Reuters Duyurdu: Hakan Atilla Konusunda Jüriden Görüş Ayrılığı Sinyalleri Geliyor
Reuters, Reza Zarrab'ın tanık olarak dinlendiği ABD'deki davada karar beklenirken, jüri üyeleri arasında görüş ayrılığı yaşadığını yazdı.
Reuters haber ajansı, İran'a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla delinmesiyle ilgili New York'ta görülen davada karar için istişarelere başlayan jürinin sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın suçlu olup olmadığı konusunda görüş ayrılığı yaşadığına yönelik işaretler geldiğini bildirdi.
3 GÜNDÜR KARAR VEREMEDİ
Türkiye'de kamuoyu tarafından 'Reza Zarrab davası' olarak bilinen yargı sürecinde Atilla tek sanık olarak yargılanıyor. Üç hafta süren duruşmaların ardından jüri, Çarşamba günü karar için değerlendirmelere başladı. Ancak jüri, üç günlük değerlendirme sürecinin ardından bir karara varamadı.
3 OCAK'A KADAR ARA VERİLDİ
Noel ve yılbaşı tatilleri nedeniyle değerlendirmelere 3 Ocak tarihine kadar ara verildi. Jürinin, Atilla'nın suçlu olup olmadığına oybirliği ile karar vermesi gerekiyor.
Jüri, Cuma günkü değerlendirmelerinde davanın hakimi ABD Bölge Yargıcı Richard Berman'a bir not göndererek, Attila'ya yöneltilen kara para aklama suçlamasıyla ilgili jüri üyelerinin tamamının "değerlendirme yaparken aynı kriterlere göre hareket etmesinin zorunlu" olup olmadığı sorusunu yöneltti. Berman da bu soruya 'evet' yanıtını verdi.
SUÇLAMALAR NELER?
Davada, Atilla'ya "ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma, kara para aklama ve kara para aklamak için kumpas kurma" olmak üzere altı suçlama yöneltiliyor. Atilla, kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor.
JÜRİ KORKMAZ'IN İFADESİNİ DE YENİDEN ELE ALDI
Davada ayrıca kanıt dosyasında yer alan telefon dinlemeleri ve bazı belgelerin nasıl elde edildiğine dair 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile ilgili yürütülen soruşturmada görev alan eski polis memuru Hüseyin Korkmaz da ifade verdi. Korkmaz, bu belgeleri ABD'ye kendisinin getirip, ilgili makamlara teslim ettiğini öne sürdü.
Jüri, Perşembe de günü de Korkmaz'ın ifadesinin bir bölümünü gözden geçirme talebini bildirdi. Ayrıca, Berman'ın duruşmaların son gününde verdiği hukuki talimatlarla ilgili de netlik talep edildi.
ZARRAB SAVCILIK LEHİNE İFADE VERDİ
Davanın bir diğer tutuklu ismi Zarrab ise yargı süreci başlamadan önce iddia makamı ile anlaşma yoluna giderek, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti ve mahkemede savcılık lehine tanık olarak ifade verdi.
Sanıklar, İran'ın Türkiye'ye sattığı doğalgaz ve petrol gelirlerini ABD'nin uyguladığı yaptırımların etrafından dolaşarak, İran'a dolaylı yollarla aktarmakla suçlanıyor. Bunun için altın ticareti ve 'hayali buğday ihracatı' yaptıkları öne sürülüyor.
"SIRA DIŞI BİR DURUM"
Bu kadar uzun ara 'sıra dışı bir durum' Davayı yakından izleyen gazetecilerinden New York Times muhabiri Benjamin Weiser, jürinin istişare görüşmelerinin günlerce, hatta haftalarca sürmesinin ender rastlanan bir durum olmadığını belirtti.
Ancak Weiser, Twitter üzerinden attığı mesajlarda, jüri değerlendirmeleri sırasında bu kadar uzun bir ara verilmesini ise "sıra dışı" olarak nitelendirdi.
Weiser, "İran yaptırımlarıyla ilgili davada istişarelere 3 Ocak'ta devam edilecek olmasından dolayı yargıcın jüriye her gün verdiği olağan talimatları bu kez daha da bir önem kazanıyor. Yargıç, jüri üyelerine davayla ilgili hiçbir haberi okumamalarını, izlememelerini, konuyla ilgili araştırma yapmamalarını ya da konuyu bir başkasıyla konuşmamalarını söylüyor" yazdı.
Davayı izleyen bir başka gazeteci Pete Brush da Berman'ın jüriyi tatil sırasında da gelip istişarelerine sürdürmeye ikna etmeye çalıştığını ancak bunun reddedildiğini belirtti.