Haberler

Norveç'teki Saldırı AB'yi Uyandırdı

Abone Ol

AB ülkeleri aşırı sağ tehdidini tartışmaya ve önlemleri gözden geçirmeye başladı.

Norveç'te 76 kişinin ölümüne yol açan aşırı sağcı Anders Behring Breivik olayı üzerine, Avrupa Birliği ülkeleri aşırı sağ tehdidini tartışmaya ve önlemleri gözden geçirmeye başladı.

Avrupa ülkeleri aşırı sağcı ve ırkçı örgütlenmelerin engellenme yöntemleri arasında internette denetimin artırılması, iletişim verilerinin saklanması önerileri tartışılmaya başlandı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström, Avrupa'da aşırı eğilimlerin yarattığı tehlikeler ve yabancı düşmanlığı gibi konuları değerlendirmek üzere AB içişleri bakanlarının eylül ayında toplantı yapacaklarını belirtirken, Norveç'teki trajedi üzerine bu toplantıya karar verdiklerini söyledi. Eylül ayındaki toplantıda Norveç güvenlik yetkililerinin de soruşturma ve saldırıyla ilgili bilgi vereceği açıklandı.

Avrupa Polis Teşkilatı Europol de Avrupa'da aşırı sağcı hareketlerin güncel bir haritasını hazırlamak için çalışmalara başlarken özellikle Kuzey Avrupa ülkelerindeki aşırı sağcı örgütlenmeleri mercek altına alacak.

İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero, Norveç'teki saldırı karşısında özgürlük ve demokrasinin savunulması için ortak bir yanıt verilmesi gerektiğini vurguladı. İspanya Başbakanı, 'Bu saldırı, fanatizm, radikalizm ve yabancı düşmanlığına karşı birlikte harekete geçilmesini şart koşuyor' dedi.

ALMANYA'DAKİ ÇAğrıLAR

Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Andrea Nahles, aşırı sağcı grupların internetteki faaliyetlerinin izlenmesi için daha fazla polisin görevlendirilmesini istedi. Deutche Welle'ye göre, Nahles, Almanya'da 2003 yılında yasaklanması için Anayasa Mahkemesi'nde dava açılan ancak reddedilen aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) yasaklanması çağrısında bulundu. Öncelikle demokratik, dünyaya açık birlikte yaşama kültürünü korumaları gerektiğini belirten Nahles, aşırı sağ konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Hıristiyan Birlik partilerinin Federal Meclis'teki iç politika sözcüsü Hans-Peter Uhl, Almanya'da telefon ve internet gibi haberleşme verilerinin depolanmasının öngören yasa tasarısının yeniden değerlendirilmesini istedi. İnternetteki özgürlüğün sınırsız olduğu, sanal ortamda her şeyi yapmanın mümkün olduğuna dair kanaat bulunduğunu anlatan Uhl, 'Halkı kışkırtmaya yönelik sloganları internette yayan kişilerin devlet tarafından cezalandırılmasına dair bir tartışmanın başlatılması gerekli. Federal Anayasa Mahkemesi tarafından 2010 yılında anayasaya uygun bulunmayan düzenlemenin yeniden gündeme alınması gerekir' dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun Alman milletvekillerinden Manfred Weber de aşırı eğilimler içeren internet sayfalarının Avrupa çapında yasaklanmasını istedi. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, İslamofobi'yi önleme zirvesi düzenlenmesini istedi ve aşırı sağcı NPD'nin yasaklanması çağrısında bulundu. Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da yabancı düşmanlığına karşı mücadelede Müslümanlara yönelik önyargıların ortadan kaldırılmasının önemine değindi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title