Haberler

Serbest Bırakılan Teröristler Memnun

Abone Ol

Belçika Adaleti Tarafından Geçen Yıl Hapis Cezalarına Çarptırılan ve Dünkü Yargıtay Kararının Ardından Serbest Bırakılan Terör Örgütü DHKP-C Üyeleri Basın Toplantısıyla Memnuniyetlerini Gösterdi.

Belçika adaleti tarafından geçen yıl hapis cezalarına çarptırılan ve dünkü Yargıtay kararının ardından serbest bırakılan terör örgütü DHKP-C üyeleri Brüksel'de basın toplantısı düzenleyerek, memnuniyetlerini ifade ettiler.

DHPK-C'Lİ TERÖRİSTLERİN DURUŞMASINDAN KARALER - Foto-galeri

Basın toplantısına katılan Bahar Kimyongür, Musa Asoğlu ve Şükriye Akar Özordulu, Yargıtay'ın "cesur kararını" kutlayan konuşmalar yaptılar.

Bazı politikacı ve sendikacıların da görüş bildirerek destek verdiği basın toplantısında, Belçika'da terörizme karşı mücadele yasasının demokratik olmadığı ve değiştirilmesi gerektiği görüşü de savunuldu.

Terörist Fehriye Erdal'ın avukatı Raf Jespers, Yargıtay kararı üzerine Anvers Temyiz Mahkemesi'nde yargılamanın tekrar başlamasının 6 ay ila 1 yıl vakit alabileceğini belirtti.

Avukat, firardaki Erdal'ın serbest sayıldığını ancak Belçika'da ortaya çıkması halinde Adalet Bakanlığının, Türkiye'nin iki tutuklama emrine "mecburen" işlerlik kazandırabileceğini söyledi.

FEHRİYE ERDAL

Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, kimilerini artırarak onamıştı.

Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan 2 gün önce “izini kaybettiren” Fehriye Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.

Sanık avukatlarının itirazlarını değerlendiren Yargıtay, dünkü kararında, bugüne kadar verilmiş 6 mahkeme kararını iptal ederek yargılamanın tekrar başlamasına yeşil ışık yaktı. Sanıklar, bu şekilde tutuklama emirlerinin de geçersiz kılınmasıyla dün akşam serbest bırakıldı.

YARGITAY KARARI ŞAŞIRTTI

Öte yandan, Yargıtay'ın tüm mahkeme kararlarını bir tek gerekçeyle bozması adli alanda çeşitli yorumlara neden oluyor, basında da "sürpriz" olarak niteleniyor.

Yargıtay, kararları bozmasına gerekçe olarak “adli bir hata” gösterdi. Bu hata, Termondo Mahkemesi Yargıcı Freddy Troch'un, Bruges Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atanmasından oluşuyor. Yargıtay, daha önce Türk asıllı teröristleri yargılayan ve sert kararlar vermesiyle tanınan bu yargıcın Bruges'e atanmasını ”tarafsızlığın yitirilmesi” olarak değerlendirdi.

Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararlara yönelik hiçbir eleştiri ve itirazda bulunmadı.

Hukukçuların basına yansıyan yorumlarında, bu tür bir kararın Belçika'da "çok istisna" olduğu belirtiliyor. Önemli davalarda bir mahkemeye, başka bir bölgeden hakim atanmasının sık görüldüğünü belirten hukukçular, bir hakimin "tarafsız olmayabileceği" iddiası ile karar bozulmasının ise hiç görülmediğini ifade ediyor.

Belçika'da, 1996 yılında, çok sayıda çocuğu kaçırarak öldüren Marc Dutroux davasında hakim Jean-Marc Connerotte, Dutroux'nun kurbanlarının aileleriyle yemek yediği gerekçesiyle görevden alınmıştı. Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Laurette Onkelinx de Yargıtay kararı karşısında şaşkınlığını gizlemeyenler arasında yer aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title