Haberler

    Nobel Ödüllü Ekonomist: "Kemer Sıkma Politikaları İşe Yaramıyor"

    Abone Ol

    Nobel ödüllü Joseph Stiglitz, kemer sıkma politikalarının tehlikeli olduğu ve hiç bir zaman işe yaramadığı görüşünde.

    Nobel ödüllü Joseph Stiglitz, kemer sıkma politikalarının tehlikeli olduğu ve hiç bir zaman işe yaramadığı görüşünde.

    Dünyaca ünlü ekonomist, Euronews'ün Global Conversation programına bu hafta konuk oldu.

    Euronews Oleksandra Vakulina: "Joseph Stiglitz, Euro bölgesinin en büyük sorununun, ortak para biriminin kullanılması olduğunu düşünüyor. Nobel ödüllü ekonomiste göre, ortak para birliği bu şekilde oluşturulmamalıydı ve bu deneme başlangıç itibarıyla hatalıydı. Dünya Bankası'nın eski Baş Ekonomistine göre, bu hata yine de düzeltilebilir.

    Oleksandra Vakulina: "Sayın Stiglitz, bize konuk olduğunuz için teşekkür ederim. Son kitabınızın adı, 'Euro: ortak para birimi nasıl Avrupa'nın geleceğini tehdit tehdit ediyor'. Ortak para birliğini kurtarmanın ve onu daha başarılı kılmanın bir yolu var mı?"

    Joseph Stiglitz: "'Evet onun bir yolu bulunuyor. Ancak bunun için mevduat sigortası gibi bazı kurumları yaratmak gerekiyor, bankalarda ortak bir yolla sorunları çözmeye çalışmak sorunlarla karşılaşabilir. Bir şekilde borçları karşılıklı hale getirmek gerekebilir. Bunun için Euro tahvilleri gibi, Avrupa Merkez Bankası'nın kurallarında değişiklik öngören araçlara ihtiyaç olabilir. Bu sayede sadece enflasyon değil, büyüme, istihdam ve mali istikrar gibi kriterlere bakılması ihtiyacı doğar. Ayrıca, Ortak dayanışma fonu ile işsizlik finanse edilebilir ve Euro bölgesindeki diğer konjoktürel ihtiyaçlara çare bulunabilinir. Bu reformlar aslında büyük reformlar değil, ancak bunu siyasetçiler gerçekleştirebilir mi ? Buna bakmak gerekir. Bence bu reformlar hızlı bir şekilde hayata geçirilmeli."

    Oleksandra Vakulina: "'Bunun için ne kadar zaman gerekiyor?"

    Joseph Stiglitz: "Bunun için size bir zaman veremem. Ancak kesin olan şu ki Avrupa adeta ip cambazı numarası yapmaya çalışıyor. Burada sorun, her zaman bu ipten bir düşme riskinin olması. Bir yıl önce Yunanistan krizi vardı. Bu ülkedeki krizi çözme yöntemi şu anda Yunanistan'ın gerçekten daha da gerilemesine yol açtı."

    Oleksandra Vakulina: "Geçen yıl orada kemer sıkma politikaları için referandum vardı. Çoğunluğun bu politikalara karşı çıktığını gördük."

    Joseph Stiglitz: "Yüzde 62'si"

    Oleksandra Vakulina: "Referandumdan bu yana bir yıl geçti, Yunanistan krizi atlattı mı?"

    Joseph Stiglitz: "Daha kötü oldu. Geçen yıldan daha kötü. Çünkü onlar daha fazla dozda kemer sıkmada ısrar etti, daha fazla tasarruf onların ekonomisinin daha kötüleşmesine yol açtı."

    Özgeçmiş: Joseph Stiglitz

    Joseph Stiglitz, 2001 yılında ekonomi alanında Nobel ödülünü kazandı

    73 yaşındaki profesör Columbia Üniversitesi'nde ders veriyor

    Dünya Bankası'nda bir dönem başkan yardımcığı ve b.aş ekonomist olarak görev yaptı

    1993 ve 1995 yılları arasında Clinton yönetimi sırasında Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nde görev aldı

    OECD'de Ekonomik Performans ve Sosyal Gelişme Üst Düzey Uzmanlar Grubu Eş-Başkanı

    Roosevelt Enstitüsü'nde Baş Ekonomist

    Joseph Stiglitz, kemer sıkma politikalarının tehli

    Auteur:

    Tags:Gepost: 07 oktober 2016

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Joseph Stiglitz Dünya Bankası Euronews Ekonomi Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title