Ünlü İktisatçı Roubini'den Yükselen Ekonomiler Uyarısı
Nouriel Roubini, Brics'ler ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu diğer birçok yükselen piyasanın son dönemde bir ekonomik yavaşlamayı yaşadığına dikkat çekti.
Nouriel Roubini, Brics'ler ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu diğer birçok yükselen piyasanın son dönemde bir ekonomik yavaşlamayı yaşadığına dikkat çekerek "Balayı sona mı erdi?" diye sordu Ünlü iktisatçı Nouriel Roubini, Brics'ler ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu diğer birçok yükselen piyasada son dönemde bir ekonomik yavaşlamanın yaşandığına dikkat çekerek "Balayı sona mı erdi?" diye sordu. Çin'in "yaşayacağı sert iniş"in birçok yükselen ekonomiyi vuracağını savunan Roubini, Türkiye dahil artan sayıda yükselen ekonomide cari işlemler açığının görüldüğüne işaret etti. Roubini, yükselen ülkelerde "istikrar riski"nin de bulunduğunu belirtirken örnek olarak Brezilya ve Türkiye'deki son dönemdeki "siyasi kargaşa"yı gösterdi.
Nouriel Roubini, İngiliz The Guardian gazetesinde "Yükselen piyasalardaki büyük canlılık bitti mi?" başlıklı bir makale yayımladı. Spotunda Çin'in önümüzdeki iki yılda sert bir iniş yaşaması riskinin birçok ekonomiye zarar verebileceğini savunan Roubini, son birkaç yılda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan Brics'lerin yakında dünyanın en büyük ekonomileri haline geleceği söylendiğini anımsatarak ancak Brics'ler ve aralarında da Türkiye'nin bulunduğu birçok yükselen ekonomilerin yavaşlamakta olduğuna dikkat çekti.
"O halde balayı sona mı erdi?" sorununu sordu.
-"YAVAŞLAMAYI İZAH EDEN ALTI FAKTÖR"-
Nouriel Roubini, makalesinde daha önce hızla büyüyen yükselen ekonomilerin neden yavaşladığını izah eden altı faktörü özetle şöyle sıraladı:
"- Yükselen ekonomilerin çoğu, 2010-2011 döneminde fazla ısınmış büyüme potansiyeli üzerine çıkmış, enflasyon da hedefi aşarak yükselmişti.
Yükselen piyasa ekonomilerin, gelişmiş ekonomilerdeki zayıflıklardan etkilenmeyeceği fikri gerçek dışı idi. Örneğin, euro bölgesindeki gerilime, var olan ticari bağları nedeniyle Türkiye'ye zarar verdi.
Çoğu Brics'ler ve diğer yükselen ekonomilerin bazıları bir çeşit devlet kapitalizme doğru yol alıyor.
Brics'ler ve birçok mal ihraç eden yükselen ekonomilere yardımcı olan "super konjontür" sona ermiş olabilir.
FED, gevşeme politikasına son verebileceği işaretini verdi.
Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan dahil, artan sayıda yükselen ekonomide açıklar var. ve bu açıklar, daha riskli yollardan finanse ediliyor. Bu ülkeler ayrıca, aşırı bütçe açıkları, hedefi aşan enflasyon ve istikrar riski gibi başka zayıflıkları da paylaşıyor. İstikrar riski, sadece son dönemde Brezilya ve Türkiye'deki siyasi kargaşada değil aynı zamanda Güney Afrika'nın çalışma alanındaki çekişmeler ve Hindistan'daki siyasi ve seçim belirsizliğinde görülebiliyor."
(CN/ÖZK) - Ankara