Paris'te Bisikletli Hayat
Paris'te Halk, Bisiklet Kullanmaya Yöneldi. Paris Belediyesi'nin 1990'ların Başında Özel İşaretli Bisiklet Yolları Yaparak Halkı Bisiklete Binmeye Teşvik Etmiş Olmasına Rağmen O Yıllarda Fazla İlgi Görmeyen Bisikletli Yaşam, Küresel Isınma Korkusuyla Yeniden Gündeme Geldi.
Paris'te halk, bisiklet kullanmaya yöneldi. Paris Belediyesi'nin 1990'ların başında özel işaretli bisiklet yolları yaparak halkı bisiklete binmeye teşvik etmiş olmasına rağmen o yıllarda fazla ilgi görmeyen bisikletli yaşam, küresel ısınma korkusuyla yeniden gündeme geldi.
Belediye bu sefer değişik bir sistem üreterek Paris halkını bisikletle seyhat etmeye özendirdi. Şehirde bisikletlerin otobüslerle paylaşılan tercihli yolları, çizgi ve bariyerlerle ayrılmış bağımsız yollar, otomobillerin istikametinde sadece bisiklete açık yollar, kaldırım üzerine inşa edilen yollar ve yolun iki yanından gidiş-gelişli yollarla, üzerinde bisiklet logosu olan trafik ışıkları ve tabelalar bisiklet kullanımını arttırdı.
Küresel ısınmaya karşı tedbir olarak bisiklet alternatifini ortaya koyan Paris Belediyesi, daha evvel Lyon şehrinde ilk denemenin yapılmasıyla ortaya olumlu bir gelişmenin çıkması üzerine bisikletli ulaşıma ağırlık verdi. Paris Belediye Başkanı, bu kapsamda 15 Temmuz'da Velib (özgür bisiklet) ulaşım projesini başlattı. Bu proje kapsamında 750 istasyon kuruldu. Yıl sonunda isyasyon sayısı bin 451'e çıkacak ve 20 bin 600 bisiklet başkent Paris sokaklarında binmeye hazır hale getirilecek. Bisikletin
yaygınlaşması, uzun süredir iş bulamayan bisiklet tamircilerinin de yüzünü güldürdü.
Projeyle şehirde bisiklet kiralama uygulaması başladı. Bisikletler banka kartlarıyla ucuz tarifeden günlük, haftalık ya da yıllık olarak kiralanabiliyor.
Ulaşım kolaylığının yanısıra zevkli bir kısa mesefe seyahat aracı olarak da değerlendirilen bisikletler, istasyondan alınıp gidilecek yere ulaştıktan sonra en yakın yerdeki istasyona bırakılıyor. Araları 300-400 metre mesafede olan istasyonlardaki bisikletler eloktronik bir mekanizma ile kilitli. Abone kartı veya toplu ulasımda kullanılan kartlara da uygulanan sistemle kart okutulup bir düğmeye basmak suretiyle bisiklet çözülüyor. İlk yarım saat bedava. Bunu fırsat bilen uyanıklar, bisikleti 25 dakika
uzaklıktaki bir başka istasyona bırakarak bir tane daha kiralıyor ve hiç ekstra ödeme yapmadan işlerini hallediyor.
Bisikletlerin hepsi aynı model, sadece seleleri inip kalkabiliyor. Bu organizasyonla 400 kişiye iş sahası açıldı. Bunlar şehirde işin sevindirici yanı. Ama bazı istasyonlarda abonman kartının işlememesi gibi sıkıntılar da yok değil. Sistemin başladığı 15 Temmuz'da ilk 24 saatte 50 bin bisikletin kiralandığı söyleniyor.
Sistem, park derdi olmaması, şahsa ait bisikletlerdeki gibi çalınma derdinin bulunmamasıyla da cazip. Halk, bisikletlerle trafik çilesi ve otobüs veya metro bekleme gibi sıkıntılardan da kurtuluyor. 24 saat faal olan sistem, hava kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine yönelik bir nebze de olsa katkı yapacak.
Trafikteki araç sayısını azaltması beklenen sistemin başka ülkelere de örnek olması bekleniyor.
Bisiklet kullananlar arasında iyi niyetlilerin çoğunlukta olduğu ifade ediliyor fakat kötü niyetli kullanıcıların da olduğu görülüyor. Henüz kurulalı daha bir ayını doldurmayan bisiklet istasyonlarından bisiklet kiralayanlardan bazıları kiraladıkları bisikletleri rastgele yere bıraktığına da şahit olunuyor. Paris sokaklarında parçalanmış ve yol ortasına bırakılmış bisikletler görmek de mümkün.
(TS-EA-EA-ÖK-D)