Haberler

Suriye'nin e-postaları Ortalığa Saçıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Wikileaks Suriyeli siyasetçilerin e-postalarını yayınladı. Suriyeli yetkililer kadar Batılı şirketler de diken üstünde.

Wikileaks, Suriye'nin önde gelen siyasetçilerine ait 2 milyondan fazla e-postayı yayınlamaya başladı.

Wikileaks'in "Syria Files" ( Suriye Dosyaları) adını verdiği pakette yaklaşık 680 bine yakın adresten gönderilen 2 milyondan milyondan fazla e-posta yer alıyor. Wikileaks daha önceki sızıntılarda olduğu gibi yine dosyaları peyderpey yayınlayacak.

İlk etapta yayınlanan e-postalar arasında Yunanistan'dan bazı şirketlerle Suriye yönetimi arasındaki uydu, helikopter donanımı ve teknolojik cihaz gibi ürünlerin alım-satımına dair yazışmalar yer alıyor.

Yazışmaları yayınlanan önemli Suriyeli kurumlar arasında Başkanlık İşleri, Dışişleri, Maliye, Enformasyon, Ulaştırma ve Kültür bakanlıkları bulunuyor.

EN ESKİSİ 2006'DAN

Wikileaks sözcüsü Sarah Harrison, Londra'da düzenlediği basın toplantısında e-postaların en eskisinin, Ağustos 2006; en yenisinin ise Mart 2012 tarihli olduğunu söyledi. e-postalardan 400 bin kadarı Arapça, 68 bin tanesi ise Rusça. 42 bin e-postada da virüs ve zararlı yazılım bulundu.

DÜNYA BASINI WIKILEAKS'E DESTEK OLDU

Wikileaks bu sızıntıda yine dünya basınından bazı önde gelen kuruluşlarla işbirliği yaptı.

Bu kuruluşlar; Associated Press haber ajansı, Lübnan'dan El Akbar, Mısır'dan El Masri el Yovm, İtalya'dan L'Espresso, Almanya'dan NDR/ARD, Fransa'dan Owni ve İspanya'dan Publico.es.

Wikileaks sadece bu basın kuruluşların kullanımına sunulacak bir arama motoru geliştirildiğini de duyurdu.

"BATILI ŞİRKETLERİN ÇELİŞKİLERİ ORTAYA ÇIKIYOR"

Wikileaks kurucusu Julian Assange ise internet sitesinde, "Bunlar, bizim şu ya da bu grubu eleştirmemize yardımcı olmaktan öte bu bireylerin çıkarlarını, eylemlerini ve düşüncelerini anlamamızı sağlıyor. Bu çatışmayı çözmemizin tek yolu, bunu anlamak" dedi.

Grubun sitesinde belgelerin, "Suriye hükümetinin ve ekonomisinin iç işleyişine ışık tutmasının yanı sıra Batı'nın ve Batılı şirketlerin, söyledikleriyle yaptıkları arasında ne büyük çelişkiler olduğunu da gösterdiği" ifade edildi.

Söz konusu belgelerin kapsamı, Wikileaks'in en çok ses getiren ifşaatı olan "Cablegate"ten sekiz kat daha büyük.

Wikileaks, "Cablegate" kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait binlerce gizli yazışmayı yayımlamıştı.

SURİYE İÇİN İLK DEĞİL

Suriyeli yetkililerin e-postaları daha önce de basına sızmıştı.

Korsan grubu Anonymous, Şubat ayında Suriye bakanlıklarına ait server'ları hack'lemiş, elde edilen belgeler, İsrail gazetesi Haaretz'te yayınlanmıştı.

Mart ayında da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve aile üyelerinin yazışmaları, İngiliz Guardian gazetesine haber olmuştu.

Kaynak: Dünya

Yunanistan Suriye Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title