Haberler

Macaristan'da Kanuni Türbesi ve Camisi'nin Ardından Derviş Tekkesi Bulundu

Abone Ol

Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği Zigetvar’daki türbenin hemen yanında geçtiğimiz ay bulunan Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı caminin kalıntılarının ardından şimdi de Derviş Tekkesi bulundu.

Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği Zigetvar'daki türbenin hemen yanında geçtiğimiz ay bulunan Sokullu Mehmet Paşa'nın yaptırdığı caminin kalıntılarının ardından şimdi de Derviş Tekkesi bulundu.

Macaristan'ın Zigetvar kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbeyi bulma amacıyla başlatılan kazı çalışmalarında, 1692 yılında Habsburg askerleri tarafından yıkılan Osmanlı dönemine ait caminin ve caminin yanında kurulan tekkenin kalıntıları ortaya çıkarıldı. 2015 yılından bu yana Türkiye adına kazı çalışmaların başında bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Bilim Dalı Prof. Dr. Ali Uzay Peker ve ekibi, Macar tarafından ise Pecs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Norbert Pap, Zigetvar'daki kazı çalışma alanında açıklama yaptı. Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Türkolog Prof. Dr. Janos Hovari'nin Macaristan genelinden Zigetvar'a davet ettiği yaklaşık 30 gazeteci şimdiye dek sürdürülen kazı çalışmaları hakkında bilgilendirildi. Macar bilim adamı Pap, 2015 yılının son baharında başlattıkları kazı çalışmalarının neticesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbenin yerini tespit ettiklerini, ancak bunu güçlendirebilmek için türbenin yanında cami ve tekkenin de bulunmasının gerektiğine değindi. Pap, Türk kazı ekibiyle birlikte yaptıkları kazıların neticesinde türbenin hemen yanında caminin ve tekkenin kalıntılarını bulduklarını kaydetti.

Türkiye adına 10 kişilik Türk ekibiyle kazı çalışmasının sürdüren OTDÜ Mimarlık Tarihi Bilim Dalı Prof. Dr. Ali Uzay Peker, birkaç gün önce buldukları tekkeyle de ilgili konuştu.

Peker çalışmalarının başarılı sonuçlar verdiğini kaydederek, "2015 yılı Eylül-Ekim aylarında ilk çalışmalarımıza başladık. Arkeolojik kazılara başladık demek daha doğru olur. Daha önce yapılan arşiv araştırmaları, kaynak araştırmaları, müze araştırmaları jeolojik araştırmalar ve pek çok araştırmalar sonucunda burada sultan Süleyman'ın türbesinin olduğunu tahmin etmiştik. Jeofizik araştırmalar bunu göstermişti ama kazı yapıp malzemelere ulaştığımız zaman somut verilere ulaşıyorsunuz" dedi.

Peker, "Bugün artık şunu diyebiliriz ki, burası Sultan Süleyman'ın türbesinin içinde olduğu Palanka'nın olduğu bölgedir. Üzüm tepesi Mevla Çelebi'nin metninde de belirtildiği gibi Sultan Süleyman'ın otağının kurulduğu yer, burada Zigetvar'ın görünmesi daha kolay. Dolayısıyla burada Sultan Süleyman'ın otağı kurulmuştu, daha sonra kendisi vefat edince iç organları burada gömüldü ve akabinde bir türbe inşa edildi. Sokullu Mehmet Paşa burada cami ve tekke yaparak bu alanı bir ziyaretgah haline getirdi. Biz aslında bu ziyaretgahı keşfettik. Ama daha önceki kaynaklara dayanarak bu çalışmaları başlattık" açıklamasını yaptı. Daha sonra kazı çalışmaları sonucunda tespit edilen tekkeyi anlatan Peker, 2016 yılının Sultan Süleyman'ın vefatının 450. yıl dönümü nedeniyle bu kazılara yoğunluk verildiğini belirtti.

Pecs Üniversitesi adına Macar Bilim Adamı Pap'ın grubunda bulunan Erika Hancz, cami ve tekkeden çıkarılan tarihi eserleri, pipo, derviş çanta tokası, çizme tokası, kemer tokası, mahmuz, buğday öğütmek için taşı ve taşın üzerinde buğday tanesi, soba kalıntısı, kale suru kalıntısı, son olarak ise Osmanlı akçesini gösterdi. - ZİGETVAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Kanuni Sultan Süleyman Macaristan Zigetvar Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title