"Türkiye Sıkışmış Durumda"
Türkiye'nin siyasi düzenini yeniden şekillendirecek yeni bir anayasa olasılığının azalmakta olduğu yorumları yapılıyor.
Financial Times, yeni anayasa konusunda mutabakat sağlanamamasının Başbakan Erdoğan için bir "aksilik" olacağını savundu.
Financial Times gazetesi, "Erdoğan'ın yeni anayasa umutları eriyip gidiyor" başlığını kullandığı analizinde "Yeni bir anayasa konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda bu, Recep Tayyip Erdoğan için özellikle bir aksilik anlamına gelir" diye yazdı.
İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın ezici bir zafer elde ettiği son seçim kampanyasında yeni bir anayasa sözünü verdiğini anımsatıp, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının yetkilerini güçlendirmek istediğine dikkat çektikten sonra şöyle devam etti:
"Hükümet ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yakın üst düzey şahsiyetler, Financial Times'a, icra yetkileri olan bir cumhurbaşkanlığı veya yeni bir anayasa olasılığının, partiler arasında bir konsensüs ve AKP içinde bir görüş birliği bulunmadığı için az olduğunu söylediler."
Bunun ardından gazete, icra yetkileri olan bir cumhurbaşkanlığı ile ilgili Başbakan Erdoğan'ın eski Başdanışmanı Cüneyd Zapsu'nun yaptığı "(Erdoğan) Yapamıyor, artık çok geç" değerlendirmesine de yer verdi.
"YENİ ANAYASADAKİ BAŞARISIZLIK, GEÇİŞİ KARMAŞIKLAŞTIRIR"
Hükümet ve partideki başka şahsiyetlerin de benzer mesajları verdiklerini kaydeden gazete, "Anayasa konusundaki bir başarısızlık, ekonominin yavaşladığı ve ülkenin, sınırın diğer tarafında, Suriye ve başka yerlerdeki istikrarsızlıkla ile baş etmeye çalıştığı bir dönemde, onyılların en güçlü başbakanlarından biri olan Sayın Erdoğan'ın mevcut görevinden geçişini karmaşıklaştırır" görüşünü öne sürdü.
"TÜRKİYE SIKIŞMIŞ DURUMDA"
FT, " Türkiye, Sayın Erdoğan'ın daha da yetkiyi elde etmesi olasılığına ilişkin demokratik kaygılar ile bunu yapmayı başaramazsa çalkantılı bir geçiş arasında sıkışmış durumda" değerlendirmesini de yaptı.
FT, Bu bağlamda bir analistin, Erdoğan için "Varlığı, sorun yaratabilir ancak ayrılışı daha da büyük sorunlara yol açabilir" değerlendirmesini de aktardı.
Analizde AK Parti'nin güçlendirilmiş bir başkanlık planlarının sürdüğüne, ancak muhalefetin itiraz ettiğine, bazı iktidar milletvekillerinin de mevcut sistemi tercih ettiklerine dikkat çekildi.
Zapsu ise, otoriterleşmeye ilişkin kaygıları reddettiği değerlendirmelerinde "Bir diktatör olacağını söyleyen herkesle konuşuyorum ve zaten bir başkanımız var diyorum" şeklinde konuştu.
Önceki başbakanlar için Başbakan Erdoğan'ın milletvekilleri seçtiğine işaret eden Zapsu, "Bugün zaten başkandır ama onu denetleyecek hiçbir şey yoktur. Onu denetlemek için (başkanlık) sistemi getirelim" diye konuştu.
"ADAYLIĞI DIŞLAMAYAN GÜL FARKLI BİR GÜNDEM BELİRLİYOR"
FT, Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasanın hazırlanması konusunda yıl sonuna kadar süre verdiğini ancak kısa bir süre önce yerel seçimlerin öne alma girişiminin sonuçsuz kaldığını, bunun da yeni bir anayasanın hazırlanması için pek iyi bir işaret olmadığını öne sürdü.
İcra yetkileri olan bir cumhurbaşkanlığının olmaması halinde Erdoğan'ın halefinin kim olacağı sorununun daha da aciliyet kazanacağını savunan gazete, şöyle devam etti:
"AKP'nin kurucularından biri olan mevcut cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aday olmayı dışlamadı ve son haftalarda AB ve Türkiye'deki ifade özgürlüğü gibi konularda giderek artan biçimde Sayın Erdoğan'dan farklı bir gündemi belirliyor."