Terör örgütü PKK/PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde yapmayı planladığı sözde seçimler ertelendi
Terör örgütü PKK'nın Suriye kanadı PYD/YPG, Suriye'nin kuzeyinde 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimi Ağustos ayına erteledi. Terör örgütüne Suriye'de özerk bir yönetim kurdurma planına Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir" sözleriyle karşı çıkmıştı.
PKK terör örgütünün Suriye kanadı PYD/YPG'nin 11 Haziran tarihinde Suriye'nin kuzeyinde yapmayı planladığı seçimler ertelendi.
TERÖR ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA VAR
Terör örgütünden yapılan açıklamada, "Seçim sürecine iştirak eden partiler ve siyasi koalisyonlar seçimlerin ertelenmesi için ÖY/YSK'ya başvuruda bulundu. Bu kapsamda, demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla seçimler Ağustos 2024'e ertelendi" ifadeleri kullanıldı.
ERDOĞAN: TERÖRİSTAN KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
PKK terör örgütüne Suriye'de özerk bir yönetim kurdurma planına Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yaptığı " Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir. Oldu bittiler karşısında daha evvel yapılması gerekiyorsa ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz. DEAŞ ile mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum" açıklamasıyla karşı çıkmıştı.
TÜRKİYE'NİN KARARLI DURUŞU SONUÇ VERDİ
Türkiye, ilk 30 Mayıs'ta yapılması planlanan yerel seçim kararına sert tepki gösterdi. Suriye'nin kuzeyinde kurulmaya çalışılan terör örgütü PKK yönetiminde olacak bir devletin engellenmesi için her türlü girişim yapıldı. Ayrıca, 2015 yılında kabul edilen BMGK'nın 2254 sayılı kararına da karşı atılan "yerel seçim" adımını PYD/YPG, ertelemek durumunda kaldı.
İTİRAZLAR DEVAM ETTİ, DİPLOMATİK GÖRÜŞMELER SIKLAŞTI
Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin'in Şehba bölgelerinde yapılması planlanan yerel seçim yoğun dış baskılardan dolayı 11 Haziran 2024'e ertelendi. Türkiye itirazlarına devam etti. Gerekli diplomatik görüşmeler yapıldı. Türkiye'nin sınır güvenliği ve bölge halkının huzuru için atılması gereken her adım atıldı.
SEÇİM KARARINA SERT PROTESTO
Türkiye'nin son ana kadar olmaması için mücadele verdiği sözde "yerel seçim" bir kez daha ertelendi ve 11 Haziran'da yapılmama kararı alındı. Türkiye'nin kararlı tavrını gören bölgedeki aşiret, kabile ve topluluklar da PYD/YPG'nin seçim kararını protesto etti.
ABD TAVRINI BELLİ ETTİ
İlk boykot açıklaması Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS)'nden geldi. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) de seçimlere katılmayacağını açıkladı. Diğer siyasi yapılar da boykot kararına destek verdi. Türkiye'nin karşı çıkması ile bölgede oluşan güç birliği uluslararası mecralarda da karşılık buldu. Sözde seçime karşı bölgede başlayan protestoların artması ile ABD'de tavrını belli etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 11 Haziran'da düzenleyeceği sözde yerel seçimlere ilişkin adil, serbest ve şeffaf bir seçim ortamının bulunmadığı değerlendirmesini yaptı.
SEÇİM AĞUSTOS 2024'E ERTELENDİ
Planladıkları "yerel seçim" için ABD'nin de desteğini göremeyen terör örgütü PYD/YPG'de iç çatırdamalar başladı. Hiçbir destek göremeyen PYD/YPG sonunda seçimin "ertelenmesi" kararına vardı. Yapılan açıklama ile seçim Ağustos 2024'e ertelendi.
TERÖR ÖRGÜTÜ SEÇİM OYUNUYLA NEYİ AMAÇLIYOR?
Terör örgütü PKK/YPG, Suriye'nin kuzeydoğusunda önemli bir toprak parçasını 2017'den beri işgal altından tutuyor. Enerji kaynaklarının varlığı ve verimli tarım arazileri nedeniyle bölge için "Faydalı Suriye" tanımlaması yapılıyor. İşgal altındaki bölge, Rakka ve Haseke illerinin tamamı ile Halep'in bir kısmını ve Deyrizor'un kuzeyini kapsıyor. DEAŞ bahanesiyle bölgede birçok ABD askeri üssü bulunuyor.
Zaman zaman Irak'ın kuzeyinden bu bölgeye askeri sevkiyatlar yapılıyor. Washington, Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen terör örgütüne nitelikli askeri eğitim, ileri teknoloji ve ağır askeri ekipman sağlamaktan geri durmuyor. Örgüt ise bölge üzerindeki işgalini güçlendirmek için aralıksız çabalıyor. ABD'nin koruma şemsiyesi altındaki terör örgütü bir süredir bu bölgelerde sözde özerk yapı kurma yönünde adımlar atıyor. Örgüt, 13 Aralık 2023'te açıkladığı sözde "Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimine İlişkin Toplumsal Sözleşme" olarak tanımladığı çerçeveden hareketle sözde yerel seçimler düzenlemeyi planlıyor. Bu sözde sözleşmede terör örgütü işgali altındaki bölgeleri 7 kısımda ele alıyor: Cezire, Deyrizor, Rakka, Fırat, Tabka, Münbiç, Afrin (Şehba).
İSTİKRARSIZ BÖLGE, DEĞİŞMİŞ DEMOGRAFİ
Terör örgütü PKK/YPG, DEAŞ bahanesiyle işgal ettiği bölgelerde zorla silah altına alma, para toplama ve sözde mahkemelerle ceza verme yoluyla halkı baskı altında tutmaya çalışıyor. Öyle ki, zaman zaman bölgede çoğunluk nüfusu oluşturan Arap aşiretlerle terör örgütü arasında çatışmalar yaşanıyor. Öyle ki, geçtiğimiz aylarda aşiretler ile çıkan çatışmalar ancak ABD'nin arabuluculuğu ile durdurulabilmişti. Esasen terör örgütü, Arap aşiretlere, kurduğu sözde yapı içerisinde görevler vererek kendisine bağlamaya çalışıyor.
Örgüt, siyasi ve askeri kırılganlığa rağmen kendisine alan açtığını düşündüğü bölgesel konjonktürü kullanmak istiyor. Öte yandan sözde seçimlerin yapılacağı bölge ilk önce terör örgütü DEAŞ daha sonra ise PKK/YPG işgali altında kaldığı için büyük demografik değişimlere sahne oldu. Bölgedeki Arap ve Türkmen nüfus büyük oranda yer değiştirdi.
Demografik değişim açık, şeffaf ve gerçek seçimler için oldukça önemli. Bilindiği üzere, Irak'ın Kerkük kentinde uzun bir süre yerel seçimler "dışarıdan göç ettirenlerin etkisi" nedeniyle yapılamamıştı. Irak Parlamentosu'nun seçmen kütüklerinde yaptığı düzenlemeyle seçimlere gidilebilmişti. Diğer taraftan terör örgütüne muhalif Kürt gruplar, siyasi partiler dahi yaşama şansı bulamıyor. Suriyeli Kürtlerin önemli bir kısmı zaten demokratik bulmadıkları sözde seçimlerin, bölge dışı aktörlerin ajandasından ibaret olduğunu ifade ediyor. Terör örgütünün sözde seçim oyunu, başta Birleşmiş Milletler'in (BM) oy birliği ile aldığı 2224 nolu kararı başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun aldığı kararlara da aykırı.