Haberler

Türkiye ve Macaristan Turist Hacmini 3'e Katlayacak

Abone Ol

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı heyeti, Macaristan Ekonomi Bakanlığı heyeti ile Budapeşte'de bir araya geldi.
İki ülke arasında ilki 1982 yılında düzenlenen Macaristan ve Türkiye Turizm Karma Komisyonu Toplantısı'nın 7'ncisi Budapeşte'de...

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı heyeti, Macaristan Ekonomi Bakanlığı heyeti ile Budapeşte'de bir araya geldi.

İki ülke arasında ilki 1982 yılında düzenlenen Macaristan ve Türkiye Turizm Karma Komisyonu Toplantısı'nın 7'ncisi Budapeşte'de gerçekleştirildi.

Türk heyetine Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan başkanlık ederken, bakanlığın Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, Dış İlişkiler Daire Başkanı Mesut Özbek ve Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Çağlar Çakıralp de toplantıya eşlik etti.

Toplantıya Macaristan adına ise Macaristan Ekonomi Bakanlığı Turizmden sorumlu Müsteşar Dr. ViktoriaHorvath, Turizm Daire Başkanı Dr. AndreaNemes ve bakanlığın turizmden sorumlu üst düzey yöneticileri katıldı.

Toplantılarda Macaristan'dan geçtiğimiz yıl Türkiye'ye giden Macar turist sayısının yaklaşık 90 bin olduğu, Türkiye'den Macaristan'a gelen Türk turist sayısının ise 50 binlerde seyrettiği, bu rakamların tarihsel birlikteliğe sahip olan iki ülkeye yakışmadığı, rakamların 3'e katlanması için çalışma başlatılmasının altı çizildi.

Türk heyeti, Türkiye'den Macaristan'a gitmek isteyen Türk turistlerin vize engeline takıldığını, Türkiye'de Ankara ve İstanbul'da faaliyet gösteren Macar konsolosluklarının vize vermek için Türk turistlerden 9 çeşit evrak istediğini, öte yandan vizenin 10 gün gibi uzun bir sürede çıkmasının Macaristan'a gelmek isteyen Türklerin başka ülkelere yönelmesine neden olduğunu dile getirdi.

Macaristan'da Osmanlı-Türk tarihi eserlerinin zenginliğinden yararlanması gerektiğinin altını da çizen taraflar, Türkiye'nin Macaristan'da, Macaristan'ın ise Türkiye'de çok daha iyi tanıtılması için yeni projeler başlatılmasında mutabık kaldı.

Toplantıların ardından Türkiye adına Müsteşar Özgür Özaslan, Macaristan adına ise Müsteşar Dr. ViktoriaHorvath işbirliği protokol anlaşmasını imzaladılar.

Toplantının çok başarılı geçtiğini belirten Müsteşar Özaslan, İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Özaslan, Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin her alanda büyük bir gelişme gösterdiğini, özelikle turizm alanında bu gelişmenin devam ettiğini, geçtiğimiz yıl yaklaşık 100 bin Macar turistin Türkiye'ye, bunun yarısı kadar da Türk turistin Macaristan'a geldiğini kaydetti.

Müsteşar Özaslan, "Bugün yapılan turizm karma komisyonu toplantısında ana konusu olarak ikili turizm hacminin nasıl arttırılması oldu. Bu hacim iki ülkenin potansiyeline uygun rakamlar değil. Arttırılması için çok basit bazı tedbirler alınması gerekiyor, özellikle sektörün teşviki açısından. Bu nedenle tanıtıma yönelik, pazarlamaya yönelik özellikle her iki ülkede bazı organizasyonlar yapılacak. Turizm sektöründeki Meslektaşların buluşması sağlanacak. Kamu idaresi olarak bazı turizmdeki engellerin kaldırılması ile ilgili beklentilerimizi karşı tarafa bildirdik. Macar meslektaşlarımızdan, özellikle vize konusundaki prosedürün, formalitelerin azaltılması ile ilgili isteklerimiz oldu" diye konuştu.

Özaslan, geçtiğimiz yıl Türkiye'den yurt dışına giden Türk turist sayısının 6,5 milyon olduğunu, iki ülke arasındaki yıllık 150 bin olan seyahat hacmi profilinin yakın gelecekte 3 katına çıkacağına inanıyorum. İki ülke arasında seyahat eden turist sayısının önümüzdeki dönemde 500 bine çıkması için Macar muhataplarıyla birlikte hedef koyduklarını, Macaristan'ın kültür ve termal turizmi açısından Türkiye'ye hitap eden ülkelerin başında geldiğini açıkladı. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Ekonomi Bakanlığı İbrahim Yazar Macaristan Türkiye Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title