Haberler

Ortadoğu'da En Çok Sevilen Ülke Bae, Türkiye de "Suriye ve Mısır"A Rağmen Hala Etkin

Abone Ol

TESEV'in Ortadoğu'da 16 ülke üzerinde yaptığı araştırmadan, bölgedeki Türkiye algısına yönelik ilginç sonuçlar çıktı.

TESEV'in Ortadoğu'da 16 ülke üzerinde yaptığı araştırmadan, bölgedeki Türkiye algısına yönelik ilginç sonuçlar çıktı. Yaklaşık 3 bin kişi üzerinde, telefonla mülakat yöntemi kullanılarak yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan rapor; Ortadoğu'daki insanların yüzde 60'ının, Türkiye'nin bölgedeki rolüne destek verdiğini ortaya koydu. Buna karşılık rapor sonuçlarına göre, Türkiye'nin, son gelişmelerden sonra "bölgede en çok sevilen ülke" konumunu Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaptırdığı da görüldü. Bölgede Türkiye ile Suudi Arabistan siyasi olarak etkin görülürken, ekonomik anlamda Suudi Arabistan birinciliği aldı.

TESEV danışmanı Prof. Dr. Mensur Akgün, sözkonusu raporun sonuçlarını Rusya'nın Sesi'ne değerlendirdi.

"Sonucu nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine Akgün, şu cevabı verdi:

"Bugün sonuç düştü. İki yıldır bir düşüş görünüyordu ama bu yıl Suriye ve Mısır'dan gelen eksiler nedeniyle bu sonucun baya ciddi bir şekilde aşağıya çekildiğini görüyoruz. Ama Suriye'yi ve Mısır'ı çıkardığınız zaman, denklemden aslında Arap dünyasında diğer kalan 14 ülke içerisinde, Türkiye'nin prestijinin hâlâ daha yüksek olduğu, hâlâ daha Türkiye'nin ciddi oranda model alındığı ve Mısır ve Suriye'ye rağmen hâlâ daha Türkiye'nin siyasi gücünün tartışılmaz olarak görüldüğü anlaşılıyor. Bizim vermeye çalıştığımız mesaj buradan, özellikle karar vericilere çok dikkatli olmamız gerektiği. Bizim çatışmaların değil, çözümlerin parçası olmamız şart. Öyle olursak elimizdeki en büyük koz olan bu yumuşak gücümüzün en büyük belirleyicisi olan sempati düzeyinin Arap dünyasında korunabilmesi mümkün olur."

-GENEL FİKİR VERİYOR-

"Birinci sırada karşımıza Birleşik Arap Emirlikleri çıkıyor, değil mi? Bu ülkelere soruyu siz nasıl yöneltiyorsunuz?" sorusuna ise Mensur Akgün, "En çok hangi ülkeye karşı sempati beslediklerini soruyoruz. Ama tabi bu, pek sorduğumuz bir soru değil. Bir kere Türkiye'yi model olarak alıp almadıklarını soruyoruz. Ayrıca sadece Türkiye'ye yönelik değil sorularımız, bölgenin genel eğilimlerini de ölçmeye çalışıyoruz. 16 ülkede gerçekleştiriliyor bu araştırma son 3 yıldır. Bundan önce 5 yıl yapıldı bu çalışma. Bu elimizdeki sonuçlar da, 5'inci çalışmanın sonucu. Bir tek Irak'ta yüz yüze, diğer 15 ülkede telefonla, tesadüfi yöntemle 2 bin 800 insanla mülakat yapıp cevap aldık. Ülkenin ve bölgenin genel eğilimi hakkında hem Türkiye'ye karşı hisleri, hem de bölgeye karşı bölgede olan bitene karşı duydukları hakkında, hissettikleri hakkında genel bir fikir veriyor" yanıtını verdi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Türkiye Suriye Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title