Haberler

Tarık Ali: Pakistanlaşma Argümanı Konusunda İkna Olmuş Değilim Ama…

Abone Ol

Suriye krizi konusunda Türkiye için "Pakistan'a dönüşüyor" iddiaları çoğalırken "Türkiye-Pakistan benzetmeleri gerçekçi mi?" sorusuna yanıt arayan BBC, tanınmış Pakistan kökenli İngiliz aydın Tarık Ali ile konuştu.

Suriye krizi konusunda Türkiye için " Pakistan'a dönüşüyor" iddiaları çoğalırken "Türkiye- Pakistan benzetmeleri gerçekçi mi?" sorusuna yanıt arayan BBC, tanınmış Pakistan kökenli İngiliz aydın Tarık Ali ile konuştu. Tarık Ali, "Türkiye'nin Pakistanlaşması argümanı konusunda ikna olmuş değilim. Açık olarak iki ülke farklı kökenlere sahip ve farklı şekilde işliyor" derken "Bence ters tepme aynı biçimde olmayacak" savını da öne sürdü.

Tarık Ali, BBC'ye Türkiye ile Pakistan arasındaki benzerlik iddialarını ve Türkiye'nin Suriye politikasını değerlendirirken Pakistan'ın Afganistan savaşında radikal İslamcıları desteklemesinin ülke için "feci" sonuçlar doğurduğunu söyledi.

1970'lerin sonunda ABD'nin Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı mücadele ederken Afganistan'daki dini gruplar ve Pakistan'ın askeri istihbaratıyla cihadı başlattığını belirten Ali, "Bunun sonucu feciydi çünkü bu grupların birçoğu ülkede hâlâ da aktif durumdalar. Bugün Amerikalılara ve Pakistan ordusuna karşı savaşıyorlar. Dolayısıyla bu operasyonun sonucu büyük bir ters tepmeydi" dedi.

Buna karşın Tarık Ali, "Suriye'nin durumu biraz farklı. Suriye'de yozlaşmış bir diktatörlüğe karşı çok büyük bir başkaldırı vardı. Bu başkaldırı başladığı an bölgede ABD destekli üç ülke; Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye savaşa müdahil olmaya karar verdi. NATO üyesi olan Türkiye bu ülkelerin arasında büyük bir rol oynadı. Onlar, adım adım muhalefeti ele geçirdiler ve daha fazla insana ihtiyaçları olduğundan cihatçıları ön cepheye gelmeleri için cesaretlendirdiler" iddiasında bulundu.

-"TÜRKİYE'NİN PAKİSTANLAŞMASI ARGÜMANI KONUSUNDA İKNA OLMADIM"-

"Türkiye Pakistan olur" savını öne sürmenin çok doğru olmayacağı söyleyen Tarık Ali, şu görüşü dile getirdi:

"Türkiye'nin Pakistanlaşması argümanı konusunda ikna olmuş değilim. Açık olarak iki ülke farklı kökenlere sahip ve farklı şekilde işliyor. Pakistan o dönemde askeri bir diktatörlük tarafından yönetiliyordu ve çok açık olarak Amerikalılar adına hareket etti. Bugünkü Türkiye hükümetiyse bir askeri yönetim değil seçilmiş bir İslamcı hükümet. Türkiye'de yönetim ülkenin halkı tarafından düşürülebilir ama Pakistan'da düşürülemezdi".

Suriye'de asıl olarak savaşan cihatçıların Türk olmadığını düşünen Ali, "Bence ters tepme aynı şekilde olmayacak" şeklinde konuştu. Ali şöyle devam etti:

"Her zaman bir tehlike var. Cenevre görüşmelerinden sonra Suriye'de bir koalisyon kurulması konusunda başarıya ulaşılırsa, muhalefetteki ılımlı grupları Esad'la bir anlaşma yapmaya iterlerse, bu muhtemel gözükmese de ihtimal dahilinde, cihatçı gruplar izole olabilir. Böyle bir durumda Türkiye dahil ülkelerine dönüp dönmeyecekleri ve ortalığı birbirine katıp katmayacakları açık bir sorudur."

-SURİYE KRİZİ SÜRDÜKÇE TÜRKİYE "DAHA FAZLA OLUMSUZ ETLENİR"-

Tarık Ali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de hızlı ve çabuk bir zafere ulaşılacağını zannettiğini düşündüğünü belirterek "Ama sonuç böyle olmadı. Ortadaki durum sürdükçe Türkiye daha da fazla olumsuz etkilenecek" savını da öne sürdü.

"Peki Pakistan deneyiminden Türkiye açısından alınacak en önemli ders ne?" sorusunu da yanıtlayan Ali, "Başka halkların savaşına karışmayın, bundan uzak durun. Kendi ülkenizde yeteri kadar sorun var. En azından Esad kendi nedenleri doğrultusunda Suriye'deki Kürt halkına nispi bir özerklik ve özgürlük verdi. Bu da Türkiye'nin alması gereken bir derstir" görüşünü de dile getirdi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Tarık Ali Pakistan Türkiye Suriye Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title