Haberler

(Özel Haber) Hristofyas'tan AB Dönem Başkanı Olarak Türkiye'ye İlk Mesaj

Abone Ol

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB dönem başkanlığını devralmasının ardından Rum lider Dimitris Hristofyas, Türkiye'ye yönelik ilk mesajlarını ve Türkiye ile KKTC arasında yapılan kıta sahanlığı anlaşmasıyla ilgili düşüncelerini ilk kez Brüksel'de...

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB dönem başkanlığını devralmasının ardından Rum lider Dimitris Hristofyas, Türkiye'ye yönelik ilk mesajlarını ve Türkiye ile KKTC arasında yapılan kıta sahanlığı anlaşmasıyla ilgili düşüncelerini ilk kez Brüksel'de İHA ile paylaştı.

Hristofyas, AB dönem başkanlığına gelmiş olmalarından ötürü memnuniyet duyduğunu ancak bir yandan da üzgün olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Üzgünüm çünkü şu ana kadar hala ülkeyi yabancı işgalden kurtarabilmiş, ülkeyi birleştirebilmiş ve bugün buraya Türk ve Rum Kıbrıslılar olarak gelebilmiş değiliz. Umuyorum ki Türkiye'deki lider kadrolar tutumlarını değiştirir ve bize Kıbrıs probleminde ileriye doğru adım atabilme fırsatı verir. Adanın yeniden birleşmesi bir zorunluluktur. Adadaki bölünmüşlüğe rağmen şunu söylemek istiyorum ki, biz Türkiye'ye AB üyeliğinin gerçekleşmesi konusunda tüm desteği ve yardımı hemen vermeye hazırız. Dönem başkanlığı ve Kıbrıs Cumhuriyeti olarak Türkiye'nin üyelik sürecine destek vermek ve bu konuda onlardan yana pozisyon almaya hazırız. Bu elbette Türkiye'nin AB'ye ve bize karşı sorumluluklarını yerine getirmesi önkoşuluyla olabilecek bir şey."

"Türkiye daima bir adım önde olmayı taahhüt etti. Sizin dönem başkanlığında ilk adımı atan taraf olma ihtimaliniz var mı?" sorusuna Hristofyas şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'nin bir adım önde olma söylemleri sadece teoride. Ben özellikle Türk liderleriyle iletişim kurabilmek ve mesafe alabilmek adına şahsen elimden gelenin en iyisini hep yapmaya çalıştım ve adanın yeniden birleşim çözümüne yönelik içinde Türkiye'nin de olduğu vizyonum var. ve bunu Türk tarafına ilettim. Biz Türk toplumuna karşı nefret beslemiyoruz. Çoğunlukla yaşananların, çekilen acıların mümessili halklar değil yöneticiler."

"ULUSLARARASI TOPLUMA KENDİ ULUSLARARASI HUKUK VİZYONLARINI DAYATAMAZLAR VE DAYATAMAYACAKLAR"

Türkiye'nin KKTC ile yaptığı kıta sahanlığı anlaşması ile ilgili olarak ise Hristofyas, Türkler için ayrı Rumlar için ayrı kıta sahanlığı olmadığını ve sadece Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kıta sahanlığı olduğunu belirterek, bunun da Kıbrıs'ın tüm topraklarını kapsadığını söyledi.

Hristofyas, dolayısıyla Türkiye'nin bu konuda attığı adımların yasadışı olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:

"Bu gelişmeler yine bir başka uluslararası hukuk ihlali olmuş oluyor. Başta Birleşmiş Milletler kararları bağlamı olmak üzere bu yeni bir yasadışı girişimdir. Uluslararası kamuoyuna kendi uluslararası hukuk vizyonlarını ve anlaşmalarını dayatamazlar, dayatamayacaklar. Uluslararası hukuk tekdir ve farklı yorumlarla bölünemez. Biz her uluslararası ortamda Türkiye'nin bu hukuk dışı eylemlerini gündeme getireceğiz."

"AB DÖNEM BAŞKANIYIZ AMA İLGİNÇTİR Kİ HALA İŞGAL ALTINDAYIZ"

Brüksel'de 'Kıbrıs'ın Haritalanması' adlı tarih ve sanat sergisinin açılışını yapan Hristofyas, açılış öncesi Rumca yaptığı konuşma sırasında da bir ara konuşma metnine sadık kalmayarak dinleyicilere İngilizce "Biz artık AB dönem başkanıyız ama çok ilginçtir ki hala işgal altında bir ülkeyiz" dedi.

AB'nin içerisinde bulunduğu ekonomik krize de dikkat çeken Hristofyas, dönem başkanlıkları boyunca ana gündemlerinin bu olacağını bir kez daha hatırlattı ve kendi toplumunun da benzer ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve bu nedenle sıkıntı çeken diğer ülkelerle empati kurabildiklerini, bu sayede onlarla iletişimi çok daha başarılı sürdüreceklerini söyledi.

ROMPUY: "YAŞADIĞINIZ SEFİLLİĞİ DAHA SEFİL VE MUTSUZ OLAN ATALARINIZIN ARADIĞI MUTLULUK OLARAK GÖRÜN"

Hristofyas'tan sonra konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise, Kıbrıs'ın ve Kıbrıslıların tarihinden ve şu an içinde bulundukları durumdan bahsederken Yunanlı bir tarihçinin Kıbrıs adasında yaşayanlar için söylediği ilginç bir söze atıf yaptı. Rompuy, Archimandrite Kyprianos'un 1788'de söylediği şu sözleri tekrarladı:

"İşte, sevgili dostum, yurttaşım, bu senin ülkenin küçük, fakir ve umarsız tarihi. Sakın bu aralıksız süren sıkıntı ve belalara takılma, düşünme. Şu an yaşadığın sefilliği ve kederi daha sefil ve daha mutsuz olan atalarının hep arzuladığı mutluluk olarak gör."

Çok eski tarihlerden itibaren seyahat eden kişiler, tüccarlar, gemiciler ve askerler tarafından Kıbrıs adasının şeklinin ve haritasının nasıl çizildiğini anlatan sergide adayı politik olarak tasvir eden bazı sanat eserleri de yer aldı. Savvas Christodoulides'in Kıbrıs haritasının üzerinde KKTC'nin olduğu kısma siyah boya/mürekkep dökerek adanın sadece Rum kesiminin görünebildiği, kuzeyinin ise tamamen karanlıkta kaldığı eseri, Rum Lider Hristofyas'ın oldukça ilgisini çekti. Haritaya uzun süre bakan Hristofyas, aynı sanatçıya ait bir başka çalışmada yeşil iplikle Kıbrıs'ı ortasından ören ve bu şekilde tüm Avrupa'nın birbirine girdiği bir başka haritayı da dikkatle inceledi. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Dimitris Hristofyas Güney Kıbrıs Türkiye Brüksel Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title