Haberler

Türk Öğrenci, İngiltere'deki Şiddet Olaylarını Guardian'a Yazdı

Abone Ol

Londra City Üniversitesi Sosyoloji Bölümü doktora öğrencisi Doğuş Şimşek, The Guardian gazetesi için 'Hackney ayaklanmaların ötesinde. 'Kimse bizi kimse dinlemiyor' başlıklı makale kaleme aldı.

İngiltere'de, geçtiğimiz ay başında yaşanan şiddet olaylarının sosyolojik analizini yapan Londra City Üniversitesi Sosyoloji Bölümü doktora öğrencisi Doğuş Şimşek, The Guardian gazetesi için 'Hackney ayaklanmaların ötesinde: 'Kimse bizi kimse dinlemiyor' başlıklı makale kaleme aldı.

Başbakan David Cameron'un, başkent Londra ve İngiltere'nin bazı şehirlerinde yaşanan isyanlar ile ilgili olarak sosyologlardan analiz istemesi üzerine, aralarında City Üniversitesi Sosyoloji Bölümü doktora öğrencisi Doğuş Şimşek'in de bulunduğu farklı üniversitelerinden 10 sosyolog bir araya gelerek, isyanlardan etkilenen bölgeler üzerine sosyolojik analiz yaptı. Guardian gazetesi, dünyanın farklı ülkelerinden olan sosyologların şiddet olaylarının meydana geldiği bölgelerde yaptıkları analizleri, gazetenin 'Guardian Toplum' ekinde bir yazı dizisi şeklinde hergün okuyucularına aktarmaya devam ediyor.

GENÇLER, HÜKÜMETE ÇOK KIZGIN

Gazete bugünkü sayısında, City Üniversitesi Sosyoloji Bölümü doktora öğrencisi Doğuş Şimşek'in analizlerine yer verdi. Analizleri sırasında Türklerin yoğun olarak yaşadığı Hackney bölgesinde şiddet olaylarının görgü tanığı olan 10 gençle görüşen Şimşek, bu çalışmaları sırasında gençlerin sesini duymaya özen gösterdiklerini söyledi.

Şimşek, makalesinde şu görüşlere yer verdi: 'Görüştüğüm gençler yağmalamalar sırasında olay yerinde bulundukları için yakından gözlemlemişler. İsyancıların bazılarını tanıdıklarını belirten gençler, olayın büyüyeceğini, bu yüzden katılmak istemediklerini belirttiler. Konuştuğum 10 gençler farklı etnik grup ve ırktan. Yaşları, 14 ila 16 arasında değişiyor. Gençlerin 10'u da polis ve hükümete hala çok kızgın olduklarını belirttiler. EMA gelirleri kesildiği ve ailelerinin de durumlarının çok iyi olmadığından, finansal destek yetersizliğinden okumakta zorlandıklarını belirtip, yaşlarının küçük olmasından dolayı da çalışamadıklarını söylediler'

POLİSTEN 'KIYAFETİNİ NEREDEN ALDIN?' SORGUSU

Gençlerin gelecekleri ile ilgili çok parlak bir portre çizemediğini ve olaylar sonrasında üzerlerinde polis baskısının devam ettiğini vurguladıklarını belirten Şimşek, 'Hackney bölgesinde yaşayan bir genç, olayların üzerinden bir ay geçmesine ve olaylar ile bir ilişkisi olmamasına rağmen sokakta yürürken polis tarafından durdurulup 'kıyafetini nereden aldın' sorusu ile karşılaştığını ve bu yüzden kendilerinin polis tarafından potansiyel suçlu olarak görüldüklerini söyledi' dedi.

İSYANIN NEDENİ 'SOSYAL AYRIMCILIK'

Şimşek, isyanlara katılan topluluğun sadece gençlerden oluşmadığını da belirten Hackney gençlerinin, 'isyancılar arasında her yaş grubundan, ırktan ve etnik kimlikten kişiler olduğunu' söylediklerini ifade etti. Gençlerin medyanın olayları sadece gençler üzerine yıkmasından; politikacılar ve polis tarafından da 'potansiyel suçlu' olarak görülmelerinden dolayı duydukları rahatsızlığı da dile getirdiklerini kaydeden Şimşek, 'Onlara göre isyanların asıl nedeni yoksulluk, eğitim yardımı kesintileri ve sosyal ayrımcılık' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title