Plastik Artık Soframızda'
Su hayat kaynağı. Üç milyar insanın geçimi de doğrudan okyanus ve denizlere bağlı.Denizlerin ve deniz canlılarının korunması için yapılması gerekenler Okyanus Zirvesi'nde masaya yatırıldı.
Su hayat kaynağı. Üç milyar insanın geçimi de doğrudan okyanus ve denizlere bağlı.
Denizlerin ve deniz canlılarının korunması için yapılması gerekenler Okyanus Zirvesi'nde masaya yatırıldı.
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen iki günlük zirveye Malta ev sahipliği yaptı.
Euronews muhabiri Sasha Vakulina'nın moderatörlüğünü üstlendiği konferans sadece siyasileri değil, kraliyetten isimleri de bir araya getirdi.
Her yıl 8 milyon ton plastiğin okyanusa aktığını hatırlatan Galler Prensi Charles çağrıda bulunarak 'geç olmadan soruna el atılmalı' dedi.
Prens Charles, "1950'lerden bu yana üretilen plastikler okyanuslara aktı ve yok olmadılar. O veya bu şekilde hala mevcutlar. Yüzerken bile plastik partiküllerine çok yakınsınız. Çok yakında öyle bir noktaya varacağız ki hangi balık olursa olsun, tuttuğumuz ve yediğimiz tüm balıklar bile plastik barındırıyor olacak. Kısacası plastik artık soframızda." diye konuştu.
Zirveye katılan devletlerden hükümet yetkilileri, denizlerdeki kirliliği önleme ve temizleme çalışmaları için kararlar aldı, sorumlulukları yerine getirmeye dair taahhütte bulundu.
Avrupa Birliği, Copernicus adlı dünya gözlem programına, iki yıl için 27 milyon Euro ilave fon ayıracağını duyurdu.
Copernicus uyduları, okyanuslarla ilgili su sıcaklığı ve derinlik gibi verilerin toplanmasının yanı sıra, yasa dışı balık avı gibi faaliyetlerin de tespit edilmesini sağlayacak.
Auteur:
Tags: Gepost: 06 oktober 2017