Haberler

Uzmanlar araştırdı: Ağız gargarası koronavirüsün çoğalmasını önlüyor

Güncelleme:
Abone Ol

Uzmanlar, ağız gargarası kullanmanın koronadan korunmak için bilimsel bir çözüm değil ancak tedbir olabileceğini söylüyor. Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Mehmet Göktürk, setilpiridinyum klorür içeren ağız gargaralarının koronanın çoğalmasını önlediğini belirterek, "Kesin olarak virüsü yok etmez" dedi.

Koronavirüs salgınından korunmak için birçok uzman farklı görüş ve önerilerde bulunuyor. Bunlardan biri de ağız temizliği için gargara kullanımı. Ancak uzmanlar ağız gargarası kullanmanın koronavirüsten korunmak için bilimsel bir çözüm değil tedbir olabileceğini söylüyor.

Ağız gargaralarının koronavirüs salgınına karşı birebir koruma etkisi olmasa da dolaylı olarak destekleyici olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, "Ağız içi gargaraları bugünlerde farklı bir gündemle karşımıza geldi. Gündelik olarak kullanılan ağız gargaralarını biz hekimler diş eti sağlığını korumak, ağız hijyenini en üst seviyede tutmak için hastalarımıza öneriyoruz. Ancak son zamanlarda koronavirüse karşı ağız gargaralarının etkinliği söz konusu oldu. Konuyla ilgili bazı veriler yayınlanmaya başladı. Bu verileri çözüm olarak ele almak için henüz çok erken. Ağız gargaraları ile ilgili en son Cardiff Üniversitesinde bir araştırma yapıldı. Bu araştırmayı kabul edebilmemiz için araştırmanın klinik ortamlarda yapılmış olması gerekir. Söz konusu araştırma ağız gargaralarının içinde bulunan etken maddelerinin birebir virüsle temas ettiğinde etkin olduğu belirtiliyor. Ağız ortamında bulunan birçok bakteri ve virüsün varlığını kabul ediyoruz. Gargara kullanımı da ağızda bulunan bakteri veya virüslerin azalmasına katkı sağlayacaktır. Virüs ve bakteri oranının azaltılması bile genel sağlığa katkı sağlayacaktır. Birebir koruma olmasa da dolaylı olarak destekleyiciydi" dedi.

Uzmanlar araştırdı: Ağız gargarası koronadan korunmak için bilimsel bir çözüm değil, tedbir olabilirProf. Dr. Hakkı Sunay

"AĞIZ GARGARALARI KORONAVİRÜS SALGINI SÜRECİNDE DESTEKLEYİCİ OLARAK GÖRÜLMELİ"

Ağız gargarası kullanmaktan zarar gelmeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Sunay, "Maske, mesafe ve hijyen gibi süreçleri bir kenara bırakıp sadece bir ağız gargaralarından medet ummak doğru değil. Ağız gargaraları koronavirüs salgını sürecinden destekleyici olarak görülmeli. Ağız gargarası kullanmaktan zarar gelmez. Ağız gargaralarını maske, mesafe ve hijyen kurallarının yanında tamamlayıcı olarak kabul edebiliriz" ifadelerini kullandı.

"MASKE, MESAFE VE HİJYEN ÜÇLÜSÜNE GARGARA KULLANIMI DA EKLENEBİLİR"

Koronavirüsün tedavisiyle ilgili kesin kanıtların olmadığını belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Mehmet Kadir Göktürk, "Cardiff Üniversitesinde setilpiridinyum klorür içeren ağız gargaralarının laboratuvar ortamında çalışıldığını ve tükürükteki virüslere etki etiğine ilişkin çalışmalar söz konusu. Ancak koronavirüsün tedavisiyle ilgili kesin kanıtlar söz konusu değil. Maske, mesafe ve hijyen gibi günlük rutinlerimizin içerisine gargara kullanımı da ekleyebiliriz" diye konuştu.

Uzmanlar araştırdı: Ağız gargarası koronadan korunmak için bilimsel bir çözüm değil, tedbir olabilirUzm. Dr. Mehmet Kadir Göktürk

"GARGARA KULLANIMI TEK BAŞINA BİR TEDAVİ YÖNTEMİ DEĞİLDİR"

Ağız gargaralarının virüslerin protein yapılarını etkileyerek bakterilerin çoğalması önlediğini söyleyen, Uzm. Dr. Göktürk, "Ağız gargarası kullanımı sadece koronavirüs değil aynı zamanda diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının da işini zorlaştırır. Bu sebepten gargara yapmak tavsiye edilebilir. Ama şunu unutmamak gerekir, gargara kullanımı tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Gargaralar virüslerin protein yapılarını etkileyerek çoğalması önler. Kesin olarak virüsü yok etmez. Gargara kullanımı günümüzde tuzlu suyla da yapılmakta. Bu yüzden günlük pratiklerimiz içerisinde ağız gargarası kullanılabilir" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Koronavirüs Göktürk Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (14)

HANİ HEPİMİZİN EVİNDE VARDI?:

''HEPİMİZİN EVİNDE BULUNUYOR!'' DİYE MANŞET ATMIŞSINIZ. HANİ BİZİM EVDE YOK. KOMŞUMA SORDUM ONDA DA YOK. HALAMI, AMCAMI, TEYZEMİ, DAYIMI VE KUZENLERİMİDE ARADIM. SONUÇ HİÇBİRİNİN EVİNDE YOK. AĞIZ GARGARASI EKMEK SANKİ. BOŞ BOŞ MANŞET ATMAYIN KARDEŞİM

Yanıtla316
DELİ DOKTOR:

elma sirkesi ile gargara yapın. hazır gargarayı boş verin. bunlar konuşuyor ama ömürlerinde bir defa laboratuvara girip bunun etkilerini çalışan bir araştırma yapmışlar mı? varsa yoksa sağdan soldan okudukları bilgilerle bir analiz yapar ve sallarlar. Türk doktorları başka şey bilmez. bunlar makale doktorudur, başkalarının yaptığından çıkarımlar yaparak konuşurlar. kaale almaya gerek yok.

Yanıtla29
wunder:

bütün yazdıklarına katılıyorum. Helede çıkarım ve elma sirkesine fakat yinede ''Türk doktorları'' tabirini kullanmasaydın. Bazı tembel doktorlar yüzünden Türk-lüğümüz rencide oldu.

13
Başka bir deli dr:

3-5 mm çaplı bir aluminyum şapı parçasını eriterek 3 dakika gargara, virüsleri bağlayıp trakeaya inmesini engelleyebilir. Picornaviridea''da etkili, bilirsiniz.

01
GARGARA SATIŞLARI MI DÜŞTÜ:

HAYIRDIR?

Yanıtla110
...:

AGIZDAN GARGARA YAPTIN BURUNDAN GİREN VİRÜS NE OLACAK

Yanıtla27
burik brak:

sacma sapan bir idda, agiz gargarasi yaptiginiz o ürünler, agiz icini kurutuyor ve zamanla kanser etkisi yapma tehlikesi büyük. ürünün icinde neler var onu anlatabilirmisiniz?

Yanıtla07
İki yüzlü bilim kurulu:

Korona ilk çıktığında Canan Karatay gargara yapın faydası olur dedi o çok bilmiş mi yoksa bilmezlikten gelen bilim kurulu üyesi ateş kara olmaz öyle şey diyordu.Ne denir buna düpedüz ihanet.İnanmayin su bilim kurulu denen yere.Bir doğruya bin yalan katıyorlar.İnsanlarin psikolojisini bozmaktan ve bir yerlere hizmet etmekten başka gayeleri yok.

Yanıtla16
izmirli:

canan hoca aylar önce söyledi dikkate almadınız. . .

Yanıtla04
Hadi isine:

Hadi yahu işine bak gargaraymis

Yanıtla03
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title