güçlere harcamak yerine yerleştirilebilen (deployable) güçlere yoğunlaşmanın daha iyi olacağını ifade etti.
Diğer müttefiklerle çalışmanın askeri kabiliyete yüksek öncelik sağlayacağını belirten Rasmussen tek başına üye ülkelerin bunu başaramayacağını söyledi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki fikir ayrılıklarına dikkati çeken Rasmussen, NATO şemsiyesi altında konuşmanın ve birlikte çalışmanın gerilimleri gidermeyi, hassasiyetleri tartışmayı ve pragmatik çözümlere ulaşmayı sağladığını dile getirdi.
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Rasmussen, "Yunanistan'ın başka NATO üyelerinden tehdit alan tek NATO üyesi olduğunun" belirtilmesi üzerine, konuşmasında Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara değindiğini belirterek, "Gerçek şu ki bölgede barış ve istikrarı sürdürdüğümüz için NATO'ya en azından teşekkür ederiz. Son yıllarda gerilimi düşürmek ve barış yoluyla ilerlemek adına iki tarafın da bir çok çaba gösterdiğini gördük" dedi.
Rasmussen, başka bir soru üzerine, Kıbrıs sorunun çözümlenmemesinin sadece Kıbrıs için değil, Yunanistan-Türkiye ve AB-NATO ilişkileri açısından da olumsuz getirileri olduğunu ifade ederek, tüm tarafları Kıbrıs konusunun en kısa sürede çözümlenmesi için bütün çabayı göstermeye çağırdı. Rasmussen, BM çatısı altındaki planların iki tarafın da kabul edeceği bir çözümün yakın olduğunu gösterdiğini ifade etti.
-Dimas'ın sözleriyle ilgili Dışişleri nezdinde girişim başlatılacak-
Toplantıda Dışişleri Bakanı Dimas da, Yunanistan'ın NATO'ya üyeliğinin Türkiye tarafından gelen önemli tehditlere yanıt veremediğini savundu.
Yunanistan'ın 1970'lerin ortasından bu yana müttefiklerinden bir tanesi olan, Türkiye'nin daimi tehditleri ile karşı karşıya geldiğini iddia eden Dimas, NATO'nun "Kıbrıs'taki Türk işgalindeki" sessizliğinin de sağır edici olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını sistematik olarak sorgulamasının Yunan halkı tarafından gerçek ve direkt bir tehdit olarak algılandığına işaret eden Dimas, "Bu açıdan Yunanistan'ın NATO'ya üyeliği bu önemli tehdide yanıt vermeyi başaramadı' diye konuştu.
Öte yandan diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, toplantıda Dimas'ın kullandığı bazı ifadelerden dolayı rahatsızlığını dile getirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacağını kaydetti. - ATİNA