Haberler

Türklerin Şevkini Kırdınız

Abone Ol

Türkiye Komisyonu, Avrupa Birliği Liderlerinin Türkiye'ye Yönelik Tutumlarını Bugün Yayımlanacak Hayli Sert Bir Rapor ile Eleştirdi.

‘Akil Adamlar’ diye de bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu, Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye’ye yönelik tutumlarını bugün yayımlanacak hayli sert bir rapor ile eleştirdi.

TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili 2004’te kurulan Bağımsız Türkiye Komisyonu, bugün Brüksel’de düzenlenecek bir toplantıyla açıklayacağı ikinci raporunda AB liderlerini sert bir dille eleştirdi. ‘Akil Adamlar’ olarak da bilinen komisyon, müzakereleri oy birliği ile başlatan AB liderlerinin, birkaç ay sonra Türkiye karşıtı söylemlere girdiğini belirterek, bu durumun üyelik konusunda Türklerin şevkini kırdığını kaydetti.

Komisyon, Türkiye ile müzakerelerin başlamasına Aralık 2004’te tüm AB ülkelerinin ‘oy birliği’ ile karar verdiklerini hatırlattı ve bu karar sonrası bazı AB liderlerinden gelen ‘çelişkili’ açıklamalara tepki gösterdi. Finlandiya’nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, AB Komisyonu’nun eski üyeleri, Emma Bonino ve Hans Van den Broek, Fransa’nın eski Başbakanı Michel Rocard, gibi isimlerin yer aldığı komisyon, edinilen bilgiye göre raporunda şu ifadeleri kullandı:

‘Süreç kullanılıyor’

- Müzakere kararından birkaç ay sonra Türkiye, AB liderlerinin bu oybirliği ile alınmış kararın içini boşaltmaya çalışan açıklamalarıyla ve üye ülkelerin müzakereleri bloke etmek yönündeki olumsuz tavırlarıyla karşı karşıya kaldı.

- AB-Türkiye sürecine saldırmak, halkın göç, iş bulma kaygısı, İslam korkusu ve genel anlamda AB’nin kendisi ile ilgili memnuniyetsizliği gibi konuları ifade etmek için kullanılır oldu.

- Hatta bazı politikacılar, Türkiye’nin aslen Avrupalı olmadığını, Türkiye üyelik şartlarını yerine getirse bile AB’ye girmemesi gerektiğini ve Türkiye’nin üyeliğinin Türkiye’den Avrupa’ya göç akınına sebep olacağını iddia ettiler.

Komisyon, bu açıklamaların, Türkiye’ye karşı verilmiş sözlerin tutulmamasına, ülkede milliyetçi tepkilerin körüklenmesine ve AB’nin Müslüman ülkelere karşı ayrımcı çifte standartları olduğu konusunda genel bir kanı oluşmasına sebep olduğunu belirtti.

Türkiye’ye de çağrı

Raporda ayrıca Türkiye’ye de çağrı yapıldı ve reform sürecinin canlandırması istendi. Üyelik için şart olmasa da yeni bir Anayasa’nın “güçlü bir mesaj” olacağını belirten Komisyon, işleyen bir kamu denetçisi (ombudsman) kurumu, dini örgütlerin tam özgürlüğe kavuşturulması, kültürel özgürlüklere saygı ve ifade özgürlüğünün genişletilmesi talebinde de bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title