Şirine Devrimi
Şirinler Köyü'nün Mavi Cüceleri Yarım Yüzyılı Geride Bıraktı. 50'nci Yıl Nedeniyle Yeni Bir Seri ve Üç Boyutlu Film Çekilecek, Ayrıca Kadınlar Günlük Hayatta Giderek Daha Fazla Rol Oynamaya Başladığından Şirinler Köyü'nde Şirine'ye Yeni Rakipler Gelecek. Şirin Bebekleri Köye Getiren Leyleklerin Görevinin Devam Edip Etmeyeceği İse Merak Konusu.
Şirinler Köyü’nün mavi cüceleri yarım yüzyılı geride bıraktı. 50’nci yıl nedeniyle yeni bir seri ve üç boyutlu film çekilecek, ayrıca kadınlar günlük hayatta giderek daha fazla rol oynamaya başladığından Şirinler Köyü’nde Şirine’ye yeni rakipler gelecek. Şirin bebekleri köye getiren leyleklerin görevinin devam edip etmeyeceği ise merak konusu.
ŞİRİNLER Köyü, 1958 yılında "Peyo" lakaplı Belçikalı çizer Pierre Culliford tarafından yaratıldı. 1992 yılında ölen Peyo’nun eşi Nine’a göre Şirinler’in ten rengi de isimleri de tesadüf eseriydi. Nine, "Eşimin renklerle arası iyi değildi" diyor. Hikaye bir orman köyünde geçtiğinden yeşil tabuydu. Kırmızı ve sarı da çok dikkat çekici olabilirdi. Bu nedenle ten renkleri mavi oldu.
Peyo, cüce projesiyle ilgilendiği günlerde kendisi gibi karikatürist olan arkadaşı Franquin ile tatile çıkmıştı. Birlikte yemeğe çıktıklarında arkadaşından kendisine tuzu uzatmasını isterken birden ağzından "le schtroumpf" kelimeleri dökülmüştü. Mavi cücelere isim bulunmuştu. Belçika’da mavi Şirinler, "Schtroumpf" diye vaftiz edildi. Şirinler Köyü’nün aslında Sosyalist bir ütopya olduğuna dair söylentiler de bulunuyor.
SOSYALİST ÜTOPYA
Buna göre köyün lideri olan Şirin Baba, Karl Marx’ı; Gözlüklü Şirin, "komünist düzenden memnun olmayan aydını"; Şirinler’in baş belası büyücü Gargamel ise "komünistlere rahat vermeyen kapitalistleri" sembolize ediyor. Mantardan evlerde yaşayan köyün tek dişi karakteri ise büyücü Gargamel’in ortalığı karıştırmak için yarattığı Şirine’ydi. Şirin Baba’nın aptal bir sarışına dönüştürdüğü Şirine, hep dekoratif bir unsur olarak kaldı.
Leylekler işsiz mi kalacak
ŞİRİNLER’in yayın hakkını elinde tutan IMPS şirketinden Hendrik Coysman, "Son 20-25 yılda sosyo-kültürel değerlerde önemli değişiklikler yaşandı. Biri de kadınların daha etkin hale gelmesi. Bu nedenle Şirinler Köyü’nde kadın temsili artacak, dolayısıyla bu da yeni hikayeler için zemin hazırlayacak ve köydeki bazı geleneksel durumlar tepe taklak olacak" dedi. Şimdiye kadar bebekleri, leylekler köye getirmişti. Kadın devrimiyle leylekler işsiz mi kalacak, bunu zaman gösterecek. Çünkü yapımcılar işin bu tarafını sürprize bırakıyor.