Haberler

Türkiye, Libya'ya giden yardım gemisine yapılan hukuk dışı arama sonrası harekete geçti! Trafik gözetleme istasyonları kuruluyor

Güncelleme:
Abone Ol

Alman savaş gemisinin Libya'ya gıda ve boya götüren Türk gemisine yönelik baskınından sonra yeni tedbirler gündeme geldi. HAVELSAN, KKTC ve Akdeniz'e trafik gözetleme istasyonları kuracak. Böylece Türkiye, Doğu Akdeniz'deki her gemiden anında haberdar olacak.

İrini Harekatı kapsamında uluslararası hukukun hiçe sayılması ve Türk bandıralı ticari geminin basılması alınacak tedbirleri gündeme getirdi. Türkiye, Doğu Akdeniz'deki her gemiden anında haberdar olacağı sistemi de seneye devreye alacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile KKTC Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilmesi planlanan KKTC Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi 2021'de tamamlanacak.

TÜRKİYE, DOĞU AKDENİZ'DEKİ HER GEMİDEN HABERDAR OLACAK

Bu kapsamda, Havelsan tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım önümüzdeki yıl KKTC ve Doğu Akdeniz'de de hayata geçirilecek. Proje kapsamında KKTC'ye bir gemi trafik hizmetleri merkezi ile 2 trafik gözetleme istasyonundan oluşan gemi trafik hizmetleri sistemi kurulacak. Kurulacak gemi trafik hizmetleri sistemi Mersin gemi trafik hizmetleri ile entegre edilecek. Oradan da Ankara'daki merkez sistemle irtibat kurularak, Türkiye Doğu Akdeniz'deki her gemiden anında haberdar olacak.

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği tarafından Akdeniz'de başlatılan İrini Harekatı'nda görevli bir Alman fırtakeyni, Türkiye'den Libya'ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan bir Türk gemisini Doğu Akdeniz'de durdurarak, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde saatlerce aramıştı.

Skandal aramaya Türkiye'den çok sert tepkiler gelirken, Avrupa Birliği, İtalya büyükelçileri ve Almanya Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, İrini Operasyonu'nun Türk gemisine yönelik eylemi protesto edilmişti.

"İRİNİ OPERASYONU TARAFLI BİR OPERASYONDUR"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy gemiye müdahalenin Türkiye'nin rızası olmadan yapıldığını belirterek, "İrini operasyonu, taraflı bir operasyondur. Darbeci Hafter'e gelen silah desteklerini denetlemeyen, keyfi uygulamalarda bulunulan, meşru Libya hükümetini cezalandırmaya yönelik bir harekattır" ifadesini kullanmıştı.

İRİNİ HAREKATI

İrini Harekatı, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılan tartışmalı bir operasyon olma özelliği taşıyor. 2292 No'lu BMGK kararında meşru hükümet olarak yer alan Milli Mutabakat Hükümeti ile istişare ve izin zorunlu kılınmış olmasına rağmen başlatılan İrini Harekatı, taraflı ve yasa dışı bir operasyon olarak tepki çekiyor. Bazı Avrupa ülkeleri, AB fonlarından yararlanabilmek için operasyona ses çıkarmazken, daha cesur davranan bazı ülkeler ise tepkilerini koyarak operasyondan çekiliyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Doğu Akdeniz Türkiye Akdeniz Libya Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (8)

Murat:

Libya normalleşmesi planında zaten sen o hakkı Akdeniz görev grubuna vermişsin imza atmışsın plana kimse bu baskına hukuksuz diyemez

Yanıtla101
memur:

çok yerinde bi karar, geç bile kaldık.

Yanıtla010
turkiye:

daha boylee denizlerde kaç olaya müdahalede geç kalınacakki askerin kafasına poset geçirilir gemi aranır . türkiye sesiz kalır

Yanıtla37
biraz mantık...:

Kural çiğnenmeden kuralı çiğnemişler gibi hareket edemezsin. . . Adamı öldürmeyen birini sen katilsin diye tutukluyamayağın gibi. . .

00
can:

bu mileti kandirmaktan vaz gecin herkes her seyi biliyor inanin buna almanya yanlis yapmaz hala milete gaz veriyorlar

Yanıtla01
MERSİN 33:

Eeee sonuç? Hıııı, bak sen buradan geçiyorsun ama , gözümüz üzerinizde mi demek istiyoruz ? Ya , bunlar boşuna laga luga . İcraat lazım icraat . Karşılarına çıkıp, dur bakayım üleyyyyn deyip tedirgin edeceksin . . . Neymiş, Trafik gözetleme istasyonları imiş . .

Yanıtla01
Alkış:

Bu gemimizin tam olarak nerede taciz edildiğini haritada gösterin. Çünkü biliyoruz ki bizim Libya ile deniz sınırı anlasmamiza var. Yani libyaya giden yolda uluslararası açık sular yok. O sular tamamen Türkiye ve Libya suları.

Yanıtla00
HK:

Gemide arama yapılır (bayrak devletinden izin alınarak) ama personele suçlu gibi davranamazsın

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title