Haberler

Seçim Bitti Tartışma Bitmedi

Abone Ol

Almanya’da 10’uncu cumhurbaşkanı Christian Wulff, üçüncü turda seçilmiş olmasından fazla rahatsız olmadığını söyledi.

Almanya’da 10’uncu cumhurbaşkanı Christian Wulff, üçüncü turda seçilmiş olmasından fazla rahatsız olmadığını söyledi. Wulff, “Ben galibiyetlerden öğrendiğimden çok daha fazlasını, yaşadığım mağlubiyetlerden öğrendim. Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanlığı görevine ancak üçüncü kez aday olduğumda seçildiğimi ve bu sürecin dokuz yıl sürdüğünü sizlere hatırlatmak isterim. Bununla kıyasladığımızda cumhurbaşkanlığı seçimi oldukça bile kısa sürdü" dedi.

Seçimlerin 3’üncü turunda 625 oy alarak cumhurbaşkanı seçilen kazanan Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Christian Wulff’u ilk kutlayan eşi Bettina Wulff oldu. Törende Wulff’un ilk eşinden olma kızı Annalena da hazır bulundu. Bayan Wullff, bir anda Alman medyasının gündemine “first lady” olarak otururken dikkatleri de üzerinde topladı.

Wulff seçim sonuçlarına iyimser yaklaşmasına karşılık cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘güçlü ve istikrarlı’ bir tutum sergileyemeyen Angela Merkel başbakanlığındaki koalisyon hükümeti eleştirilerin odağına yerleşti. Başbakan Angela Merkel , Christian Wulff’un arkasında büyük bir çoğunluğun desteği bulunduğunu ve bunun halkın desteğini de yansıtır nitelikte olduğunu söylerken, bu seçimden sonra koalisyonda çalışmalarda zorluk beklemediklerini bildirdi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin Genel Sekreteri Hermann Gröhe, koalisyonun daha fazla ekip ruhu içinde çalışmasını istedi. Hür Demokratların Saksonya'daki parti örgütünün başında bulunan Holger Zastrow da "Koalisyonun büyük sorunları olduğu bir gerçek. Geçen yıl kötü siyaset yaptık” dedi.

Merkel hükümetinin istediği adayın seçimi kazanmasında zorlanması muhalefet partilerinin eleştirilerini arttırdı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Başbakan Merkel’i halkı siyasetten soğutmakla ve siyasi partilerden kaynaklı bir yorgunluk yaratmakla suçlarken, “Seçimi kaybeden Sayın Merkel’di. Merkel, cumhurbaşkanlığı makamına büyük saygısızlık etti” dedi. Yeşiller’in diğer Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Merkel’in güçlü bir tutum sergilemeyi başaramadığını söyledi.

Jaochim Gauck’u aday gösteren Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), Gauck’un cumhurbaşkanlığını son turda Wulff’a kaptırmasından kendi adayını çıkaran ve seçimin hiç bir turunda Gauck’a destek vermeyen Sol Parti’yi sorumlu tuttu.

WULFF'TAN BOŞALAN BAŞBAKANLIĞA MCALLISTER

Almanya'da cumhurbaşkanlığına seçilen ve bugün yemin içecek Christian Wulff'tan boşalan Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanlığına İskoç kökenli David McAllister getirildi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi Grubu Başkanı olan McAllister, Eyalet Meclisinde yapılan seçimde 67 oya karşı 80 oy alarak başbakanı oldu. Oylamada 1 milletvekili çekimser oy kullandı. McAllister'in bakanları arasında, Cumhurbaşkanı seçilen Wulff'un göreve getirdiği Sosyal İşler, Aile, Kadın, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan da bulunuyor.

DÜNYA NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Almanya’daki Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Avrupa ülkelerinde de Merkel’in zor durumda olduğu yorumları yapıldı. İşte bazı gazetelerden alıntılar:

Corriere della Sera (İtalya); Angela Merkel dünkü cumhurbaşkanlığı seçiminde bugüne dek olmadığı kadar aşağılandı. Şimdiye kadar hep zafer kazanan, her durum ve koşulda ayakta kalabilen ve farklı partilerden oluşan koalisyonları rahatlıkla yönetebilen Merkel, dokuz saat süren seçimlerde âdeta terk edilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında koalisyonun sergilediği çelişkili tavır dikkat çekici.

La Stampa (İtalya): Christian Wulff'un seçilebilmesi, adayını ancak üçüncü turda kabul ettirmeyi başaran Merkel için okkalı bir tokattı. Bunu yaparken ters ayağıyla doğrulmaya çalışan bir yönetme biçimi sergiledi ve bu nedenle de tekrar yoluna devam etmeyi başaramadı. Seçim günü, Başbakan'ın kolay unutamayacağı bir gün haline geldi.

Der Standard (Avusturya); Merkel partili arkadaşları tarafından çok ağır bir biçimde gerçeklerle yüz yüze getirildi ve otoritesi bugüne kadar olmadığı düzeyde yıprandı.

Rzeczpospolita (Polonya): Angela Merkel, Christian Wulff'u cumhurbaşkanı yapmaya çalışmasının bedelini ağır ödedi. Bazı partili arkadaşları kendisine isyan etti. Böylece koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti ile yaşadığı tartışmada yeni bir cephe daha açılmış oldu. Almanya, şimdi cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin zamanının gelip gelmediği tartışmasıyla karşı karşıya.

Dnewnik (Bulgaristan): Almanya'da iktidardaki koalisyonun istikrarı ile Başbakan Angela Merkel'e duyulan güven konusunda belirleyici olan böylesine trajik bir cumhurbaşkanlığı seçimi olmamıştı. Yapılan oylamalar, Merkel'in başbakanlığındaki koalisyonun yapısının sağlam olmadığını ispatladı.

İhsan DÖRTKARDEŞ / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title