Sorunlu Bankalara Fbı El Koydu
ABD Federal Soruşturma Bürosu Fbı, Çökmeleriyle Beraber Mali Piyasaları Çalkantıya Sürükleyen, Önde Gelen Dört Amerikan Finans Kuruluşuna Yönelik Bir İnceleme Başlattı.
ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI, çökmeleriyle beraber mali piyasaları çalkantıya sürükleyen, önde gelen dört Amerikan finans kuruluşuna yönelik bir inceleme başlattı.
Buna göre ülkenin en büyük iki emlak kredi kuruluşu Fannie Mae ve Freddie Mac'in yanısıra Lehman Brothers ve dev sigorta şirketi AIG'deki potansiyel bir dolandırıcılık ihtimali mercek altına alınacak.
FBI bu şirketlerin yönetiminden sorumlu kişileri de soruşturma kapsamına alıyor. FBI mali piyasalarda buna benzer incelemeleri geçen yıl da yapmıştı. ABD'de Bush yönetiminin finans piyasalarına yönelik olarak hazırladığı kurtarma planı da Washington'da siyaset gündeminin ilk sırasına yerleşmiş durumda.
Kongre'de plan rahatsızlığı
Plan, Kongre üyeleri arasında büyük tartışmaları da beraberinde getirdi.Amerika Birleşik Devletleri'nde senatörler, bankacılık sektöründeki krizi çözmek için hazırlanan kurtarma paketine dair rahatsızlıklarını dile getirdiler.
Amerikan Senatosunda yapılan ve beş saat süren oturumda, hararetli tartışmalar yaşanırken, Hazine Bakanı Henry Paulson, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin gecikmesi halinde, bunun tüm ABD ekonomisini riske sokabileceğini söyledi.
Senatörler ise, söz konusu kurtarma planının, Wall Street'e fayda sağlamanın yanı sıra, sıradan Amerikalıların da çıkarına olduğu yolunda güvence istiyorlar.
Hazine Bakanı Henry Paulson ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, bazıları 700 milyar dolarlık bu plana karşı olduklarını açıklayan senatörlere hitap ettiler.
Asıl öfkeli olan Cumhuriyetçiler
Senato bankacılık komitesinin önde gelen cumhuriyetçi üyesi Richard Shelby, Başkan Bush'un televizyondan halka seslenerek halkı bu konuda ikna etmesi çağrısında bulundu.
Shelby, "Bu büyük kurtarma planı bir çözüm değildir. Bu finansal sosyalizmdir ve hiç Amerikanvari değildir." dedi. Benzer eleştiriler, Amerikan siyasi yelpazesinin her yönünden geliyor.
Demokratlar planın eksik yönlerine vurgu yapıyor ve hükümetin bankacılara yardım ettiği kadar kredi ödemekte güçlük çeken ev sahiplerine de yardımcı olması gerektiğini söylüyor.
Komitenin başkanı Demokrat Chris Dodd, planı "kabul edilemez" olarak nitelerken, Kongre binasında yani Capitol Hill'de asıl öfkeli olan grup, kapitalizmin altının oyulduğunu söyleyen Cumhuriyetçiler oldu.
Shelby, hazinenin hazırladığı planın finans sektörü dışındakiler için pek bir şey getirmediğini, mevcut krizi yaratan finansal kuruluşları kurtarmaya odaklandığını söylüyordu.
Komite üyesi Shelby bu plana onay vermeyeceğini de açıkça ilan etti.Tüm bu eleştirilerin başlıca muhataplarından Hazine bakanı Henry Paulson ve ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ise yaptıkları konuşmalarda hazırlanan bu planın mutlaka ve bir an önce onaylanması gerektiğini söylediler.
Bakan Paulson, "Sorunlu varlıkları satın almaya dayalı bu program, ev sahiplerine, Amerikan halkına ve ekonomimizin canlanmasına bizim yapabileceğimiz tek başına en etkili yardımdır." şeklinde konuştu.