Haberler

Süper Yanardağı Kabarıyor

Abone Ol

ABD'nin Kuzeydoğusunda Wyoming Eyaletindeki Yellowstone Milli Parkı'nın Altında Saklı Yanardağ Yine Gündemde. 2004 Yılının Ortalarından Bu Yana Rekor Hızda Kabarmış Olan Yanardağını İnceleyen Bilim Adamları, "Patlarsa, Dünyada Yıllarca Volkanik Kış Yaşanabilir" Uyarısında Bulunuyor.

ABD'nin kuzeydoğusunda Wyoming eyaletindeki Yellowstone Milli Parkı'nın altında saklı yanardağ yine gündemde. 2004 yılının ortalarından bu yana rekor hızda kabarmış olan yanardağını inceleyen bilim adamları, "Patlarsa, dünyada yıllarca volkanik kış yaşanabilir" uyarısında bulunuyor.

4 FELAKET SENARYOSUNDAN BİRİ YANARDAĞI

"Armageddononline.org" internet sitesinde "olası büyük afet" işaretleri, Colorado-Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) uzmanlarına dayanarak muhtemel ölçümlerle veriliyor.

HER GÜN YÜZLERCE KÜÇÜK DEPREM

ABD'nin 18. Başkanı Ulysses Grant'ın imzasıyla Mart 1882'de "dünyanın ilk milli parkı olan" Yellowstone, İzlanda'dan çok daha fazla yeraltı sıcak su kaynakları gayzerlerle kaynıyor. Her gün yüzlerce küçük deprem oluyor.

40 BİN YILDIR UYKUDA

1 milyon kilometrekare el değmemiş alana sahip Yellowstone'un yanardağının muhtemel indifasının Kuzey Amerika kıtasını etkileyebilecek güçte olması bekleniyor. Yellowstone'un 40 bin yıldır uyuyan saklı yanardağı kül püskürtme işareti dahi vermemesine rağmen, "gizli çok tehlikeli güç" olduğu uzun zamandır söyleniyor.

KABARIYOR

Yellowstone, 1980 mayısında biri yanardağ uzmanı 57 kişinin ölümüne yol açan, kuzeybatı Washington eyaleti St. Helen Yanardağı'nın patlama gücünden bin kat fazla potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

PATLARSA VOLKANİK KIŞ BAŞLAR

Yellowstone yanardağı püskürürse dünyada yıllarca volkanik kış mevsimi yaşanabilir. "Dünyanın en tehlikeli yanardağı" olarak adlandırılan Yellowstone, 2004 yılının ortalarından bu yana rekor hızda kabarmış. Krater yüzeyi otuz ay içinde 20 cm yükselmiş.

KABARIYOR

Utah üniversitesinde araştırmayı yöneten Robert Smith'e göre, dünyada dev kraterler püskürmeden on yıllar boyu kabarıp alçalabiliyor. Araştırmacılar, sıvı kayacın, Yellowstone Ulusal Parkı'nın altındaki dev magma odalarından akarak yüzeyi kabarttığını sanıyor.

640 BİN YIL ÖNCE

Yellowstone yanardağının kalderası, yani volkanik patlama sonucu meydana gelen büyük çöküntüsü 640 bin yıl önce meydana gelen üç büyük püskürmeyle oluşmuş. 70 bin yıl önce de birçok küçük püskürme olmuş. Büyük püskürmelerde kül bulutu gökyüzünü yıllarca karartmış. Bu yüzden azalan Güneş ışığına bağlı olarak da sıcaklıklar önemli ölçüde düşmüş.

BASINÇ DALGASI DÜNYANIN ETRAFINDA DEFALARCA DÖNECEK

Bilim adamları yanardağın "yakın bir jeolojik zamanda" püskürmesini bekledikleri için yanardağını tehlikeli görüyor. Bir tahmine göre püskürme, tahminlere göre önümüzdeki bin yıllar içinde olabilir. Püskürme sırasında basınç dalgası dünyanın etrafında çok kez dönecek, gökyüzünün kül ve toz yüzünden kararmasına bağlı olarak da dünyada yıllarca volkanik kış yaşanacak.

AVRUPA'DA TEMMUZ AYINDA KIŞ YAŞANMIŞTI

Endonezya'nın Sumbava adasında 1815 yılında püsküren Tambora yanardağı dünya genelindeki hava sıcaklığını 2,5 derece düşürmüş, Avrupa'da temmuz ayında don yaşanmıştı. Soğuklar 1819 yılına dek tarımı vurduğu için de Avrupa'dan birçok insan Amerika'ya göçtü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title