Haberler

Trump'ın İran planı deşifre oldu, göreve gelir gelmez vereceği emir ortalığı karıştırabilir

Güncelleme:
Abone Ol

Financial Times, Trump'ın Beyaz Saray'daki ikinci döneminde, İran'a yönelik baskıyı artırmayı, İran'ın müttefiklerini finanse etmesini ve nükleer silah geliştirmesini engellemeyi planladığını yazdı. İngiliz yayın organına göre, yeni başkan ilk gününde İran'a yönelik daha sıkı yaptırımlar için ilk emri verecek.

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, 5 Kasım'da yeniden başkan seçilen Donald Trump'ın, İran'ın bölgesel sponsorlarını finanse etme ve nükleer silah geliştirme yeteneklerini batırmak amacıyla "maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçireceğini yazdı.

YENİ BAŞKAN'IN İLK EMRİ İRAN'A YAPTIRIM OLACAK

İngiliz yayın organının aktardığına göre, İran'ın ham petrol ihracatı 2020 yılında günlük 400 bin varilden 2024 itibarıyla 1.5 milyon varile yükseldi. Bu ihracatın neredeyse tamamı Çin'e yönlendiriliyor. Trump'ın geçiş ekibi, yeni başkanın ilk gününde İran'a yönelik daha sıkı yaptırımlar koyacak yürütme emirleri hazırlıyor. Rapidan Energy Başkanı ve eski enerji danışmanı Bob McNally, İran'ın petrol ihracatının tekrar 400 bin varile düşürülebileceğini öngörüyor. İran ekonomisinin zaten kırılgan olduğu ve bu tür yaptırımların ülkeyi daha da zor durumda bırakacağı ifade ediliyor.

DIŞ POLİTİKA EKİBİ DE YAPTIRIMLARI SAVUNUYOR

Trump danışmanları, yeni başkanın İran'a hızlıca hareket etmesini istiyor. Yeni liderin, İran yaptırımlarını ciddi şekilde uygulayacağını açıkça belirteceği öngörülüyor. Trump'ın dış politika ekibinden Marco Rubio ve Mike Waltz gibi isimler, İran'a karşı sert bir yaklaşım savunuyor. Waltz, Ocak ayında Atlantik Konseyi etkinliğinde yaptığı konuşmada, İran'ın ekonomisinin dört yıl önceki durumuna geri dönülmesi gerektiğini vurguladı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, Trump ekibine maksimum baskı politikasını tekrar denememesi çağrısında bulundu. Araghchi, sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı açıklamada, "Maksimum Baskı 2.0 denemesi sadece Maksimum Yenilgi 2.0 ile sonuçlanacaktır" dedi.

PEZEŞKİYAN'DAN MÜZAKERE ŞARTI

İran'ın yeni yönetimi, Batı ile nükleer gerilimi yeniden canlandırmak ve ekonomik sıkıntıları hafifletmek amacıyla yaptırımların kaldırılmasını hedefliyor. İran'ın reformist başkanı Masoud Pezeshkian, Batı ile yeniden ilişki kurma ve nükleer anlaşma sağlama niyetini belirtti. İran, UN'in nükleer denetim kurumu başkanı Rafael Grossi ile yapılan görüşmelerin ardından, "Ulusal çıkarlarımız ve devredilemez haklarımız doğrultusunda müzakere etmeye istekliyiz, ancak baskı ve sindirme altında müzakere etmeye hazır değiliz" açıklamasında bulundu.

HAMANEY, NÜKLEER VE BÖLGESEL ANLAŞMA OLASILIĞINI DÜŞÜK BULUYOR

Her iki tarafın da müzakere etmeye istekli olması durumunda bile, ilerleme şanslarının düşük olduğu değerlendiriliyor. Carnegie Endowment for International Peace'dan kıdemli araştırmacı Karim Sadjadpour, İran'ın yüksek düzey lideri Ayatollah Khamenei'nin, Trump'ın Kassem Soleimani'yi öldürmesi sonrasında bir nükleer veya bölgesel anlaşma yapma olasılığını düşük buluyor. Trump yönetiminin İran'a yönelik sert politikaları, iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarını sağlamayı zorlaştırıyor. Amerika'nın ve İran'ın nükleer veya bölgesel bir anlaşmaya varması beklenmiyor. Ayrıca, Trump yönetiminin İran'a yönelik sert yaklaşımı, iki ülke arasındaki uzun vadeli ilişkilerin geleceğini belirsiz kılıyor.

Trump yönetimi, ilk döneminde 2015 nükleer anlaşmasını terk ederek İran'a yüzlerce yaptırım uyguladı. Bu yaptırımların ardından İran'ın nükleer faaliyetlerini artırdığı ve uranyumu silah seviyesine yakın zenginleştirdiği gözlemlendi. Biden yönetimi döneminde de yaptırımlar devam etti, ancak nükleer anlaşmanın canlandırılması ve krizlerin hafifletilmesi yönünde sıkı uygulamalar gerçekleştirilmedi.

Haberler.com / Rabia Dalkılıç - Dünya

Uluslararası İlişkiler Financial Times Beyaz Saray Politika Dünya İran Uluslararası İlişkiler Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (9)

Volkan Cetin:

kafirden dost olmaz

Yanıtla678
Murat Aydın:

bütün batılı ülkeler de var nükleer silah siz niye üretiyorsunuz alçaklar orta doğu üretmesin başka emriniz varmı Türkiye de üretecek

Yanıtla460
Mustafa Yaşar:

İran baskı ve yaptırımlarla bölünür iç savaş çıkar ve Tr ye 5/10 milyon göçmen gelir

Yanıtla2515
Güray Dilli:

Ensarız biz...

11
Aydin Ayaydin:

Trump iyice karistiracak ortaligi sanirim...

Yanıtla631
null:

45 senedir yaptığınız ambargonun bi işe yaramadığını hatta abd ve israile olan düşmanlığı daha fazla körüklediğini, İranı kendi göbeğini kesip, telavivi kalbinden vurabilecek kadar ileri derecede silahlanabildiğini, ortadoğu nun en kuvvetli oyun kurucu ve etkili güçlerinden biri haline geldiğini, çin ve rusyaya yaklaşıp Asya nin AB ve ABD ye karşı en güçlü yapının bi parçası olduğunu göremedi hala ahmaklar, halâ abarvoyla İranı sindirebileceklerini sanıyorlar... İlginç

Yanıtla329
SeyYah Saruhanli:

amerikanın başına kim geçerse geçti geneli hep böyle sorunlu tipler ülkeleri kaosa sokup ülkelerin neyi varsa calmak isterler petrol gibi örnek . ülke gibi.

Yanıtla216
Mh Sn:

Trump doğru yolda

Yanıtla112
İrfan Çapın:

İyi ve Az bile yapıyor Müslüman ülkeler adam olup birleşse ABD bi bk yiyemez ama Müslüman ülkeler birbirine karşı hep hayin

Yanıtla14
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title