Haberler

Sultan Murat Hüdavendigar, Kosova'daki Kabri Başında Anıldı

Abone Ol

Balkan fatihi Sultan Murat Hüdavendigar, şehit edilişinin 623.yıldönümünde Kosova'daki kabri başında dualarla anıldı.

Balkan fatihi Sultan Murat Hüdavendigar, şehit edilişinin 623.yıldönümünde Kosova'daki kabri başında dualarla anıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 27 yıllık saltanatında yaptığı 37 savaşın tamamını kazanan Murat Hüdavendigar'ın yeni bir medeniyetin inşasına hayat ve katkı verdiğini belirterek, "Murat Hüdavendigar kıyamete kadar bozulmayacak bir kardeşliğin temelini atmıştır. Bizim kardeşliğimiz sözde değil, ruhta ve özde kardeşliktir. Sultan Murat nasıl bir kardeşliğe vesile olmuşsa, kendisi de bir Arnavut olan milli şairimiz de bu kardeşliğin yüzyıllarca devamına benzer katkı sunmuştur" dedi.

Savaş meydanında askerlerini tebrik ederken bir Sırp askeri tarafından şehit edilen Murat Hüdavendigar için Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen anma töreni, Ramazan sebebiyle görkemli bir atmosferde gerçekleşti.

"SÖZDE DEĞİL ÖZDE KARDEŞLİK"

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Sultan Murat'ın şehadet şerbetini içtiği gün Balkanların İslamiyet gibi büyük bir medeniyetle tanıştığını kaydederek, " Sultan Murat Hüdavendigar, kendisi için şehitliği, Allah yolunda ölmeyi en büyük hedef kabul etmiş, o yüzden şehadet şerbetini içerken asırlarca yaşama ruhsatını da cenabı Allahtan almıştır. Bu topraklarda Allah yolunda ve Allah rızası için akıtılan kan buradaki pek çok güzelliğin hayat bulmasına, iyiliğin adaletin kardeşliğin hayat bulmasına yeni bir medeniyetin kültürün inşasına islamın neşvü nemasına hayat ve katkı vermiştir. Bozulamayacak bir kardeşliğin temelini atmıştır. Türkiye ve Kosova kadim kardeştir. Kıyamete kadar da bu kardeşlikleri devam edecektir.

Bizim kardeşliğimiz sözde değil, ruhta özde kardeşliktir" dedi.

"KUZEY KOSOVA, KOSOVA'NIN TOPRAĞIDIR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un da bir Arnavut olduğunu hatırlatan Bozdağ, "Mehmet Akif Ersoy da bir Arnavut ama bizim milli marşımızı, bizim istiklal marşımızı bütün Türklerin coşkuyla, sevgiyle heyecanla okuyacağı şekilde hissedip yazmayı başaracak kadar bütünleşmiş, kaynaşmış, birbirini içine girmiş kardeşlik. Bu kardeşliği kimselerin bozmaya gücü kudreti

yetmez, yetmeyecektir. Murat Hüdavendigar'ın şehadeti nasıl bir kardeşliğin yeşermesine vesile olmuşsa, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı da bu kardeşliğin yine yüzyıllarca devamına benzer katkı sunmuştur. Kosova'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve ve egemenliği de Türkiye açısından da tartışılmaz. Kuzey Kosova, Kosova'nın topraklarıdır. Buradaki ihtilafların çözümü bu kabulun üzerine, diyalog ve uluslar arası toplumla işbirliği içinde çözüme kavuşturulmalıdır." diye konuştu.

"BIRAKTIĞI ESERLERE SAHİP ÇIKIYORUZ"

Törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ecdadın emanetine sahip çıktıklarını, bu yıl 7'ncisi düzenlenen anma töreniyle Sultan Murat'ın milletlerarası düzeyde destanlaşan adalet ve kahramanlığını gelecek nesillere aktardıklarını söyledi. Dündar, Sultan Murat Han'ın savaştan bir gece önce samimi bir dua yaptığını belirterek, "Sultan Murat, "Allah'ım benim fikrimi ve sırlarımı sen bilirsin, mülk ve mal benim maksudum değildir, buraya mülk ve kul olmak için gelmedim. Senin halis ve muhlis duanı isterim ya rabbi diye dua etmiştir. Osmanlı ordusu ve Sultan Murat'ın adaleti ve kahramanlığı daha sonra milletler arasında destanlaşmıştır" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, 623 yıl önce atılan kardeşlik ve birlikteliğin bugün aynı heyecanla devam ettiğini, İslam'ın yok olmaması için Sultan Murat'ın şehit düştüğünü, kendilerinin de onun bıraktığı eserlerine sahip çıktıklarını kaydetti.

Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar da, Kosova ile Türkiye arasında her türli ilişkinin arttığını, yapılan bu vefa töreni ile Murat Hüdavendigar'ın huzur içinde yattığını ifade etti. Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri ise, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığına kavuşmasında tarihi bir rol oynadığını bunun gelişmesi konusunda da desteğin artarak devam etmesini istedi

Konuşmaların ardından, anma törenine katılanlar iftar heyecanını yaşadılar. Bakan ve beraberindeki heyet daha sonra sultan Murat Han'ın kabrini ziyaret ederek Fatihalar okudular.

Sultan Murat Hüdavendigar'ı anma törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava, Türkiye Kosova Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Bursa Milletvekili Kemal Şerbetçioğlu, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhabbet Ali Yıldırım ile çok sayıda kişi katıldı. - PRİŞTİNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Murat Hüdavendigar Sultan Murat Bekir Bozdağ Kosova Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title